Prvý decembrový týždeň otvoríme až s deviatimi novými filmami

6.12.2018|Ivet Kollarova|

Začiatok mesiaca december odštartujeme v kinách skutočne bohatou ponukou. Mikuláš nám nadelil až deväť nových snímok, ktoré prichádzajú dnes do našich kín. Okrem veľkofilmov Robin Hood, či Smrteľné stroje, prichádza dnes do oficiálnej kinodistribúcie aj psychadelická neo-noir detektívka Záhada Silver Lake, dva dokumenty, francúzska komédia, či jeden animák.

Začnime pekne poporiadku. Režisér Christian Rivers natočil dobrodružné fantasy Smrteľné stroje (Mortal Engines). Na svete dochádzajú zdroje, mestá sa premenili v pohyblivé predátorské stroje a jedno dievča sa túži pomstiť mužovi, ktorý ju pripravil o matku. Bohužiaľ, ten patrí medzi tých vôbec najmocnejších mužov planéty. Za sto rokov bude svet len umierajúcou nehostinnou pustinou, križovanou obrovskými strojmi na kolesách, ktorých primárnou snahou je nachádzať zostávajúce zdroje obživy a surovín. V tieto monštrá sa premenili pôvodné mestá. Sídlia na kolesách sú plné ľudí a najväčším a najmocnejším z nich je Londýn. Ten sa rozrastá aj vďaka pohlcovaniu menších strojov, ktoré sa objavia v jeho ceste. Týmto spôsobom sa v Londýne ocitne aj Hester Shaw, tajomné dievča so zjazvenou tvárou. Jej jedinej, zdá sa, nevadí, že Londýn zničil jej domovské mesto. Hester sa totiž vďaka  tomu ocitla v blízkosti jeho vládcu Thaddeuse Valentina, s ktorým má z minulosti otvorené účty. Lenže i Thaddeus je rád, že Hester vidí. Dievča má v držaní predmet, s ktorým by sa mohol stať najmocnejším mužom na svete. A pretože má Thaddeus trošku väčšiu palebnú silu než ona, ocitne sa Hester na úteku a v spoločnosti zúfalo nepraktického knihomoľa a renegátky, na ktorej hlavu je vypísaná obrovská odmena.

Smrteľné stroje patria k vysnívanému projektu Petera Jacksona, režiséra trilógie Pán prsteňov a Hobit. Práve komplikované natáčanie Hobita mohlo za to, že Peter Jackson prenechal réžiu Smrteľných strojov svojmu dlhoročnému spolupracovníkovi Christianu Riversovi a „uspokojil“ sa len s rolou producenta. Hobitia stopa sa nesie aj ďalšími profesiami, Smrteľné stroje majú s Tolkienovými adaptáciami spoločných scenáristov Fran Walsh a Philippu Boyens a o efekty sa opäť postarali oscaroví kúzelníci z Weta Digital. „Pevne verím, že tento film bude natoľko úspešný, že dostaneme šancu natočiť ďalšie pokračovanie. Príbeh sa v ďalších knihách vinie tak zaujímavo, že by bolo úžasné, ak by sme to mohli natočiť,“ rozpráva Peter Jackson. V hlavných úlohách Stephen Lang, Hugo Weaving, Robert Sheehan, Ronan Raftery, Hera Hilmar, Menik Gooneratne, Jihae, Leila George, Aaron Jackson, či Sophie Cox. Film sa u nás premieta aj so slovenským dabingom.

V novom šate sa na plátna kín vracia aj legenda Robin Hood v spracovaní od režiséra Otta Bathursta. Bol raz jeden zlodej. Ostrieľaný bojovník Robin z Loxley a jeho maurský veliteľ sa po dlhých rokoch strávených na križiackych výpravách vracajú domov. Anglicko sa však veľmi zmenilo - všade vládne korupcia a strach. Preto im nezostáva nič iné, len opäť zobrať do rúk zbrane a postaviť sa na odpor. Nové spracovanie legendárneho príbehu prináša divákom vzrušujúce dobrodružstvo, nabité akciou, dokonale prepracovanými bojovými scénami a samozrejme nadčasovou romantikou. V hlavných úlohách Taron Egerton, Jamie Dornan, Eve Hewson, Ben Mendelsohn, Paul Anderson, Jamie Foxx, Avant Strangel, Yasen Atour. 

Francúzsky režisér Gilles Lellouche prichádza s komédiou zo života, Do plaviek! (Le Grand bain). Keď depresívny Bertrand trpiaci krízou stredného veku, odpovie na inzerát, ktorý hľadá nového člena do družstva mužského synchronizovaného plávania (áno, máme na mysli mužské akvabely) netuší, že v amatérskom družstve nájde nielen priateľov, ale i novú chuť do života. Komédia nielen o tom, ako dlho musíte zadržať dych, aby ste prežili život. Vo filme si zahrali Mathieu Amalric, Guillaume Canet, Benoît Poelvoorde, Jean-Hugues Anglade, Virginie Efira, Leïla Bekhti, Marina Foïs, Philippe Katerine, Félix Moati, Anderz Eide, Alban Ivanov, Claire Nadeau, či Ian McCamy.

Prvý decembrový týždeň nám do kín prinesie dva dokumenty. Prvý z nich je od režiséra Adama Hanuljaka, Prípad Kalmus. Monštrám 20. storočia odhaľujú rodáci pamätné dosky a busty. Aktivista, performer a výtvarník Peter Kalmus zasahuje. Láme kosáky, nebojí sa komunistických hláv, na fašistov útočí blatom, jeho bojiskom je verejný priestor. Dokument predstavuje Petra Kalmusa v troch líniach: ako občianskeho aktivistu, ktorého  zásahy vo verejnom priestore, ho viac-krát doviedli až pred súd, pričom aktéri – oslavujúci komunistický či fašistický režim – takej represii u nás nečelia. Druhou líniou je jeho časozberná, pedantná a často provokatívna výtvarná tvorba a stavba pomníkov pre obete režimov a napokon treťou líniou je jeho osobná, komplikovaná povaha, ktorá uniká glorifikácii.

Režisér Yusry Abd Halim natočil animované dobrodružstvo žltého taxíka a jeho kamarátov plné zábavy a smiechu vo filme Super Taxík (Wheely). Rýchly a úžasný. Malý žltý Taxík, ktorému pod kapotou bije srdce skutočného pretekára, sníva o titule „Kráľa ciest“ v jeho rodnom meste Gasket City. Počas pretekov však urobí chybu a nešťastne nabúra do slávnej talianskej modelky Belly di Monetti, do ktorej sa na prvý pohľad zamiluje. Lenže Bella patrí do úplne inej kategórie luxusných áut, ktoré sa na takých ako Taxík pozerajú zhora. Navyše má Bella priateľa a zálusk na ňu si robí aj obrovský a nebezpečný kamión Kaiser, vodca neslávne známeho gangu. Keď sa Taxík a jeho najlepší kamarát Putt Putt ocitnú v nebezpečenstve, rýchlo zistia, že zostať verný sám sebe je omnoho ťažšia úloha ako získať slávu či srdce svojej lásky. Film sa premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Romana Pomajba, Petra Makranského, či Gabiku Dzúrikovú. 

Po znamenitom metahorore Neutečieš sa osobitý režisér David Robert Mitchell vydal na halucinogénny výlet po Los Angeles: jeho meandrujúci neonoir Záhada Silver Lake (Under the Silver Lake) sa točí okolo tridsaťtriročného Sama, ktorý sa po zmiznutí svojej záhadnej susedky Sarah púšťa do surreálneho pátrania, aby dekódoval tajomstvá, škandály a konšpirácie ukrývajúce sa v hlbinách Mesta anjelov. Hypnotický a zábavný triler bezmála lynchovského razenia poháňa tak ústredná obsedantná figúra, ako aj vycibrený soundtrack, dejové zvraty a nespočetné popkultúrne referencie, z čoho sa napokon skladá tajná história L. A. Film, ktorý je zároveň subverzívnou hračkou i netradičnou poctou ére klasického Hollywoodu. V hlavných úlohách Andrew Garfield, Wendy Vanden Heuvel, Riley Keough, Topher Grace, Zosia Mamet, Allie MacDonald, Jimmi Simpson, Callie Hernandez, či Sibongile Mlambo. 

Od režiséra Davida Roberta Mitchella uvidíme od dnes v kinách aj jeho prvý film Mýtus o pyžamovej párty (The Myth of the American Sleepover). Štyrom teenagerom začína posledná letná noc pred začiatkom školského roka. Hľadajú cestu, ako nájsť lásku a dobrodružstvo pri honbe za prvými bozkami, krátkodobými platonickými vzťahmi, popularitou a večierkami a medzi tým všetkým objavia tiché výnimočné momenty, ktoré oveľa neskôr získajú miesto v ich srdciach ako to najlepšie, čo kedy v mladosti zažili. Vo filme uvidíme Claire Sloma, Marlona Mortona, Amandu Bauer, Amy Seimetz, Jade Ramsey, Jean Louise O´Sullivan, či Nikitu Ramsey.

Z českej kinematografie privítame v kinách komédiu Petra Zahrádku, Doktor Martin: Záhada v Beskydách. Príbehy populárneho doktora Martina vrcholia úplne novým a tým najväčším prípadom jeho kariéry v celovečernom kinofilme. Seriálový doktor Martin rieši vo filme nielen záhady osobného života, ale aj detektívnej zápletky. V priebehu jedného dňa sa musí postarať o svoje malé dieťa, vyžehliť si svoje tradičné nedorozumenia s partnerkou a prísť na koreň záhade, ktorej stopy vedú hlboko do minulosti. Dávne tajomstvo beskydských lesov je už takmer zabudnuté, keď ho oživí nález podivuhodne malej kostry. To vnesie do mestečka v horách rozruch, ktorý ešte narastie po tom,  čo sa do vyšetrovania vrhnú strážmajster Topinka a doktor Martin. Vo filme hrajú Miroslav Donutil, Jitka Čvančarová, Marek Geišberg, Robert Mikluš, Elizaveta Maximová, Gabriela Marcinková, Jiří Bartoška, Jana Štěpánková, Norbert Lichý, Marek Taclík, či Tomáš Jeřábek. 

Druhým tohto týždňovým dokumentárnym filmom je Vycestovacia doložka pre Dubčeka v réžii Juraja Lihosita. TRIGON PRODUCTION zrealizovala v koprodukcii s verejnoprávnou RTVS dokumentárny film Vycestovacia doložka pre Dubčeka. Dokument sa zaoberá práve udalosťami spojenými s udelením doktorátu honoris causa univerzitou v Bologni v roku 1988 a Dubčekovou cestou do Talianska, aby si ocenenie mohol osobne prevziať. Uhol pohľadu pritom nie je zameraný priamo na Dubčeka, ale na mašinériu československých mocenských orgánov, ktoré o povolení vycestovať na Západ v tom čase rozhodovali. V dokumente sú použité mnohé archívne materiály, písomné dokumenty, správy zo sledovania a odpočúvania. Film vznikol v úzkej spolupráci so skutočnými svedkami mapovaných udalostí – agentmi štátnej bezpečnosti, pracovníkmi Bolognskej univerzity, viacerými významnými osobnosťami európskej politiky a tiež s ľuďmi z blízkeho okolia Alexandra Dubčeka. Vďaka legendárne známej historickej osobnosti Alexandra Dubčeka projekt svojím diváckym potenciálom prekračuje hranice Slovenska a ČR.

  Foto © Depositphotos/ForumFilm/CinemArt/FilmEurope/ASFK/ContinentalFilm/PubRes

Súvisiace články