Päť nových filmov, dva slovenské, jeden český a dva nemecké prichádzajú dnes do našich kín

20.9.2018|Ivet Kollarova|

Tretí septembrový týždeň v našich kinách bude najmä slovensko-český. V dnešný premiérový deň prichádza do našich kín päť nových filmov európskej produkcie, medzi nimi česká komédia Po čom muži túžia, slovenský dokument Niečo naviac, či animák pre deti Websterovci.

Prehľad noviniek v kinách začneme nemeckou dramédiou režiséra Marca Rothemunda, Srdcoví rebeli (Dieses bescheuerte Herz). Po ďalšej divokej žúrke zaparkuje zbohatlícky fracek a playboy Lenny svoje auto len tesne vedľa garáže, hneď na dne napusteného bazéna. A otcovi dôjde trpezlivosť. Koniec flákaniu, koniec utrácania, koniec toho byť úplný niktoš. Lenny sa musí začať starať o pätnásťročného Davida s ťažko chorým srdcom, ktorému podľa lekárov ostáva len pár mesiacov života. David žije v sanatóriu a okrem operácii toho vlastne veľa nepoznal. V jeden moment sa tak stretnú dva úplne rozdielne svety, svet podnikov, večierkov, alkoholu a krásnych žien so svetom nemocnice, liekov a operačných sál. S tým druhým svetom si ale Lenny veľa starostí nerobí a začne sa o Davida starať tak, ako skrátka vie. „Ste bezstarostný ignorant a egomaniak. To je pre ťažko chorého chlapca ideálne.“ počúva od lekárky. Rozhodne sa, že to spolu dajú a že si David musí užiť, pokiaľ to ide. Ukradnúť auto, ísť na striptíz, do klubu, nakupovať blbosti. A potom si David praje, že by sa chcel zamilovať do nejakého dievčaťa. To je ťažký oriešok, ale nečakané kamarátstvo je už tak pevné, že začnú pracovať aj na tom. Keď sa s niekým stanete naozajstní kamoši, nesie to so sebou aj jeden záväzok – spolu to dáme. A na plno, ako keby už nemalo byť žiadne zajtra... čo sa nakoniec môže aj naozaj stať. V hlavných úlohách Philip Schwarz, Elyas M'Barek, Nadine Wrietz, Uwe Preuss, Lisa Bitter, Jürgen Tonkel, Bruno Sauter, či Lu Bischoff.

Režisér úspešnej romantickej komédie Pohádky pro Emu, Rudolf Havlík prichádza s novou komédiou s hviezdnym hereckým obsadením Po čom muži túžia. Scenár o večnom súperení mužského a ženského sveta napísal spoločne so spisovateľkou Radkou Třeštíkovou, ktorá je jednou z najpredávanejších českých spisovateliek.

Charizmatický cynik Karel Král, trochu šovinista a sarkastický sympaťák, na ktorého ženy letia, je šéfredaktorom časopisu Playboy. Jedného dňa jeho nezáväzný spôsob života utŕži hneď niekoľko rán. Dostane výpoveď kvôli poklesu predajnosti časopisu, bývalá manželka a dcéra ho opäť naštvú, neznáma žena mu nabúra auto a na jeho miesto je dosadená krásna, mladá šéfredaktorka Leona. Karel vyrieši problémy po chlapsky – spoločne s najlepším kamarátom Čestmírom sa opije a v dobrodružnej noci si praje, aby sa stal ženou, pretože „ženy to majú v živote omnoho jednoduchšie a on je za to kvôli nim na dne.“  Ráno Karel zistí, že následkom nočnej alkoholickej „jazdy“ a zásahom veštkyne Zoltany sa stal ženou. Avšak len fyzicky. Karel sa ako Karla musí vyrovnať nielen s novým vzhľadom, ale hlavne sa naučiť fungovať v ženskom tele a zistiť, či to majú ženy naozaj jednoduchšie?

„Môj nápad vznikol z čírej nostalgie. Chýbali mi filmy ako „Na Hromnice o deň viac alebo Tootsie a chcel som si niečo podobného vyskúšať a skúsiť natočiť dobrú komédiu. Nápad sme potom s Radkou Třeštíkovou začali zo zábavy dávať dokopy, a pretože nás to začalo veľmi baviť, tak sme to skúsili dotiahnuť do konca,“ hovorí režisér a spoluautor scenára Rudolf Havlík. V hlavných úlohách Tatiana Pauhofová, Anna Polívková, Jiří Havelka, Sára Sandeva, Lucie Steflová, Jiří Langmajer, Naďa Konvalinková, Matěj Hádek, Oldřich Navrátil, Jan Kuželka, Lenka Vlasáková, Jana Synková, Ester Kočičková, Pavla Tomicová, Martin Stránský, Lucie Políšenská, Dominika Myslivcová, či Andrea Hoffmannová. 

Od dnes je v kinách aj výnimočný slovenský dokument dvojice Palo Kadlečík – Martin Šenc, Niečo naviac. Stačil jeden jediný chromozóm v DNA navyše a všetko bolo odrazu inak. Niekoľko hodín po narodení malej Dorotky vykreslila lekárka rodičom vidinu čiernej budúcnosti s dieťatkom postihnutým Downovým syndrómom a ponúkla im možnosť zbaviť sa jej. Odmietli. Dnes je z Dorotky teenegerka, ktorá má svoje sny a túžby tak ako všetci mladí ľudia v jej veku. Jeden sen prerástol všetky - túži  sa stať veľkou herečkou.... 

Tvorcovia filmu s citom a obozretnosťou vstúpili do života rodiny s piatimi deťmi, pričom najmladšou v rodine je dcéra Dorotka postihnutá Downovým syndrómom. Veľmi ich zaujalo nastavenie celej rodiny, ktorá prijala Dorotku úplne, v pokoji a v láske. Dorotke, ktorá hrá v divadle s podobne postihnutými deťmi, sa tak nepriamo splnil sen a stala sa hlavnou hrdinkou filmu. Tvorcovia si však museli pomaly a dôsledne získavať jej dôveru a spriateliť sa s ňou. Len tak bolo možné vstúpiť do jej osobného priestoru, kedy už nebolo potrebné pýtať sa, ale len nechať zapnutú kameru a pozorovať ju v jej svete....

Z televíznych obrazoviek na veľké plátna prichádza jedna milá pavúčia rodinka vo filme režisérky Kataríny Kerekesovej, Websterovci. Websterovci sú viacgeneračná pavúčia rodina žijúca na najvyššom poschodí v útulných kokónoch zavesených vo výťahovej strojovni. Ich každodenné výzvy a drobné víťazstvá nastavujú zrkadlo nášmu svetu ľudí. V šiestich príbehoch objavíme nielen pevnosť pavúčieho vlákna, ale najmä skutočnú silu veselej rodiny, ktorú spája. Slovenská filmová a televízna akadémia ocenila seriál Websterovci ako najlepší slovenský animovaný film za rok 2017. Hlasy pavúčikom prepožičali Zuzana Porubjaková, Kamil Kollárik, Henrieta Mičkovicová, Richard Stanke, Boris Farkaš, či Oľga Belešová.

Tento týždeň sa v rámci Projektu 100 v slovenských kinách predstaví unikátny projekt nemeckého režiséra Juliana Rosefeldta, Manifesto s brilantnou Cate Blanchett v hlavnej úlohe. Snímka Manifesto skladá hold premenlivej tradícii a literárnej kráse umeleckých manifestov a zároveň kriticky skúma rolu umelca v dnešnej spoločnosti. Čerpá z textov písaných futuristami, dadaistami, členmi hnutia Fluxus, suprematistami, situacionistami, vyznávačmi hnutia Dogma 95, príslušníkmi ďalších umeleckých skupín a tiež z úvah jednotlivých umelcov, architektov, tanečníkov a filmárov. Zostrihal a znovu poskladal trinásť koláží, ktoré pojednávajú o umeleckých manifestoch a skrz objektív kamery podávajú myšlienky tvorcov, ako sú Claes Oldenburg, Yvonne Rainer, Kazimir Malevič, André Breton, Sturtevant, Sol LeWitt, Jim Jarmusch a ďalší. Tieto „nové manifesty“ sa potom prostredníctvom držiteľky Oscara Cate Blanchett premieňajú v modernú výzvu k akcii. Herečka sa tu prevteľuje do trinástich rôznych postáv. 

  Foto © Depositphotos/ASFK/Magicbox/BontonFilm/CinemArt/Filmtopia

Súvisiace články