Ezoterika: novodobé zázraky a mágia

28.11.2018|tlačová správa/PR|

Za socializmu bola ezoterika, mágia a podobné umenia niekde zakázané, inde jednoducho neboli brané na vedomie. Toto všetko vo východnej a strednej Európe od 90. rokov minulého storočia zažíva svoj zlatý vek. Služby moderných čarodejníc, ktorých korene nájdeme v rómskej kultúre, využívajú nielen obyčajní ľudia, ale aj politici. Čarodejnice, veštci, liečitelia, astrológovia, vedmy, vyháňači zlých duchov, ale aj výskumníci telepatie vedeckými metódami sa predstavia v 2. časti dokumentárneho seriálu Vtedy na východe vo štvrtok 29. novembra o 22:00 hod. na televíznej stanici Spektrum. 

Slovo „ezoterizmus“ sa používa na označenie mystických vedomostí a praxe. Ezoterické vedenie je také, ktoré je možné získať len v úzkej skupine „osvietených“, „zasvätených“ alebo mimoriadne vzdelaných ľudí. Podľa prieskumov verí až 31 % ľudí tomu, že medzi nami žijú osoby, ktoré vidia do budúcnosti. Toto percento je veľmi podobné vo väčšine  postkomunistických krajín a odráža dopyt po službách mágie. Veľké množstvo veštkýň, odborníkov na prívaly peňazí z nebies a čarodejníc, ktoré vás zbavia uhranutia, pracuje napríklad aj na Slovensku a v Rumunsku. 

AMC Ezoterika

Mágia 21. storočia v Rumunsku

Od roku 2011 tu čarodejnice môžu prevádzkovať svoju činnosť oficiálne, ale samozrejme, svoje príjmy musia potom zdaniť. Maria Campina, vodkyňa rumunských veštkýň, je nazývaná aj kráľovnou bielej mágie. Vo svojom honosnom dome v Bukurešti sedáva na zlatom tróne, ktorý dostala od spokojných klientov z Ameriky. Svoje umenie Maria predáva ďalej svojim šiestim dcéram a vnučkám. Svojmu umeniu sa venuje už viac ako 45 rokov, to znamená, že veštila a čarovala aj za komunizmu. Jej sláva sa dostala až k Elene Ceausescu, a napriek tomu, že predpovedania budúcnosti a podobné čary boli oficiálne zakázané, prvá dáma Rumunska takmer 20 rokov využívala jej služby na ochranu seba, svojho manžela i komunizmu. Pani Maria je preslávená najmä tým, že predpovedala krvavý koniec rumunského diktátorského páru, ako sama tvrdí, už dva mesiace pred ich popravou. Manželia jej však neverili, boli presvedčení, že ľud ich miluje.

AMC Ezoterika

Slovák pomáha ľuďom vďaka anjelovi nádeje

Generácia, ktorá dospela v 21. storočí, sa už mohla slobodne vydať na cestu spirituality. Vo Veľkom Mederi, na polceste medzi Komárnom a Dunajskou Stredou, žije Damiel. Občianskym menom sa volá Ladislav Sivák a preslávil sa ako najmladší veštec a liečiteľ na Slovensku. Spomína si, že keď mal 11 rokov, k pomoci druhým ho priviedli anjeli prostredníctvom živého sna. Tvrdí, že keď ľudí niečo trápi, akoby sa na nich niečo nalepilo, nosia v sebe cudzorodé entity, tzv. nízke duše. On ich však dokáže od negatívnej energie oslobodiť a uvoľniť v klientovi energiu úspechu. Ladislav-Damiel sa vyučil za inštalatéra, ale za svoje poslanie si vybral pomáhať druhým. Bol ošetrovateľom a niekoľko rokov pracoval ako mimoriadne vyhľadávaný a úspešný veštec a liečiteľ pre EZO TV. Dnes svojich klientov prijíma v garáži rodinného domu, prechodne prebudovanej na liečiteľskú a vešteckú svätyňu. Dokáže ich zbaviť urieknutia, vyčistiť im auru a zabezpečiť úspech. Komplexné procedúry stoja od 70 do 150 eur, liečenie malých detí však Damiel vykonáva zadarmo. Spokojní klienti za ním cestujú aj zo vzdialenosti niekoľkých stoviek kilometrov. 

AMC Ezoterika

Existujú však aj ľudia, ktorí sa snažia dokázať existenciu „nadprirodzených“ javov prostredníctvom vedeckých metód. Patrí k nim parapsychológ a spisovateľ Tamás Paulinyi, ktorý sa vo svojom budapeštianskom laboratóriu už od 80. rokov minulého storočia zaoberá vedomím človeka a usiluje sa racionálnym skúmaním dokázať spirituálne schopnosti ako jasnovidectvo, tušenie, telepatia a existencia neviditeľného duchovného sveta. 

Záujem ľudí o nadprirodzené javy je starý ako ľudstvo samo a približne raz za sto rokov sa narodí jeden alebo dvaja ľudia s mimoriadnou energiou, ktorých počúva celý svet. V závislosti od spôsobu myslenia daného obdobia ich buď blahorečí, alebo prenasleduje.  V postkomunistickej Európe však ľudia, otvorení spiritualite, môžu dnes svoje záujmy prejavovať voľne a bez obáv zo spoločenského odsúdenia.

Zdroj:  AMC Foto © AMC

Súvisiace články