Nominácie na filmové ceny Český lev, budú vyhlásené 10. februára 2007

30.1.2007|Webnoviny|
Nominácie na filmové ceny Český lev, budú vyhlásené 10. februára 2007 BRATISLAVA 30. januára (WEBNOVINY) - O nominácie na výročné filmové ceny Český lev, ktoré vyhlásia v priamom prenose 10. februára, bude bojovať dvadsať českých filmov. V popredí stoja najmä Kráska v nesnázích Jana Hřebejka, Obsluhoval jsem anglického krále Jiřího Menzla, ale aj Účastníci zájezdu podľa predlohy Michala Viewegha či Grandhotel Davida Ondříčka. Na popredné priečky by mohli zaútočiť aj Hezké chvilky bez záruky Věry Chytilovej a animovaný film Fimfárum 2. Plyšového leva za najhorší film si naopak možno odnesú snímky ako Všechno nejlepší, Po hlavě do prdele a Mezi námi přáteli. Všetky filmy budú súťažiť v deviatich hlavných kategóriách, a to film, réžia, scenár, kamera, hudba, strih, zvuk, výtvarný počin a herectvo. V kategórii herectvo však udelia štyri ceny. Český lev poputuje najlepšiemu hercovi a herečke v hlavnej a vedľajšej úlohe.

Počas nominačného večera, ktorým bude sprevádzať moderátor Jan Budař, sa diváci dozvedia aj mená prvých víťazov. Na Cenu Magnesie za najlepší zahraničný film sú nominované snímky Volver (Pedro Almodóvar), Match Point (Woody Allen) a Borat (Larry Charles). Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA) udelí tiež cenu za najlepší filmový plagát, vyhlásia najobľúbenejší film čitateľov časopisu Premiere a ocenenie získa aj najlepšia snímka podľa filmových kritikov. O cenu filmových kritikov bojujú filmy Fimfárum 2, Kráska v nesnázích a Pravidla lži.

Významným projektom, ktorý sa koná v rámci Českého leva, je udeľovanie Cien Sazky dosiaľ nerealizovaným celovečerným filmom. Súčasťou Ceny Sazky za najlepší scenár je finančná odmena, ktorá pomôže autorom pripravovaný projekt zrealizovať. "Na jednej strane mám veľkú radosť, že už prišlo k realizácii prvých scenárov, ale musím vyjadriť aj veľký smútok, že najprepracovanejšie scenáre sú väčšinou finančne náročné a v českých podmienkach nezrealizovateľné," zhodnotil situáciu víťazných projektov riaditeľ ČFTA Petr Vachler.

Do súťaže o Českého leva sa dostala už aj kategória dokumentárny film. Ako však uviedol Vachler, ceny budú udeľovať až v rámci 15. ročníka, teda v roku 2008. Táto kategória by sa totiž mala vyhlasovať asi jedenkrát za dva až tri roky, pričom akadémia bude oceňovať všetky nakrútené dokumenty za spomínané obdobie.

Česká filmová a televízna akadémia udeľuje výročné filmové ceny Český lev od roku 1993. Vyhlásenie víťazov 14. ročníka sa uskutoční počas slávnostného priameho prenosu z pražskej Lucerny. Galavečer budú moderovať osobnosti ako Marek Eben, Bolek Polívka, Miroslav Donutil či Halina Pawlowská.

SITA Zdroj:  Webnoviny Foto © Cesky Lev

Súvisiace články