Prvý človek, Zlodeji, Zlé časy v El Royale a ďalšie štyri snímky prichádzajú dnes do našich kín

11.10.2018|Ivet Kollárová|

Druhý októbrový týždeň prinesie do kín sedem nových snímok, medzi nimi potenciálneho oscarovského kandidáta, životopisnú snímku Prvý človek, víťaza MFF Cannes 2018, japonskú rodinnú drámu Zlodeji, či nový dokument od Pavla Barabáša, Tieň Jaguára. Dnes začína bratislavská časť Medzinárodného festivalu dokumentárneho filmu Jeden svet, ktorý 15. októbra štartuje aj v Košiciach.

Prehľad tohtotýždňových nových filmov v kinách začneme tromi snímkami americkej produkcie. Režisér Eli Roth natočil fantazijnú, rodinnú snímku Tajomstvo domu s hodinami (The House with a Clock in its Walls). Čas vypršal. Kúzla ožívajú. Keď sa 10-ročný Lewis dozvie, že sa musí presťahovať k svojmu strýkovi, netuší aké magické dobrodružstvo ho čaká. Jeho novým domovom sa stane rozľahlé starodávne sídlo, v ktorom, ako čoskoro zistí, sa dejú veľmi čudné veci. Strýko a jeho susedka sú totiž čarodejníci a už dlho sa snažia rozlúštiť tajomstvo strašidelných hodín, tikajúcich v stenách domu. Podarí sa im s Lewisovou pomocou hodiny zastaviť a odvrátiť tak apokalypsu, ktorú kedysi dávno naplánoval jeden zlý čarodejník? V hlavných úlohách Jack Black, Cate Blanchett, Colleen Camp, Kyle MacLachlan, Owen Vaccaro, Sunny Suljic, či Lorenza Izzo. Film sa u nás premieta s českým dabingom.

Od dnes si v kinách môžeme pozrieť príbeh astronauta Neila Armstronga, ktorý 21. júla 1969 ako prvý človek stúpil na povrch Mesiaca. Film Prvý človek (First Man) sfilmoval oscarový režisér Damien Chazelle, ktorý do hlavnej úlohy obsadil Ryana Goslinga. Pred päťdesiatimi rokmi sa pol miliarda ľudí tlačila pri televízoroch, aby v priamom prenose sledovali pristátie posádky Apolla 11 na Mesiaci. Krátko nato astronaut Neil Armstrong vyslovil slávnu vetu „Je to malý krok pre človeka, obrovský skok pre ľudstvo,“ a počin, ktorý sa stal možno najodvážnejšou výpravou od plavby Kryštofa Kolumbusa, bol týmto úspešne zakončený. Rovnako fascinujúca, bola aj éra, ktorá tomuto letu predchádzala, a životný príbeh človeka, ktorý dostal to privilégium urobiť na Mesiaci prvý „ľudský“ krok.

„To, čo títo ľudia podstúpili, bolo v dobrom zmysle slova šialené. Lietali v nesmierne krehkých strojoch, čelili mnohým otázkam, na ktoré neexistovali odpovede, podstupovali enormné riziko a každý ich krok pritom sledoval celý svet. Viete si predstaviť, že na jednom človeku leží také obrovské bremeno?“ hovorí režisér Damien Chazelle.

Príbeh Prvého človeka začína v roku 1962, keď Niel Armstrong začal pracovať ako pilot pre NASA a kedy sa musel vyrovnať s osobnou tragédiou, smrťou dvojročnej dcéry na nevyliečiteľnú chorobu. Pre prácu, ktorá predstavovala permanentné dotyky so smrťou si ťažko mohli v NASA vybrať vhodnejšieho kandidáta. Armstrong nie je vesmírny kovboj, ktorý by riziko podstupoval dobrovoľne a s frajerským nadhľadom, na druhú stranu ani nepanikári v situáciách, keď mu ide o život. Jeho základným charakterovým rysom je pokoj. Pokoj vo chvíli, keď sa v skúšobnom module rúti k zemi voľným pádom, pokoj, keď odpovedá synovi na otázku, či sa z misie vráti späť, pokoj vo chvíli, keď robí onen historicky prvý krok. Protiváhou tomuto pokoju je absolútny stres jeho ženy (Claire Foy) a jej vnútorné drama, s akou prežíva jeho každý úspech, a možnosť, že sa už nikdy nevráti. „Na Neilovi je fascinujúce, že je pre väčšinu ľudí záhadou. Zoberte si ten paradox – je to jeden z najslávnejších ľudí v histórii a vieme o ňom tak málo,“ hovorí režisér Chazelle, ktorý sa túto historickou „krivdu“ rozhodol napraviť. Okrem Goslinga si vo filme zahrali aj Claire Foy, Pablo Schreiber, Christopher Abbott, Ciarán Hinds, Kyle Chandler, Jason Clarke, Corey Stoll, Lukas Haas, Cory Michael Smith, Brian d'Arcy James, J.D. Evermore, či Donald Watkins.

Režisér Drew Goddard prichádza do našich kín s napínavým thrillerom Zlé časy v El Royale (Bad Times at the El Royale). Niekoľko cudzincov sa stretne v zašlom hoteli s názvom El Royale. Nemajú nič spoločného okrem tajomstiev, ktoré každý z nich skrýva. A kedysi vychytený hotel má tiež vlastnú, veľmi temnú minulosť. Film Zlé časy v El Royale režíroval a scenár k nemu napísal Drew Goddard, ktorý stojí za filmami ako Marťan alebo Chata v horách.

Hotel El Royale leží neďaleko jazera Tahoe a prechádza priamo cez neho hranica dvoch amerických štátov, Nevady a Kalifornie. Hostia si tak môžu vybrať izbu buď v Nevade alebo v Kalifornii a porušovať či dodržiavať zákony jedného alebo druhého. Tento hollywoodskými celebritami kedysi obľúbený hotel má svoje slávne časy dávno za sebou. Jeho slávu pripomínajú len čiernobiele fotografie slávnych hostí na stenách, chátrajúci luxusný interiér, veľký jukebox so starými šlágrami a neurotický zamestnanec, ktorý sám všetko udržuje v chode.

Keď sa v jednom dni v hoteli zíde päť hostí, je to podozrivé. Kňaz, soulová speváčka, dve mladé dievčatá a niekto, kto na prvý pohľad vyzerá ako obchodný cestujúci. Podozrivým je aj hotel El Royale, ktorý nielen vo svojich stenách ale aj pod podlahou ukrýva mnohé tajomstvá. S príchodom noci a ďalších nepozvaných hostí bude mať každý z prítomných v El Royale aspoň jednu šanci na vlastné vykúpenie, predtým než sa všetko odoberie do horúcich pekiel. V hlavných úlohách Chris Hemsworth, Dakota Johnson, Jon Hamm, Nick Offerman, Jeff Bridges, Lewis Pullman, Manny Jacinto, či Mark O'Brien.

Ovenčený Zlatou palmou z MFF Cannes 2018 prichádza dnes do našej oficiálnej kinodistribúcie nový film režiséra Hirokazu Koreedu, Zlodeji (Manbiki kazoku). Osamu je gastarbeiter, ktorý si privyrába kradnutím v obchodoch. Do remesla zasväcuje aj svojho syna. Obaja žijú v provizórnom dome na periférii a s ďalšími členmi domácnosti tvoria rodinu, na ktorej je toho zvláštneho oveľa viac než len spôsob obživy. Do rutiny krádeží zasiahne dievčatko, ktoré sa osamelo hrá v mraze na balkóne. Osamu sa rozhodne, že vziať si dieťa, ktoré rodičia zanedbávajú, nie je zločin. Jeho čin vedie k odhaleniu tajomstva vnútri rodiny zlodejov a spochybnenie toho, čo vlastne rozumieme pod pojmom rodina. Koreedov film je citlivou, vrstevnatou a rafinovanou drámou o bezpodmienečnej láske a dôstojnosti chudobných. Vo filme si zahrali Lily Franky, Kirin Kiki, Sakura Andó, Sósuke Ikemacu, Moemi Katajama, Maju Macuoka, Kengo Kóra, Akira Emoto, Čizuru Ikewaki, Jóko Moriguči, Naoto Ogata, či Júki Jamad.

Pre najmenších si ruská režisérka Marína Neefedová pripravila rozprávku Princezná a dráčik. Od tvorcov seriálu Máša a medveď. Keď sa princezná Barbara prechádza tajnými komnatami zámku, nájde čarovnú knihu. Začne v nej listovať a kniha ju prenesie do krajiny zázrakov, kde zažije neuveriteľné dobrodružstvá a stretne čarovné, rozprávkové bytosti. Barbara sa tu spriatelí s roztomilým dráčikom, s ktorým sa vyberú na dobrodružnú cestu – nájsť kúzelné zrkadlo. Práve to ju dokáže spojiť s jej dávno stranenou mamičkou, ktorá princeznú i jej otca kráľa dávno opustila. Barbara je odhodlaná zistiť pravdu o svojej minulosti a vyriešiť záhady celého zámku. Film sa premieta v slovenskom znení, v ktorom budeme počuť: Lenku Košickú (Kráľovná), Martina Kaprálika (Arry), Iva Gogáľa (Strýko drak), Frencien Bauer (Smarty), Pavla Topoľského (Baltazár), Vladimíra Kobielského (Kráľ), Dávida Hartla (Swifty), Petra Krajčoviča (Jolly), či Romana Ferienčíka (Draghosa).

Od dnes si v našich kinách môžeme pozrieť aj nový dokumentárny film od Pavla Barabáša, Tieň Jaguára. Štyria priatelia sa vybrali proti prúdu amazonských riek na neistú cestu. Prešli cez tajomné pohorie Sierra Maigualida, ktorým okrem indiánov ešte nikto neprešiel. Dostali sa tak do ich sveta. Do sveta založeného na úcte k vlastnému spoločenstvu. Vďaka spiritualite sú prepojení s okolitou prírodou. Veria, že poškodiť prales znamená poškodiť samých seba. Jedni z posledných prírodných indiánov na tejto planéte prijali odvážlivcov do svojej osady a umožnili im spoznať a autenticky zachytiť jednoduchosť ich bytia a priniesť tak dôležité poznanie.

Posledný film, ktorý prichádza dnes do našich kín je rovnako dokumentárny. Film Cirkus Rwanda natočil režisér Michal Varga. Hlavnou postavou filmu Cirkus Rwanda je Rosťa Novák, principál úspešného cirkusového súboru Cirk La Putyka, ktorý sa nechá nahovoriť na spoločný projekt s akrobatmi z Rwandy. Eliseé Niyonsenga vedie skupinu akrobatov, zloženú prevažne zo sirôt a na kúsku pláže pri jazere Kivu sa snaží etablovať moderný cirkus v krajine, v ktorej stále rezonuje tragická minulosť a ktorá sa musí spoliehať na zahraničnú pomoc. Pre Eliseého a jeho skupinu je spolupráca s úspešným európskym súborom nádejou na lepšiu budúcnosť. Pre Rosťa je to výzva, návrat ku koreňom a vystúpenie zo svojej európskej komfortnej zóny. V Rwande aj v Prahe však naráža na odlišný prístup Rwanďanov k práci, komunikácii či vnímaniu času. Podarí sa Rosťovi preklenúť rozdiely v autentickom predstavení alebo to skončí ako africký gýč plný stereotypov? A čo po takejto kultúrnej zrážke zostane?

  Foto © Depositphotos/CinemArt/FilmEurope/ASFK/MagicBox/ForumFilm/Filmtopia

Súvisiace články