Na Oscaroch so zmenami a pribudla aj nová kategória – Najlepší populárny film

21.8.2018|Ivet Kollárová|
Na Oscaroch so zmenami a pribudla aj nová kategória – Najlepší populárny film

Nová oscarovská sezóna nám oficiálne ešte nezačala, no Americká Akadémia filmového umenia a vedy pripravuje od nadchádzajúcej sezóny niekoľko zmien. Jednou z najvýznamnejších zmien je pridanie novej kategórie, od tohto ročníka sa budú ceny udeľovať aj v kategórii Najlepší populárny film, v ktorej si, ak všetko správne chápeme uznania Akadémie vyslúžia hollywoodske blockbustre.

Akadémia, na čele s čerstvo zvoleným staro-novým prezidentom Johnom Baileym sa tento odvážny krok rozhodla urobila viac menej pre zvýšenie rok čo rok upadajúcej sledovanosti priameho prenosu udeľovania Oscarov. A rozhodla sa ho urobiť v roku, kedy do kín vstúpil bezpochyby najúspešnejší marvelovský film Čierny panter, ktorý okrem rekordov búral aj spoločenské bariéry. Jedna z mnohých otázok je, či tento krok bude fanúšikom veľkofilmov stačiť a jedna kategória ich priláka k sledovaniu priameho prenosu.

Akadémia rovnako potvrdila, že filmy, ktoré sa budú uchádzať o Oscara v kategórii Najlepší populárny film, môžu byť rovnako zaradené aj do kategórie Najlepší film. Nie je ale známe koľko filmov môže byť nominovaných v novej kategórii, či klasických 5 alebo rozšírených 10. Rovnako nie sú známe kritéria, ktoré budú posudzovať, aký film bude spadať do tejto kategórie. Budú Akademici prihliadať na tržby v rebríčkoch, či rozpočet filmu? Bude zriadená komisia, ktorá bude filmy posudzovať? Budú môcť štúdia lobovať za svoje filmy a prehlasovať ich za „populárne“ v snahe získať nomináciu? Bude sa brať do úvahy americký rebríček, alebo svetový, keďže niektoré filmy viac zaujmú v Európe ako v Amerike? Bude sa brať do úvahy aj názor kritikov, alebo len záujem divákov?

Kroky Akadémie vedú k spopularizovaniu Oscarov, na ktorých posledné roky vyhrávali menšie, tzv. artové nezávislé filmy, ktoré neoslovili veľký počet ľudí. Pritom blockbustre boli vždy súčasťou Oscarov. Rozšírením kategórie Najlepší film na 10 svoje nominácie získali aj blockbustre ako Mad Max: Zbesilá cesta, Marťan, Počiatok, Interstellar, či Avatar. Niektoré si svoje pozlátené sošky z večera aj odniesli, Gladiátor, Titanic, či muzikály Chicago a La La Land, ktorý rovnako môžeme považovať za populárny, vysoko mainstreamový film, a ktorý exceloval na udeľovaní Oscarov v roku 2017, kde získal 6 cien

Je tak otázne či novovytvorená kategória Najlepší populárny film, alebo Popcornový Oscar, nebude skôr urážkou týchto filmov. Ak sa Akadémia zhodne na pravidlách výberu filmov do tejto kategórie, mohli by sme na 91. ročníku Oscarov vidieť aj filmy ako Avengers: Nekonečná vojna - časť I., Deadpool 2, Mission: Impossible – Fallout, Mamma Mia! Here We Go Again, ale aj Prekliate dedičstvo, Jurský svet: Zánik ríše, Solo: A Star Wars Story, či možno aj Debbina 8

Ďalšou veľkou zmenou, ktorú chystá Akadémie je skrátenie vysielacieho času priameho prenosu udeľovania Oscarov. Čo vyústi v skresanie udeľovaných cien v priamom prenose, momentálne filmy o sošku bojujú v 24 kategóriách, z čoho verejnosť zaujíma iba pár hlavných. A Akadémie chce ísť po vzore divadelných cien Tony, a viacero technických kategórii bude udeľovaných v rámci komerčných prestávok, ďakovné reči budú následne zostrihané a vysielané neskôr. Na cenách Tony sú tieto kategórie a ďakovné reči zaradené pred hlavnú show. 

Ďalšia ohlásená zmena bude platná až v roku 2020, no taktiež sa jedná o významný krok Akadémie. 92. ročník Oscarov, ktorý sa bude konať v roku 2020 a bude oceňovať snímky roku 2019 zmenil ohlásený dátum konania, z 23. februára sa udeľovanie presúva na 9. február. Oscary boli vždy považované za vrchol sezóny a posunutie termínu na skorší dátum môže ovplyvniť ďalšie udeľovania a rozhodne skráti čas promo kampaní medzi vyhlásením nominácii, ktoré zvyknú bývať koncom januára, hlasovaním členov Akadémie a samotným galavečerom. V strede februára sa napríklad konajú aj Britské filmové ceny BAFTA, ktoré na zmenu udeľovania Oscarov v roku 2020 zatiaľ nereagovali.

91. ročník udeľovania Oscarov sa uskutoční v klasickom termíne koncom februára, a konkrétne 24.2.2019.

Ohlásenými zmenami Akadémia filmového umenia a vedy rozhodne nastoľuje nové trendy v udeľovaní filmových cien Oscar, ktoré sa dlhé roky niesli v nezmenenom tradičnom duchu. Otázkou tak ostáva, či to budú zmeny k lepšiemu, horšiemu, či v tom lepšom prípade nezmenenému stavu.

Zdroj:  hollywoodreporter.com Foto © Academy of Motion Picture Arts and Sciences/Depositphotos

Súvisiace články