Ocenenia 20. ročníka MFF Bratislava 2018

3.12.2018|tlačová správa/PR|

V nedeľu 2. decembra 2018 sa v kine Lumiére v Bratislave rozdali ocenenia víťazným filmom 20. MFF Bratislava.

SÚŤAŽ HRANÝCH FILMOV

POROTA SÚŤAŽE HRANÝCH FILMOVMarián Mitaš, Slovensko

Markéta Pášmová, Česká republikaGena Teodosievska, Macedónsko

Cena za najlepší hraný film
Slepá škvrna / Blindesone / Blind Spot
(r. Tuva Novotny, Nórsko, 2018)

Za výnimočný, no zároveň aj znepokojujúci príbeh, ktorý je po hereckej stránke úplne presný. Začína naivne, je natočený na jeden záber a divák so zatajeným dychom čaká, čo sa stane ďalej. Končí sa znepokojujúcou atmosférou a neistotou. Pre nedostatok emócii tu nie je priestor, avšak tvorcovia filmu nám odopierajú právo na vysvetlenie. Tínedžeri a ich tajný život, ktorý je neskutočne vzdialený do toho nášho, naozaj si máme všimnúť iba to? Toto súčasné vyjadreniefilmovej estetiky vzbudzuje v divákoch základné pocity, pri čom kamera a protagonista sú akobyjedno a tento pocit pretrváva.

Cena pre najlepšieho režiséra

Meryem Benm ́Barek za film Sofia
(Francúzsko, Katar, 2018)

Režisérka vytvára jasne definované postavy, ktoré zažívajú situácie, podobné gréckej tragédii. Prostredníctvom nich vykresľuje celkové spoločenské a politické spoločenské dianie. Všetci sú spokojní, okrem toho, ktorý sa zaoberá spravodlivosťou, tým pádom je von z hry. Takýto je aj príbeh marockého filmu, kde každý kalkuje s vlastnou vierou aj s vierou iných, v mene väčšiehodobra, v mene toho, aby získali lepší prehľad o tom, čo sa deje. Sophia je zdanlivo stratená a osamelá. Presne si vyráta, čo má robiť, aby získala dôveru tých, na ktorých sa spolieha. Občas je film vtipný, inokedy smutný. Táto dráma o človeku, kde význam ženského a mužského princípu otvára viaceré témy, ale tiež uzatvára isté dilemy.

Cena za najlepší ženský herecký výkon

Christine Sønderris vo filmeFrézovacia hlava / Cutterhead
(r. Rasmus Kloster Bro, Dánsko, 2017)

Život v Dánsku plynie s neuveriteľnou ľahkosťou. Ak nastane problém, vyrieši sa.
V tomto duchu je vytvorená hlavná postava vo filme Cutterhead.
Nebojácne sa vydáva do dánskeho podzemia, kde je svedkom razenia nového tunela. Požiar v tuneli ku nej privádza dvoch imigrantov z Chorvátska a Eritrei, ktorí celkom otrasú jej svetom, doslovne aj symboliky.
Pokiaľ ide o herecký výkon, môžeme hovoriť o skvele vystavanej postave,
ktorá aj v tých najťažších chvíľach ukazuje svoju dôstojnosť a trpezlivosť a nepochybuje o tom,že zvíťazí. Výborná postava a dokonalá herečka, o ktorej ešte budeme počuť

Cena za najlepší mužský herecký výkon

Aset Imangaliev vo filme Šlamúnova hora / Suleiman gora / Suleiman Mountain
(r. Elizaveta Stishova, Rusko, Kirgizsko, 2017)

Za postavu, ktorá na začiatku filmu nie je hlavou postavou, ale skôr negatívnou, sa postupne stávaprotagonistom s nenápadným dôvtipom. S neuveriteľnou ľahkosťou mení svoje správanie vočidvom partnerom, synovi a vlastne aj ostatným. Je klamár a zlodej, prešibaný dobrodruh, zvyknutý dosiahnuť svoje pomocou vlastných trikov, čo sa však zmení v záverečnej scéne. Postava, ktorú by si každý skvelý herec rád zahral.

Špeciálne ocenenie

José
(r. Li Cheng, Guatemala, 2018)

Za minimalistický prístup k odlišnej, stále neprijateľnej forme lásky medzi rovnakými pohlaviami, odvážne hľadanie spriaznenej duše, cesta ku normálnemu každodenného životu homosexuálneho páru v malom meste v znevýhodnenej a silne katolíckej Guatemale. Vďaka tomu to všetkému je film nezvyčajný a odvážny.

POROTA FIPRESCI

Bettina Hirsch, Nemecko
Viera Langerová, Slovensko
Michele Sancisi, Taliansko

Cena poroty FIPRESCI

Krištáľová labuť / Khrustal / Crystal Swan
(r. Darya Zhuk, Bielorusko, Nemecko, USA, Rusko, 2018)

Vďaka živej kinematografii a energetickým rytmom hudby 90.rokov, ktoré sú v kontraste s pochmúrnym prostredím temnej postkomunistickej éry, porota vybrala bieloruský film Krištáľová labuť. V tomto celovečernom debutovom filme mladej režisérky Darye Zhukovej, sa odráža talenta sľubné profesionálne schopnosti. Krištáľová labuť je fascinujúcou štúdiou postkomunistickej mladosti.

ŠTUDENTSKÁ POROTA
Jakub Kňažko, Gabriela Tuchyňová, Dominika Jarečná zo Slovenska

Cena Študentskej poroty

Rozkvitnuté údolie / Virágvölgy / Blossom Valley
(r. László Csuja, Maďarsko, 2018)

Na 20. ročníku IFFB sme za študentskú porotu rozhodli udeliť cenu filmu Rozkvitnuté údolie.
Film nás zaujal nenúteným spracovaním témy rodičovstva protagonistami, ktorí sú na prvý pohľad neschopní vytvoriť väzby vhodné pre výchovu dieťaťa . Vytvoril tak kontrast so súčastným stavom rodiny a položil otázku, či nie je čas na zmenu. Oceňujeme kasting hercov, vizuálne stvárnenie a využitie láskavého humoru.

  Foto © IFF BA

Súvisiace články