Vo veku 77 rokov zomrel významný taliansky režisér Bernardo Bertolucci

26.11.2018|Ivet Kollarova|
Vo veku 77 rokov zomrel významný taliansky režisér Bernardo Bertolucci

Oscarovský režisér, ktorého film Posledný cisár získal v roku 1987 deväť sošiek Oscara, a zvíťazil tak vo všetkých kategóriách, v ktorých bol nominovaný, vrátane najlepšieho režiséra, zomrel v pondelok vo svojom dome v Ríme po niekoľkoročnom boji s rakovinou vo veku 77 rokov.

Bernardo Bertolucci ako významný predstaviteľ novej vlny talianskych režisérov natočil niekoľko pamätných filmov, a okrem európskej produkcie sa mu podarilo natáčať aj v Hollywoode. A napriek tomu, že pracoval pod produkciou hollywoodskych štúdii, vo filmoch sa mu podarilo zachovať si jeho vlastnú tvár.

Bertolucci natočil svoj prvý film v 22 rokoch v 1962, La commare secca, po tom ako chvíľu pracoval ako asistent Piera Paola Pasoliniho. Medzi jeho najvýznamnejšie politické filmy patria The Confromist1900, v ktorom si zahrala hollywoodska smotánka Robert De Niro, Gerard Depardieu, Donald Sutherland, či Burt Lancaster.

Medzi jeho najuznávanejšie, no zároveň najkontroverznejšie filmy patrí erotická dráma Posledné tango v Paríži z roku 1972, o ovdovelom Američanovi, ktorý nadviaže sexuálny vzťah s mladou Parížankou. Vo filme si hlavné postavy zahrali Maria SchneiderMarlon Brando. Na film sa nedávno vzniesla vlna kritiky, ktorá sa týka scény, kde má postava Branda znásilniť mladú ženu v podaní Schneider. Bertolucci priznal, že scénu s maslom, ktoré malo byť použité ako lubrikant, rozoberal len s Brandom v deň natáčania scény a Schneider, ktorá mala v tom čase 19 rokov, nič nepovedali. Režisér podľa jeho slov chcel do filmu reálnu reakciu dievčaťa, nie herečky. Vo svojom rozhovore krátko pred smrťou v roku 2011 sa Maria Schneider priznala, že sa cítila byť Bertoluccim aj Brandom ponížená a trochu zneužitá a jej slzy boli reálne.

V roku 1987 natočil Bertolucci svoj najúspešnejší film, Posledný cisár, ktorý získal deväť sošiek Oscara. Životopisný film rozpráva príbeh o živote Aisin-Giorio Puyiho, posledného čínskeho cisára, ktorého životopis bol predlohou pre scenár, ktorý napísal Mark Peploe. Film bol prvým západným filmom natáčaným v Číne, na ktorom spolupracovala vláda Čínskej ľudovej republiky, ktorá dovolila natáčať aj v Zakázanom meste.

Ďalšie Bertolucciho známe filmy sú Malý Buddha (1993), Zvodná krása (1996) s mladou Liv Tyler, Jeremym Ironsom, Rachel Weisz, či Josephom Fiennesom, či z roku 2003 film RojkoviaEvou Green, Louisom GarrelomMichaelom Pittom. Za celoživotný prínos do sveta filmu získal v roku 2007 na MFF Benátky Čestného Zlatého leva, v roku 2011 získal na MFF Cannes Čestnú Zlatú palmu, a rovnako za filmové úspechy si ho v roku 1997 Čestným Leopardom uctili aj na filmovom festivale v Locarne.  

Česť jeho pamiatke.

Zdroj:  variety.com Foto © Dreamstime | Denis Makarenko

Súvisiace články