Druhý decembrový týždeň prináša do kín štyri nové filmy, bude Aquaman, Spider-Man, aj Santa Claus

13.12.2018|Ivet Kollárová|

Po bohatom otváracom decembrovom týždni zmiernime tempo a v dnešný premiérový deň v našich kinách privítame štyri nové snímky. 

Highlightom týždňa je novinka od režiséra Jamesa Wana, Aquaman. Ďalší superhrdina zo sveta DC Comics poodhalí svoj pôvod v akčnom dobrodružstve odohrávajúcom sa tentokrát v dychvyrážajúcom podmorskom svete siedmich morí.Arthur Curry je z polovice človek a z polovice obyvateľ bájnej Atlantídy, ktorý na svojej životnej ceste musí čeliť pravde o tom, kým v skutočnosti je ale aj tomu či si zaslúži byť…hrdinom – Aquamanom. V hlavných úlohách Jason Momoa, Amber Heard, Willem Dafoe, Patrick Wilson, Dolph Lundgren, Yahya Abdul-Mateen II, Nicole Kidman, Ludi Lin, Atlantean Commando, či Temuera Morrison. 

Od tvorcov Boba Persichettiho a Petra Ramseyho prichádza do kín niekoľko verzií animovaného pavúčieho muža v snímke Spider-Man: Paralelné svety (Spider-Man: Into The Spider-Verse). Kreatívne duo Phil Lord a Chris Miller (LEGO Movie, 21 Jump Street) ukáže Spider-Mana v novom svetle, s použitím jedinečnej technológie animácie. Nosiť modro-červenú masku nikdy nebolo nebezpečnejšie! Po tom, čo tínedžera Milesa Moralesa pohryzne rádioaktívny pavúk, musí sa naučiť, ako sa stať Spider-Manom. Pomôže mu v tom Peter Parker a ďalší pavúčí hrdinovia, ktorých diabolský Kingpin preniesol z iných dimenzií. Podarí sa im Kingpina zastaviť skôr, než Brooklyn zhltne čierna diera? Film sa u nás premieta v anglickom origináli, v ktorom budeme počuť Hailee Steinfeld, Lieva Schreibera, Mahershala Aliho, Jaka Johnsona, Johna Mulaneyho, Lily Tomlin, Kimiko Glenn, či Shameik Moore. A aj so slovenským dabingom: Jakub Kroner (Miles Morales) Dušan Cinkota (Peter Parker) Monika Potokárová (Spider-Gwen) Pavol Topoľský (Kingpin), ďalej hrajú: Martin Kaprálik, Marián Miezga, Richard Stanke, Elena Podzámska, Marek Majeský, či Moloch.

A keďže sa blížime k Vianociam, tento týždeň prinesie vianočnú atmosféru aj do kín. Francúzsky režisér Alain Chabat natočil rodinnú fantazijnú komédiu Vianoce a spol (Santa & Cie). Čo sa stane, keď tesne pred Štedrým večerom príde Santa naraz o škriatkov pripravujúcich darčeky? Všetci totiž naraz záhadne ochorejú. Je to totálna katastrofa, ktorú musí Santa zachrániť neplánovaným výletom pre lieky až na zem, kde na neho číhajú nečakané prekážky, hlavne v podobe nič nechápajúcich ľudí. Štedrý večer je už za rohom a nič nejde podľa plánu. 92 000 škriatkov v Santovej dielni na darčeky z ničoho nič ochorie a všetci padajú na zem ako podťatí! To je pre Santu veľká rana. Kto pre deti z celého sveta pripraví darčeky pod stromček? Nemá inú možnosť, len so svojimi sobmi a saňami sa musí neplánovane vypraviť na Zem, aby zohnal účinný liek, ktorým svojich pomocníkov vylieči. Po pomerne dobrodružnom lete v búrke pristane so svojím záprahom v Paríži a sánky zaparkuje neďaleko slávneho kabaretu Moulin Rouge a potom konečne dôstojne vstúpi do lekárne so žiadosťou o potrebné lieky medzi nič netušiacich ľudí … 

A práve v tejto chvíli zistí, že jeho výprava nebude až taká jednoduchá. Pomerne rýchlo a nedobrovoľne sa vďaka neočakávaným nedorozumeniam presunie na policajnú stanicu a potom dokonca aj do cely predbežného zadržania. Našťastie si v tejto zložitej situácii dokáže nájsť nových spojencov, s ktorých pomocou sa mu snáď podarí kúzlo Vianoc zachrániť. V hlavnej úlohe Santa Clausa sa predstaví samotný režisér Alain Chabat. V ostatných úlohách uvidíme Audrey Tatou, Golshifteh Farahani, či Pia Marmaï. Film sa premieta s českým dabingom.

Na záver bude aj slovenský dokument od tvorcov Mateja Beneša a Maroša Šlapetu, Dežo Ursíny 70. Tvorba Deža Ursinyho je súčasť nášho národného kultúrneho dedičstva. Je jedným zo zakladateľov slovenskej modernej rockovej hudby. Jeho tvorba absolútne presahuje náš región. Je unikátna vo všetkých svojich podobách, od ranných bigbítových polôh, cez muzikálovú tvorbu, filmovú hudbu, až po neskoré fenomenálne obdobie, ktoré vzniklo najmä v spojení s básnikom Ivanom Štrpkom. 4. októbra 2017 sa uskutočnil koncert k nedožitým 70. narodeninám Deža Ursinyho, ktorý zorganizoval jeho syn Jakub Ursiny.

Dramaturgia koncertu bola postavená tak, aby v troch blokoch predstavila široký a reprezentatívny prierez tvorbou tohto výnimočného umelca. V prvom bloku zazneli skladby v úpravách pre sláčikové kvarteto v podaní renomovaného telesa na poli vážnej hudby: Moyzesovho kvarteta. V druhom bloku sa predstavil veľmi silný pesničkový materiál z muzikálu Peter a Lucia na libreto Alty Vášovej, s textami Jána Štrassera. V treťom bloku koncertu zaznel prierez tvorby Deža Ursinyho, od najstarších piesní až po tie z posledného obdobia. Skladby boli interpretované mnohými kvalitnými mladými hudobníkmi (Dorota Nvotová, Kamil Mikulčík, Sisa Fehérová, Tomáš Sloboda, Vladislav Šarišský, Marian Slávka, Filip Hittrich, Valér Miko, Peter Bulík, Vlado Nosáľ, Lenka Molčányiová). Zaznejú napríklad skladby Let’s make a summer (1965), Apple tree in winter (1973), Tisíc izieb (1986), Svitá (1981), Tvár v zrkadle (1990), Modrý vrch (1981), Príbeh (1994).

  Foto © Depositphotos/CinemArt/ContinentalFilm/Itafilm/ASFK

Súvisiace články