Koniec mesiaca so šiestimi novými filmami v kinách, medzi nimi aj Pivnica, Piadinôžka, či Hastrman

27.9.2018|Ivet Kollarova|

Posledný septembrový týždeň prinesie do kín šesť nových filmov, a rovnako ako predchádzajúci týždeň budú v kurze slovensko-české filmy, a to dokument Svelté miesto, dráma Pivnica a thriller Hastrman. Z Ameriky prídu dve snímky, animák Piadinôžka a horor Hell Fest: Park hrôzy a v taliansko-belgickej spolupráci uvidíme hudobný životopisný film Nico, 1988. Plus od včera na Slovensku v 24 mestách prebieha 5. ročník prehliadky Be2Can, ktorá prináša najnovšie snímky z prestížnych filmových festivalov Berlinale, Cannes a Benátky. Be2Can sa rozhodne oplatí zažiť a žiadny fanúšik dobrého, a nie len festivalového filmu by si ju nemal nechať ujsť.

Späť do našich kín. Od dnes sa v našich kinách premieta aj animovaný film dvojice tvorcov Karey Kirkpatrick a Jason Reisig, Piadinôžka (Smallfoot). Animované dobrodružstvo pre všetky vekové kategórie obráti mýtus hore nohami, keď mladý šikovný Yeti nájde niečo o čom si myslel, že neexistuje, človeka – piadinôžku. Chýr o piadinôžke sa veľmi rýchlo rozšíri do kmeňa Yeti-ov. Vyvolá senzáciu nad tým, čo ešte môže byť tam vonku vo veľkom svete za ich zasneženou dedinkou. Všetko sa dozvieme v novom príbehu o priateľstve, odvahe a radosti z objavovania. Film sa premieta v slovenskom znení, v ktorom sa predstavia: Matúš Krátky - Migo, Alena Pajtinková – Meechee, Zuzana Šebová - Kolka, David Hartl - Percy, Peter Sklár - Gwangi, Sväťo Malachovský - Stonekeeper, Ján Morávek - Fleem, či Dano Heriban – Throp.

Režisér Igor Vološin natočil slovenskú drámu Pivnica. Dlhoročné manželstvo Milana a Táni je v troskách, spája ich už len jediná dcéra Lenka. Keď sa však šestnásťročná tínedžerka nevráti domov z párty, ich život sa obráti naruby. Oboch rodičov pohltí bezmocnosť, strach a pocit viny. Kamaráti, spolužiaci, susedia, nikto im nevie pomôcť. Milan už neverí ani policajnému pátraniu, ktoré nikam nevedie a rozhodne sa odhaliť pravdu sám. Čoho všetkého je schopný zúfalý rodič, keď mu zmizne dieťa? V hlavných úlohách Jean-Marc Barr, Olga Simonova, Milan Ondrík, Dalibor Stofan, či Jana Oľhová. 

Dnes prichádza do kín aj príbeh jednej lásky, jednej vášne a jednej krajiny vo filme Čestmíra Kopeckého a Ondřeje Havelky, Hastrman. Romantický thriller a zároveň ironický príbeh hastrmana alias barona de Caus, ktorého láska k dedinskému dievčaťu Katynce naplňuje netušeným šťastím a spaľujúcou vášňou. Barón sa vracia so svojím sluhom z ciest po svete, aby obnovil rybníky na svojom panstve. Ako moderný a osvietený človek sa vymyká štandardnému dedinskému životu. Stredom jeho zájmu sa stane nespútaná a výnimočná rychtárova dcéra Katynka rebelujúca proti autoritám vášnivým uctievaním prírody a pohanských rituálov. Inteligentným a krásnym dievčaťom sú očarení všetci, aj učiteľ Voves a farár Fidelius. Čím viac sa Katynka hastrmanovi približuje, tým viac v ňom narastajú pochybnosti, či ako človek v koži zvieraťa a zviera v človeku tentokrát obstojí. Film vznikol na motívy románu Miloša Urbana oceneného cenou Magnesia Litera. V hlavných úlohách sa predstavia Karel Dobrý, Jiří Lábus, Simona Zmrzlá, David Novotný, Norbert Lichý, Vladimír Polívka, či Jiří Maryško.

Od napätia k napätiu. Režisér Gregory Plotkin si vo svojej novinke Hell Fest: Park hrôzy (Hell Fest) vzal na mušku jeden, nie práve zábavný lunapark. Predstavte si, že v zábavnom parku vojdete do strašidelného zámku a tam na vás spadne nepríjemne skutočná useknutá hlava. Nemôžete ani hovoriť, a nikoho iného to vlastne nevzrušuje, pretože useknutá hlava k strašidelnému zámku tak nejak patrí. Presne tak sa cítia hrdinovia hororu Hell Fest: Park hrôzy. Sériový zabijak v maske si totiž z celého lunaparku Hell Fest urobil dokonalé maskovanie a svoje vlastné smrtonosné ihrisko. Panoptikum strašidiel pokropí skutočná krv, a na publikum čaká skutočná hrôza a smrť. Vo filme si zahrali Reign Edwards, Bex Taylor-Klaus, Amy Forsyth, Tony Todd, Elle Graham, Courtney Dietz, Michael Tourek, či Ashley Uecker. 

Ďalší slovenský film týždňa ponúkne režisér Dušan Trančík, ktorý natočil pútavý dokument, Svetlé miesto. Film o osobnostiach politického, kultúrneho a spoločenského života na moravsko-slovenskom pomedzí, kde sa začiatkom 20. storočia odohralo historické zblíženie Čechov a Slovákov. Luhačovice sa stali prvým kúpeľným mestom v Rakúsko-Uhorsku, ktoré bolo v českých rukách a hlásilo sa k slovanskej kultúre. Zišlo sa tu niekoľko výrazných osobností, ktoré spojili svoje schopnosti a intelekt, aby za niekoľko sezón vybudovali moderné kúpele v slovanskom duchu. Slovenské zastúpenie bolo reprezentatívne: správcom kúpeľov bol Cyril Holuby, významnú úlohu zohral kúpeľný lekár Pavel Blaho, ktorý bol neskôr členom dočasnej vlády prvej ČSR so sídlom v Skalici a zaslúžil sa o účasť Slovákov v novom štátoprávnom usporiadaní. A do tretice... originálnu pečať kúpeľom dali stavby Dušana Jurkoviča, ktorý svoje motívy čerpal zo slovenskej ľudovej architektúry. V jeho Slováckej búde, ktorá po rozpade štátu vyhorela, bola okrem iného prvýkrát vyslovená myšlienka československého národa. Do filmu je zaradených množstvo archívnych fotografií a filmových materiálov, ktoré v predkladanom kontexte neboli dosiaľ zverejnené. Film je pripomenutím stého výročia založenia spoločného štátu a štvrťstoročia od jeho rozpadu.

Tento týždeň nám prehliadka Projekt 100 do slovenských kín prinesie hudobný životopisný dokument, Nico, 1988 od režisérky Susanny Nicchiarelli. Snímka sa zaoberá poslednými dvoma rokmi život Christy Päffgen – „Nico“, ktorá v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch výrazne ovplyvnila hudobnú produkciu a bola jednou z múz Andyho Warhola. Film hovorí o jej poslednom turné, boji s drogami a osobnými démonmi. Je príbehom znovuzrodenia umelkyne, matky a v neposlednom rade, ikony..

  Foto © Depositphotos/ASFK/ContinentalFilm/BontonFilm/CinemArt/Itafilm/Filmpark

Súvisiace články