20. ročník MFF Bratislava ponúkne výber titulov od mladej filmovej tvorby

12.11.2018|tlačová správa|

Čoskoro začne 20. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Od 29. novembra do 2. decembra 2018 ponúkne výber kvalitných titulov, ktoré prináša aktuálna mladá filmová tvorba. S inovatívnymi pohľadmi na svet a fungovanie v ňom sa diváci stretnú v príjemnej atmosfére bratislavských mestských kín Lumière a Mladosť.

Nosným pilierom festivalu je opäť súťaž hraných filmov, ktorá je určená prvým a druhým filmom režisérok a režisérov. Diváci budú môcť vidieť napríklad druhý film amerického režiséra Li Chenga José (2018), za ktorý získal ocenenie Queer Lion na festivale v Benátkach. V tejto snímke nám predstavuje mladého gaya hľadajúceho lásku a emocionálne naplnenie v prostredí jednej z najchudobnejších a najnebezpečnejších krajín sveta, Guatemale, v ktorej režisér dva roky žil. Li Cheng sa na MFF Bratislava predstaví po druhýkrát – v roku 2014 festival osobne navštívil so svojím filmom Jozueho strom (Joshua Tree).

MFF Bratislava uvedie film José (2018)

Cenu Na Východ od Západu a Cenu FEDEORA si z festivalu v Karlových Varoch tento rok odniesla snímka Šalamúnova hora (Suleiman Mountain / Suleimangora, 2017), debut ruskej režisérky Elizavety Stishovej. Dej odohrávajúci sa v Kirgizsku prináša bizarný príbeh muža (gamblera, alkoholika, násilníka, podvodníka, ale aj otca a manžela 2 žien) na okraji spoločnosti. Polokočovný spôsob života v dodávke s dvomi manželkami, jedným znovuobjaveným synom, druhým ešte nenarodeným, neustála frustrácia, nepokoj, neistota, mystika a šamanizmus vytvárajú pôsobivú a pútavú drámu s komediálnymi prvkami a nabádajú diváka rozmýšľať nad množstvom nezodpovedaných otázok.

Diváci budú môcť v Súťaži hraných filmov vidieť aj režijný debut švédskej herečky, dcéry českého režiséra Dávida Jána Novotného, Tuvy Novotnej Blindsone (Blind Spot, 2018), ocenený na MFF San Sebastián; film kombinujúci prvky drámy s akčným thrillerom dánskeho režiséra Rasmusa Klostera Broa Cutterhead (2018), alebo snímku marockej režisérky Meryem Benm’ Barek Sofia (2018).

Zdroj:  IFF BA Foto © IFF BA

Súvisiace články