Koncom mesiaca uvidíme v kinách sedem nových filmov, bude aj Johnny English 3, Byt, či Dogman

25.10.2018|Ivet Kollarova|

Pred tým ako budeme nadšene očakávať príchod novembrových filmových noviniek, s mesiacom október sa rozlúčime štýlovo a s ponukou siedmych nových filmov, ktoré prichádzajú dnes do našich kín. Medzi nimi nájdeme aj zopár klasík, jednu z nich ponúkne aj Projekt 100, film Byt s Jackom Lemmono a Shirley MacLaine, či nadčasový muzikál Rocky Horror Picture Show. Na plátna kín sa vracia Johnny English a do oficiálnej kinodistribúcie prichádza film, ktorý si z MFF Cannes 2018 odniesol cenu pre najlepšieho herca, Dogman.

V réžii Jima Sharmanna vznikol v roku 1975 muzikál Rocky Horror Picture Show. Vitajte v dome transvestitov z transexuálnej Transylvánie! Práve sa skončila svadba a družička so svedkom – mladí milenci Brad a Janet – sa pod dojmom obradu rozhodnú svoj vzťah zavŕšiť, keď viditeľne nervózny Brad vyzná svojej milej lásku a s piesňou na perách ju požiada o ruku. A vydajú sa na výlet, aby tento veľký okamžik oslávili. Zastaví ich však osud v podobe prázdnej pneumatiky a dvojica sa vydá hľadať pomoc na hrade, ktorý cesto míňali. Uvíta ich podivný muž a požiada ich, aby vstúpili. Večierok práve začína. V hale tancuje skupinka bizarne oblečených ľudí a všetci čakajú na príchod hradného pána – Dr. Franka-N-Furtera, transvestitu z transexuálnej Transylvánie. Ten ich pozýva na exkurziu do hradného laboratória. Práve totiž vyvíja novú umelú bytosť, vysokého svalnatého blondiaka Rockyho, ktorého si pripravil k ukojeniu svojich vášní. Čo sa bude diať počas tejto noci, tým si nikto nemôže byť úplne istý… v hlavných úlohách Tim Curry, Susan Sarandon, Barry Bostwick, Richard O´Brien, či Patricia Quinn. 

Keď je svet v ohrození a tajná služba paralyzovaná, vracia sa na scénu Johnny English. V réžii Davida Kerra, vo filme Johnny English znovu zasahuje (Johnny English Strikes Again). Dokáže muž, pre ktorého sú zmätky, chyby a omyly základným pracovným nástrojom, obstáť aj v modernom svete? Aby sme si rozumeli, Johnnyho Englisha, penzionovaného tajného agenta, ktorý sa na staré kolená stal učiteľom, by do služieb vlasti za normálnych okolností nepovolal ani ten najväčší šialenec. Avšak istý geniálny počítačový hacker odhalil identitu všetkých aktívnych agentov britskej tajnej služby a premiérka pripomína povestného topiaceho sa, ktorý sa chytá slamky. Zhodou jemu vlastných nešťastných náhod je Johnny English tým jediným, kto môže práve teraz zachrániť svoju krajinu. Čo na tom, že si absolútne netyká s najnovšími technologickými hračkami. Ako sám hovorí: „Digitálneho zloducha môžete dopadnúť iba s analógovým prístupom.“ English sa navyše vydáva do akcie vybavený verným asistentom Boughom, ktorý po ňom obyčajne zahladzuje následky jeho činov. Prvé kroky oboch mužov mieria na Azúrové pobrežie, kde sa tajomný hacker vyskytoval naposledy. Tu sa odohrá prvá kapitola súboja digitálneho génia s analógovým idiotom, súboj, ktorý zďaleka nemusí byť tak jednostranný, ako sa na prvý pohľad zdá. Na strane Johnnyho Englisha sú totiž nielen verný Bough a Spravodlivosť, ale aj schopnosť urobiť vždy to najhoršie možné rozhodnutie a dostať sa z tejto situácie bez akýchkoľvek šrámov.

Rowan Atkinson je známy tým, že si medzi jednotlivými kapitolami svojich filmových pokračovaní rád dopraje dlhšiu pauzu. Ako Johnny English sa tak vracia po siedmych rokoch. „Vždy je lepšie chvíľu počkať, aby filmová séria nezačala pôsobiť unavene. A keď sa potom začnete pýtať, prečo to znovu neskúsiť, tak nastáva tá pravá chvíľa,“ hovorí Atkinson, ktorý bol v tomto prípade veľmi aktívny aj ako spoluscenárista. Okrem Atkinsona vo filme uvidíme aj Emmu Thompson, Olgu Kurylenko, Bena Millera, Jaka Lacyho, Mirandu Hennessy, či Adama Jamesa.

Od slovenského režiséra Ladislava Kaboša uvidíme v kinách jeho dokument Kapela. Silný príbeh, plný tragikomických peripetií o chlapcoch z Veľkej Lomnice, ktorí sa rozhodli zmeniť svoj život. Elektrizujúcou hudbou, nespútanou energiou a vrodeným talentom si podmania aj vás... Kreatívny dokumentárny film Kapela zobrazuje zrod kapely v ťažkých sociálnych podmienkach rómskej osady na východnom Slovensku. Vysnívaná cesta za úspechom je silným, inšpiratívnym príbehom túžby a nádeje, plným emócií, rómskej hudby a láskavého humoru. Voľné pokračovanie divácky úspešného kinematografického  dokumentu Všetky moje deti sleduje ďalšie osudy jeho rómskych hrdinov. Organizačne veľmi šikovný a remeselne nadaný Róm Stano Čonka s pomocou farára M. Kuffu ešte nedávno pomáhal stavať v osade jednoduché murované domčeky. Teraz je manažérom novovznikajúcej kapely a snaží sa zo všetkých síl, aby „jeho chlapci sa presadili na veľkom pódiu“ a ukázali svoj talent.

Rozprávame krehký príbeh outsiderov, ktorí majú veľký talent a veľký sen – vzniká Gypsy Band Lomnické Čháve, ktoré sa v polorozpadnutej dodávke vydáva na cestu Slovenskom od Košíc do Bratislavy až na prestížny hudobný festival Pohoda v Trenčíne. Ako využijú svoju prvú veľkú šancu? Docudrama zobrazuje zrod kapely v ťažkých podmienkach rómskej osady na východnom Slovensku. Ich vysnívaná cesta za úspechom je silným, inšpiratívnym príbehom túžby a nádeje, plným emócií, rómskej hudby a láskavého humoru. Voľné pokračovanie filmu Všetky moje deti, v ktorom Stano Čonka s pomocou farára M. Kuffu pomáhal stavať Rómom jednoduché murované domčeky. Teraz je manažérom vznikajúcej kapely a snaží sa zo všetkých síl, aby „jeho chlapci sa presadili na veľkom pódiu“.

Talianska kinematografia bude mať v našich kinách zastúpenie snímkou Dogman režiséra Mattea Garroneho. Život na drsnej periférii nebýva ľahký. Pre citlivého muža, ktorý má rád zvieratá a miluje svoju dcéru, to je ťažké dvojnásobne. A keď na neho namieri pozornosť najväčší násilník v okolí, musí nájsť spôsob, ako vyriešiť svoju zúfalú situáciu.Na chudobnom predmestí medzi metropolou a divočinou platí len zákon najsilnejšieho. Marcello (Marcello Fonte), tu delí svoj čas medzi prácu v skromnom salóne pre psy a láskyplnou starostlivosťou o svoju dcéru (Alida Baldari Calabria). Bohužiaľ do jeho života zasahuje aj miestny vagabund Simoncino (Edoardo Pesce), bývalý boxer a surovec, ktorý terorizuje celé okolie. Drobného a citlivého Marcella k nemu púta nejednoznačný a ponižujúci vzťah. V snahe vrátiť svojmu životu dôstojnosť naplánuje zúfalú pomstu a jeho akcia vedie k nečakanému výsledku.

Režisér filmu Matteo Garrone o svojom prístupe k filmu prezradil: „Dogman nie je filmom len o pomste, aj keď pomsta (možno by bolo lepšie napísať vykúpenie) v ňom hrá dôležitú úlohu. Rovnako to nie je ani variácia na tému večného boja slabšieho so silnejším. Je to film, ktorý nás stavia pred niečo, čo sa týka nás všetkých: pred dôsledky vlastných rozhodnutí, ktoré robíme každý deň, aby sme prežili.“ Na filmovom festivale v Cannes získal predstaviteľ hlavnej role Marcello Fonte cenu pre najlepšieho herca. Okrem Fonteho si vo filme zahrali Edoardo Pesce, Nunzia Schiano, Adamo Dionisi, Francesco Acquaroli, Alida Baldari Calabria, Gianluca Gobbi, Aniello Arena, či Laura Pizzirani. 

Slovensko-české spojenie uvidíme v rozprávke režiséra Dušana Rapoša, Keď draka bolí hlava (Když draka bolí hlava). Barborka s Tomikom trávia prázdniny u babičky a deda v kováčskej dielni pod Dračou skalou, kde zo všetkých síl pracuje aj netradičný pomocník dvojhlavý dráčik Čmoudík. Raz, keď sa deti chystajú prespať v jaskyni spoločne s dráčikom, objavia na stene jaskyne starú mapu a Čmoudík, ktorého jedna hlava hovorí po česky a druhá po slovensky, začína rozprávať napínavý príbeh o vzniku kráľovstva Draka, veľkej láske princeznej Adélky a princa Janka, o dlhoročnej kliatbe a strašnom Drakovi, o zlom škriatkovi Blivajzovi, ale aj o tajomstve Nezábudkovej lúky, stratenom dračom vajci a páriku klokanov. Zaujíma Vás, kedy draci tancujú hip hop, ako sa slávia Vianoce v dračej jaskyni, akú čarovnú moc má sto rokov neumývaný dračí zub a hlavne prečo draka bolí hlava? V hlavných úlohách Karel Gott, Kateřina Brožová, Zuzana Mauréry, Miroslav Šimůnek, Ján Koleník, Václav Postránecký, Igor Timko, Kamila Magálová, Zuzana Žáková, Osmany Lafitta, Miro Noga, či Libor Bouček. 

Od našich severných susedov uvidíme v kinách poľskú snímku Veža. Jasný deň (Wieza. Jasny dzien) od režisérky Jagody Szelc. Mula žije s rodinou na dedine. Tesne pred svätým prijímaním jej dcéry sa objavuje Mulina sestra Kaja. Kaja je biologickou matkou dievčaťa, ale pred šiestimi rokmi bez stopy zmizla. Rodina verí, že sa zmieria, ale Mula sa obáva, že si Kaja prišla vziať dcéru späť. Medzitým sa odohrá séria zvláštnych metafyzických udalostí a Kajina prítomnosť vyvoláva v ľuďoch premeny. Mulin strach sa stupňuje, chce sa sestry zbaviť. Ale Kaja prišla z nejakého dôvodu. V hlavných úlohách Anna Krotoska, Malgorzata Szczerbowska, Anna Zubrzycki, Mikolaj Chroboczek, či Artur Krajewski. 

No a v rámci Projektu 100 prichádza na záver mesiaca do našich kín filmová klasika od režiséra Billyho Wildera, Byt (The Apartment). Bud Bexter pracuje vo veľkej poisťovni. Keď ho jeden z kolegov požiada, aby mu požičal svoj byt, nevie odmietnuť a to je veľká chyba. Nasledujú totiž ďalší z kolegov a už je mu hlúpe ich odmietnuť. Ani sa nenazdá a situácia sa vymkne spod kontroly – kolegovia majú rozvrh a chodia do jeho bytu na pravidelné schôdzky s milenkami. Samozrejme, nie je to zadarmo a Bud vďaka tomu postupuje v svojej kariére vyššie a vyššie. O zapožičanie tohto hniezdočka lásky má aj samotný riaditeľ poisťovne, avšak zisťuje, že do bytu s ním ide žena, do ktorej je už dlho tajne zamilovaný. A práve to je moment, kedy sa rozhodne s jeho pôžičkami skoncovať nech ho to bude stáť čokoľvek. V hlavných úlohách vo filme uvidíme Jacka Lemmona, Shirley MacLaine, Freda MacMurraya, či Hole Holiday. 

  Foto © Depositphotos/CinemArt/ContinentalFilm/ASFK/FilmEurope/MediaFilm

Súvisiace články