Na začiatok mesiaca november prichádzajú do kín štyri nové filmy, aj Bohemian Rhapsody, či Foxtrot

1.11.2018|Ivet Kollárová|

V dnešný premiérový, a sviatočný deň sa môžeme tešiť na štyri nové snímky, ktoré otvoria prvý z piatich bohatých filmových novembrových týždňov. V ponuke sú dva americké filmy, jeden kanadsko-český a Projekt 100 predstaví nový izraelský film, Foxtrot. A aj takto začiatkom novembra, bude trochu tej vianočnej atmosféry.

Produkciu filmu začal režisér Bryan Singer. Po nezhodách ho nahradil režisér Dexter Fletcher, ktorý do kín prináša neobyčajnú snímku Bohemian Rhapsody. Queen. Jediné, čo je pozoruhodnejšie ako ich hudba, je jeho príbeh. Bohemian Rhapsody popisuje hudobnú dráhu a jedinečnú životnú a umeleckú kariéru Freddieho Mercuryho od založenia skupiny Queen až po pamätný koncert Live Aid v roku 1985. Film Bohemian Rhapsody je oslavou rockovej skupiny Queen, jej hudby a predovšetkým Freddieho Mercuryho, ktorý svojou tvorbou aj životom vzdoroval všetkým stereotypom, vďaka čomu sa stal jedným z najvýraznejších umelcov svojej doby.

Film mapuje raketový vzostup nekonvenčnej skupiny prostredníctvom ich revolučného zvuku a ikonických skladieb ako napr. We Will Rock You, We Are the Champions alebo práve Bohemian Rhapsody. Ich príbeh začína bleskovým štartom, pokračuje neriadenou životnou špirálou a vrcholí nezabudnuteľným, strhujúcim vystúpením na koncerte Live Aid v roku 1985. Na jeho pódiu Queen v čele s charizmatickým Freddiem predviedli jednu z najväčších show v histórii rocku. Ich hudba bola a stále je obrovskou inšpiráciou pre celý svet. Brian May, gitarista skupiny Queen, s filmármi úzko spolupracoval a ich prácu hodnotí slovami: “Film Bohemian Rhapsody rozpráva o rodinách a vzťahoch, o túžbach, o smútku a sklamaniach, ale hlavne o víťazstvách a naplnených snoch. A to spôsobom, ktorý sa dotkne každého. Nebola to ľahká cesta – ale všetky najdôležitejšie cesty sú takéto! Rami, Lucy a štáb dali dohromady monumentálnu show – oveľa lepšiu ako je originál!” V hlavných úlohách Rami Malek, Joseph Mazzello, Aidan Gillen, Ben Hardy, Mike Myers, Lucy Boynton, Tom Hollander, Allen Leech, Gwilym Lee, či Lasco Atkins.

Zo zaujímavého spojenia Kanada-Česko, vznikol zaujímavý romantický film The Perfect Kiss od režisérky Tiny Adams. Každý hľadá šťastie, no keď vám ťahá na tridsať a stále žijete s rodičmi, ktorí sa k vám správajú ako k dieťaťu, ste bez práce a láska je v nedohľadne, hľadáte ešte intenzívnejšie. Tanya Cova žije s rodičmi v severoamerickom meste v trochu všednej americkej spoločnosti. Jej rodičia, bývalí tajní agenti pre nemenovanú východnú ríšu, už toho majú dosť a chcú ju zúfalo vydať za syna ich starej známej. Po pôvabnej Tanyi však túži aj miliardár Brian Demarrias. Do toho všetkého príde nečakaný bozk v parku. Ktorý z nich je pre Tanyu tým pravým? V hlavných úlohách Lucie Vondráčková, Martina Adamcová, Landy Cannon, Luc-Martial Dagenais, Sophie Gendron, Liliana Komorowska, Jake Lewis, či Louisa Martin.

Do sveta fantázie sa prenesieme novým spracovaním rozprávkového baletu Luskáčik, s názvom Luskáčik a štyri kráľovstvá (The Nutcracker and The Four Realms), o ktorý sa postarala dvojica režisérov Lasse Hallström a Joe Johnston. Všetko, po čom Klára túži, je kľúč – jedinečný kľúč, ktorý otvorí skrinku so vzácnym darom od jej zosnulej matky. Zlatá niť, ktorú dostane od svojho krstného otca Drosselmeyera, ju ku kľúču zavedie, lenže kľúč okamžite zmizne vo fantastickom a tajomnom paralelnom svete. Tam sa Klára stretne s vojakom-luskáčikom Filipom, myšacou armádou a regentmi, ktorí spravujú tri kráľovstvá: Krajinu snehu, Krajinu kvetov a Krajinu sladkostí. Klára a Filip musia prejsť zlovestným Štvrtým kráľovstvom, kde panuje krutá vládkyňa, aby získali Klárin kľúč a vrátili harmóniu nestabilnému svetu. V hlavných úlohách si zahrali Mackenzie Foy, Keira Knightley, Helen Mirren, Morgan Freeman, Jack Whitehall, Matthew Macfadyen, Ellie Bamber, Richard E. Grant, Eugenio Derbez, Sergei Polunin, či Misty Copeland. Film sa u nás premieta aj v slovenskom znení, v ktorom budeme počuť Bianku Buckovú, Henrietu Kollárikovú, Matúša Kvietika, Ľudmilu Mandžárovú, Iva Gogála, Martina Hronského, Ivana Laca, Miroslava Trnavského, Alžbetu Dvoranovú, či Michala Hallona. 

V rámci najväčšej filmovej putovnej prehliadky na Slovensku, Projekt 100 sa v našich kinách predstaví izraelská snímka režiséra Samuela Maoza, Foxtrot. Foxtrot je názov checkpointu v severnom Izraeli. Foxtrot je kód pre písmeno F. Foxtrot je tanec, pri ktorom sa vždy vrátite späť na začiatok. Jonathan Feldman stráži spolu s troma ďalšími mužmi opustený checkpoint niekde v púšti na severe Izraela. Od čítania komiksov a počúvania starého rádia ich občas vyruší okoloidúci automobil alebo ťava, ktorá sa po ceste lenivo prechádza sem a tam. Mladých vojakov vytrhne z nudy až nečakaná udalosť s fatálnymi následkami. Jonathanovi rodičia sa medzitým v Tel-Avive snažia vyrovnať s tragickou správou a zistiť, čo sa vlastne kdesi v púšti odohráva. Snímka Foxtrot sprostredkováva surreálnu armádnu skúsenosť mladých vojakov a zaoberá sa témou viny, straty a tráum, ktoré sa v izraelskej spoločnosti prenášajú z generácie na generáciu. To všetko originálnym rozprávačským spôsobom, ktorý je poprepletaný citom pre krásu, absurditou a jemný humorom. Napriek tomu, že film vyznieva protivojnovo a vzbudil v svojej rodnej zemi kontroverziu, následne získal 8 cien izraelskej filmovej akadémie. Vo filme hrajú Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yonaton Shiray, Shira Haas, Dekel Adin, či Yehuda Almagor.

  Foto © Depositphotos/CinemArt/ASFK/Itafilm/Saturn

Súvisiace články