Idol žien Burt Reynolds

3.12.2018|Jozef Rigo|

(11.2.1936, Lansing, Michigan, USA – 6.9.2018, Jupiter, Florida, USA)

Burton Leon Reynolds sa narodil 11. februára 1936 v Lansingu v Michigane, podľa ČTK takmer celý život ale tvrdil, že to bolo vo Waycross v Georgii. Vyrastal na Floride v Palm Beach, kde bol jeho otec šerifom. Ako talentovaný hráč amerického futbalu dostal Burt športové štipendium na Floridskej štátnej univerzite, kariéru v profesionálnom tíme Baltimore Colts mu však prekazilo zranenie pri autonehode. V New Yorku študoval v Hyde Park Playhouse, živil sa umývaním riadu a ako vyhadzovač. Burt bojoval v uplynulých rokoch podľa People so zdravotnými problémami. Bol známy svojimi kaskadérskymi schopnosťami aj typickými pestovanými fúzikmi a v roku 2010 podstúpil chirurgický zákrok, pri ktorom mu voperovali bypass. "Môj doktor povedal, že potrebujem urýchlene operáciu. Prišiel som domov, oholil som sa a na druhý deň som šiel," povedal.

V roku 1976 "pocítil neovládateľnú potrebu postaviť sa za kameru" a natočil dobrodružný príbeh Gator. Asi najznámejším Reynoldsovým režijným počinom je policajná dráma Sharkyho mašina (1981), kde sa sám obsadil aj do hlavnej úlohy. V polovici 80. rokov ale prišli problémy - či už s fámou o údajnom ochorení AIDS, závislosti na liekoch (dôsledok zranenia pri natáčaní) alebo s peniazmi. Reynolds síce zarobil desiatky miliónov dolárov, jeho náročný životný štýl, zlé investície aj neľahký rozvod ho ale v polovici 90. rokov doviedli k bankrotu. Nasledovali seriály Riečna loď (1959) či Hawk (1966).

Dôležitý bol pre jeho hereckú kariéru rok 1972, kedy si zahral malú komediálnu rolu vo filme Woodyho Allena Všetko, čo ste chceli vedieť o sexe a báli ste sa opýtať. Presadil sa však najmä rolou sebavedomého dobrodruha Lewisa Medlocka v psychothrilleri Vyslobodenie. Svoju dobrú fyzickú kondíciu a kaskadérske skúsenosti využíval v komédiách a akčných filmoch. Ako vodič kamiónu s prezývkou Bandita zažiaril vo filme Poliš a bandita (1977), v tom istom roku si zahral aj hráča amerického futbalu v romantickej komédii Napoly drsňák. Vo filme Hooper (1978) stvárnil starnúceho hollywoodskeho kaskadéra. Divácky úspešná bola romantická komédia s názvom Začať znovu (1979), ktorú nakrútil režisér Alan J. Pakula.

Postupne sa vypracoval medzi komerčne najúspešnejších amerických hercov a začal sa venovať aj réžii a produkcii. Prvými filmami, ktoré režíroval, boli snímky Gator (1976), Koniec (1978) a Sharkyho mašina (1981), v ktorých však hral aj hlavné postavy. Na Floride si otvoril vlastné divadlo aj školu pre chudobných študentov herectva (Burt Reynolds Institute for Theatre). Nasledovali snímky Najlepší priatelia (1982) či Posledný svedok (1989). Sám seba ako množstvo iných hollywoodskych hercov stvárnil vo filme Hráč (1992) v réžii Roberta Altmana. Cenu Emmy za rok 1991 mu vyniesol seriál Mestečko Evening Shade. Za úlohu vo filme Hriešne noci (1997) získal Zlatý glóbus a ocenenie za najlepší výkon vo vedľajšej úlohe. Preslávil ho aj seriálVolajú ma Earl nakrúcaný po roku 2006, objavil sa aj v Aktoch X. Venoval sa tiež moderovaniu televíznych programov. Niekoľkokrát bol nominovaný na Oscara. Napísal autobiografickú knihu Môj život, ktorá dostala prestížnu cenu Children at Heart Award. Získanú odmenu venoval na pomoc deťom v Černobyle.

V rokoch 1963 až 1966 bol ženatý s britskou herečkou Judy Carneovou, v rokoch 1988 až 1993 bola jeho manželkou herečka Loni Andersonová, napokon sa jeho partnerkou stala Pam Sealsová.

Burt hral väčšinou úlohu "dobrého chlapa" (Cannonball Run, Smokey and the Bandit), hoci hral v roku 1997 nemilosrdného pornografa práve vo filme Boogie Nights. Prvé manželstvo s herečkou Judy Carne skončilo v roku 1966 len po troch rokoch. Judy vo svojej autobiografii tvrdila, že ju bil. Burt hľadal útechu pri mnohých ženách, vrátane Chris Evert, Dinah Shore a Tammy Wynette. Ale bola to Sally Fieldsová, ktorú považoval za svoju osudovú ženu. Vo roku 2015, keď prehovoril o krachu ich vzťahu povedal, že Sally bola "láskou jeho života". Po Reynoldsovi zostal syn Quinton. Agent legendárneho herca Todd Eisner povedal pre americkú televíznu stanicu NBC News, že jeho smrť je "zdrvujúca". K úmrtiu hereckej legendy sa vyjadrili aj známe mená, ako napríklad Arnold Schwarzenegger, aby Burtovi vzdali hold. "Burt Reynolds bol jedným z mojich hrdinov. Ukázal mi cestu, ako sa z atléta môže stať herec a vždy ma inšpiroval. Mal tiež veľký zmysel pre humor, pozrite si Tonight Show. V mysli som s jeho rodinou," napísal na Twitteri.

  Foto © Dreamstime | Imagecollect

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...