Dnes v kinách sedem nových filmov, Creed II, Až přijde válka, Úsmevy smutných mužov, či Mimi a Líza

22.11.2018|Ivet Kollarova|

Štvrtý novembrový týždeň bude bohatý na nové filmy v našich kinách. Premiéru má sedem snímok, medzi ktorými síce nájdeme dve americké drámy, no dominuje česká a slovenská produkcia. Potešia sa aj detičky, ktoré uvidia animované filmy Pat a Mat, Mimi a Líza a Dilili v Paríži.

Dnes do oficiálnej kinodistribúcie vstupuje rozporuplný dokument Jana Geberta, Až přijde válka. Peter Švrček, 18ročný mladík, býva u rodičov a na prvý pohľad sa nijak neodlišuje od svojich vrstovníkov. Cíti sa však byť vlastencom a pred niekoľkými rokmi založil organizáciu Slovenskí Branci. Jeho intenzívnym vojenským výcvikom „k obrane a zachovaniu národa“ uprostred slovenských lesov prešlo viac ako dvesto mladých mužov hľadajúcich vedenie a vlastnú identitu. V maskáčoch a s maketami samopalov sa podrobujú Petrovým autoritatívnym sklonom. Peter verí, že jeho organizácia má budúcnosť a plánuje jedného dňa odložiť uniformu a osloviť masy – už ako politik.

Od režiséra Ryana Cooglera prevzal režisérsku taktovku Steven Caple Jr. a natočil obstojné pokračovanie boxerskej drámy, Creed II. Adonis Creed bojuje – so životom i sám sa so sebou. Snaží sa zo všetkých síl, aby sa venoval svojim najbližším a zároveň nezanedbával prípravu na dôležitý súboj v ringu. Čaká ho silný súper, ktorého meno sa navyše spája s dávnym nešťastím v jeho rodine, a blížiaci sa zápas bude preto nielen náročný, ale i veľmi osobný. Spolu s Rockym po svojom boku sa Adonis pokúsi naplniť dávny odkaz a získať odpoveď na otázku, za čo sa oplatí bojovať. CREED II je filmom o návrate, ktorý oživí spomienky a znovu pripomenie, čo robí šampióna šampiónom. Posolstvo znie jasne – nezáleží na tom, ako ďaleko vo svojom živote zájdeš, tvoja minulosť a tvoja rodina bude vždy s tebou. V hlavných úlohách Tessa Thompson, Sylvester Stallone, Michael B. Jordan, Dolph Lundgren, Russell Hornsby, Phylicia Rashad, Andre Ward, Roy Jones Jr., či Marko Caka. 

V réžii Mareka Beneša sa na plátna kín vracia podarená dvojica majstrov polepetkov Pat & Mat: Zimné dobrodružstvá (Pat a Mat: Zimní radovánky). Blíži sa zima a naši kutilovia Pat a Mat to nemôžu nechať len tak, a o to viac ak ich “zaskočí“ snehová nádielka. Ako si poradia s vianočnou výzdobou ich nových domov a aké vianočné darčeky si podarujú pod vianočným stromčekom? A majú vlastne naši majstri vianočný stromček, taký ako ho poznáme, alebo si vyrobia svoj vlastný „kutilský“? Čo urobí Pat a Mat so snehovou kalamitou, ktorá sa im napadá na záhradu a aký nový stroj a riešenia vymyslia? Po zábave na snehu príde určite vhod horúca sauna, tak prečo by si ju rovno nepostavili. A čo tak vyrobiť si vlastný betlehem a osláviť Silvestra. Pre našich majstrov to nie je žiadna komplikácia prekážkou a žiadna výzva dostatočne veľká. Pat a Mat a ich zimné dobrodružstvá, tak to tu ešte nebolo!

Ďalší úžasný animák je od francúzskeho režiséra Michela Ocelota, ktorý natočil pútavý príbeh Dilili v Paríži (Dilili á Paris). Úžasný výlet do Paríža v období „krásnych čias“ pre celú rodinu. Animovaná rozprávka nám prostredníctvom dobrodružstva malého dievčatka priblíži obdobie belle epoque v dejinách Francúzska. Odvážna Dilili spolu so svojím kamarátom Orelom sa vydajú po stopách spolku, ktorý stojí za únosmi dievčat v Paríži. Mladí hrdinovia stretnú počas svojho „vyšetrovania“ významné osobnosti tej doby - od Marie Curie až po Marcela Prousta. Každá z nich im poskytne pomocnú ruku či indíciu. Dostanú sa na pozoruhodné miesta, do tajomného prípadu sa prelína mágia  a na jeho konci sa tradične stretne dobro so silami temna. Vo francúzskom origináli: Prunelle Charles-Ambron, Enzo Ratsito, Natalie Dessay, Elisabeth Duda, či Olivier Voisin. V slovenskom znení: Martina Kapráliková, Dušan Cinkota, Juraj Hrčka, Renáta Rundová, Tibor Vokoun, Ivan Romančík, Daniel Fischer, Michaela Medvecová, Eva Matejková, Jana Valocká , Sára Martináková, Milada Rajzíková, Ivo Gogál, či Juraj Predmerský.

Od dvojice režisérok Katarína Kerekesová a Ivana Šebestová prichádza do kín obľúbená animovaná rozprávka o neobyčajnom priateľstve dvoch malých dievčatiek Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla. Mimi vidí svet rukami a ušami. Je totiž nevidiaca. Spolu so svojou najlepšou kamarátkou Lízou už navštívili veľa fantastických svetov plných zábavy, ale aj záhad. Teraz konečne prišli Vianoce. Mimi a Líza spoločne so susedmi z domu zdobia nádherný, veľkolepý stromček. Ibaže žiarovky na ňom nechcú svietiť. Kam zmizlo to čarovné vianočné svetlo? Utieklo? Alebo ho ktosi ukradol? Možno v tom má prsty podozrivý sused Viliam, ktorý sa s nikým nekamaráti. Odpoveď sa skrýva v minulosti, keď boli susedia ešte malými deťmi. Mimi a Líza sa teda vydajú na dobrodružnú cestu časom, aby vrátili Vianociam ich očarujúce svetlo. Film sa premieta v slovenskom znení, v ktorom budeme počuť Emu Mercovú, Grétku Fedoru Homzovú, Táňu Radeva, Vladimíra Kobielskeho, Mateja Landla, Henrietu Kollárikovú-Jančišinovú, Františka Kovára, Oľgu Belešovú, Iva Gogála, či Evu Matejkovú. 

Od dnes si v kinách môžeme pozrieť aj novinku režiséra Sama Levinsona, Mladí zabijaci (Assassination Nation). Máte v telefóne chúlostivé fotky? Thriller Mladí zabijaci názorne, brutálne a komicky ukazuje, čo s človekom urobí, keď sa takéto obrázky dostanú „von“. Lily je úplne obyčajná stredoškoláčka, ktorá viac než v realite žije na mobile, kde „postuje, lajkuje, šéruje a selfíčkuje“, rovnako ako väčšina jej vrstovníkov. Keď však do digitálnych životov väčšiny obyvateľov mesta prenikne neznámy hacker, ktorý začne zverejňovať práve to, čo malo zostať skryté, začnú sa diať veci. Absolútna panika v mestečku sa rýchlo premení na peklo a Lily si skôr či neskôr musí položiť otázku, či sa vôbec dožije nasledujúceho rána. Všetko totiž nasvedčuje, tomu že tým neznámym infiltrátorom do ľudských súkromí je práve ona.

Čierna komédia, brutálna satira, uletený horor. To všetko môžu byť Mladí zabijaci, záleží na tom, ako sa na film budete pozerať, i na tom, ako vnímate svet okolo seba. Ak vás desí predstava, že sa vám niekto nabúral do mobilu, „požičia“ si tam zopár naozaj pikantných fotiek, a tie potom rozpošle do sveta, a vy budete až do konca života chodiť kanálmi, potom vás čaká brutálna satira o tom, aké absurdné následky môže mať takýto zločin. Fanúšikovia čiernych komédií, si užijú desivý a zároveň vtipný príbeh večne usmiatej  Lilly, ktorá tak dlho zvysoka pozerá na svet okolo sebe, až jej to ten svet vráti baseballovou pálkou veľkosti stredne veľkého mestečka.

V uletenom horore uvidíte, čoho všetkého sú ľudia schopní, keď ich niekto doslova vyzlečie na verejnosti. Nezáleží na tom, či je vinník skutočný alebo vymyslený, stačí ukázať prstom, vziať brokovnicu alebo lopatu a pomstiť sa. Naša civilizačná škrupinka je nesmierne tenká a jedna nešťastná fotka na sieti ju môže pretrhnúť takou silou, že potečie krv. Potoky krvi. V hlavných úlohách Odessa Young, Hari Nef, Suki Waterhouse, Abra, Colman Domingo, Bill Skarsgård, Joel McHale, Anika Noni Rose, Bella Thorne, Maude Apatow, Cody Christian, Susan Misner, Joe Chrest, J.D. Evermore, či Jennifer Morrison. 

Posledným filmom týždňa je tragikomédia od českého režiséra Dana Sváteka, Úsmevy smutných mužov (Úsměvy smutných mužu). Film priblíži príbehy úspešných chlapov, ktorí sa cez dno fľašky dostali až na samotné dno života. Na dno, odkiaľ vedie cesta už len hore. Na strastiplnej ceste s chľastom stretáva Josef napríklad Honzu, bývalého reprezentanta v triatlone a účastníka najťažšieho závodu sveta – Ironmana. Úradník a geniálny matematik Milan zase verí, že je vyslancom z vesmíru. Niekeho zradila žena, niekto hral v nemeckom gay porne a svoj príbeh má aj Tomáš, ktorý zašiel vo vzťahu so svojou nevlastnou dcérou až príliš ďaleko. Všetci z rôznych dôvodov ochľastali vo veľkom štýle prvú ligu, niekto sám doma iný v krčme. Pod dohľadom prísnej primárky a v pevnom režime teraz spoločne poznávajú, ako jednoduché bolo opojnému alkoholu prepadnúť a aká ťažká je naopak cesta von zo závislosti. Zo závislosti už ale cesta von nevedie, jediná šanca je nahradiť alkohol niečím iným. Čo takto zabehnúť maratón? Vo filme si zahrali David Švehlík, Jaroslav Dušek, Marika Soposká, Ondrej Malý, Ivan Franěk, Jaroslav Plesl, Simona Babčáková, Taťjana Medvecká, Marika Sarah Procházková, Petra Nesvačilová, či Alois Svehlík. 

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/MagicBox/Continental/CinemArt/Bonton/ForumFilm

Súvisiace články