Filmy Beautiful Boy, Všetko bude, či Pašerák sú medzi piatimi novými filmami od dnes v kinách

10.1.2019|Ivet Kollárová|

Druhý januárový týždeň sa počet nových filmov v našich kinách zvýšil o jeden oproti predchádzajúcemu týždňu. V kinách privítame päť nových snímok, medzi nimi aj potenciálneho oscarovského kandidáta, rodinnú drámu Beautiful Boy s Timothéem Chalametom a Stevom Carellom v hlavných úlohách natočenú belgickým režisérom snímok ako Broken Circle Breakdown, či Belgica, Felixom van Groeningom.

Prehľad noviniek v našich kinách začneme so slovensko-českou snímkou slovinského režiséra Olmo Omerzu, Všetko bude, ktorá si z MFF Karlovy Vary odniesla cenu pre najlepšieho režiséra. Typický outsider štrnásťročný Mára a jeho kamarát dvanásťročný Heduš podniknú cestu za slobodou. Mára ukradne auto a svojimi kúskami ohromí aj mladú stopárku. Všetci sú na úteku, na dobrodružnej ceste, užívajú si nečakanú slobodu, akú už možno nikdy nezažijú. Až do okamihu, kedy Máru chytí polícia. Vypočúva ho policajtka s policajtom a my spolu s nimi váhame, čo je realita a čo chlapčenské výmysly. Niekedy je ťažké rozlíšiť medzi realitou a fantáziou... v hlavných úlohách Tomáš Mrvík, Jan František Uher, Eliška Křenková, Zdeněk Mucha, Lenka Vlasáková, Martin Pechlát, Martin Havelka, či Štepán Kozub.

Dnes do našej oficiálnej kinodistribúcie vstupuje aj životopisná, rodinná dráma Beautiful Boy režiséra Felixa van Groeningena.Osemnásťročný Nic má na prvý pohľad všetko – skvelú rodinu, krásu, talent a práve ho prijali na univerzitu. Napriek tomu je v jeho živote trhlina, ktorú vypĺňa drogami. Kde sa vzala a ako mu môže pomôcť jeho otec David vo chvíli, keď sa Nic ocitá nad priepasťou? Emotívny film o sile závislosti a ešte väčšej sile lásky je nakrútený podľa skutočného príbehu Nica a David Sheffovcov, ktorí svoje zážitky zachytili každý zo svojho uhľa pohľadu v samostatných knihách. Vo filme si otca zo synom zahrali Steve Carell a Timothée Chalamet. Okrem nich vo filme uvidíme aj Mauru Tierney, Kaitlyn Dever, Amy Ryan, Stefanie Scott, Juliana Worksa, Amy Forsyth, Andreho Royoa, Timothyho Huttona, Michaela Patricka McGilla, či Sama Dillona. 

Pre deťúrence tento týždeň ponúka animovaný film a zároveň pokračovanie filmu Ralph Rozbi-to, v réžii Phila Johnstona a Richa Moora, Ralph búra internet (Ralph Break the Internet). Známy videoherný hromotĺk Ralph a jeho malá kamarátka Vanellope musia podstúpiť riskantné dobrodružstvo, aby našli náhradnú časť do Vanelopinej videohry. Opúšťajú bezpečie svojej videoherne a vydávajú sa do rozsiahleho a vzrušujúceho sveta internetu. Cestou stretávajú všemožných obyvateľov siete a putujú jeho zákutiami od veselých otvorených detských hier po temné hlbiny Dark webu. Ralph Rozbi-to však nie je ľahká váha a tak svetová sieť môže, ale aj nemusí prežiť Ralphovu zrážku s internetom. Film sa premieta v slovenskom znení, v ktorom budeme počuť Martina Nahálku (Ralph), Gabrielu Dzuríkovú (Vanellope), Lenku Debnárovú (Shank), Zuzanu Porubjakovú (Yesss), Michala Hallona (Felix), Juditu Hansman (Calhounová), Jozefa Švoňavského (Vševed), Vladimíra Jedľovského (Double Dan) a ďalších.

Napriek tomu, že máme úspešne po Vianociach, novou snímkou dánskej režisérky Papriky Steen sa vrátime trochu v čase a opäť si užijeme Sviatky pokoja a mieru (Den tid på året). Táto trpká komédia hovorí, že rodina je najväčšie požehnanie… aj prekliatie. Svoje o tom vie Katrine, ktorá sa vždy desí vianočných sviatkov. Znamenajú pre ňu nielen varenie pre trinástich členov rodiny, ale aj vyčerpávajúcu diplomaciu medzi jednotlivými aktérmi. Tohtoročné Vianoce sú však mimoriadne stresujúce, pretože k sviatočnému stolu má zasadnúť aj Katrinina sestra Patricia, ktorá práve vyšla z protialkoholickej liečebne. V hlavných úlohách Fanny Bornedal, Lars Brygmann, Mikas Maximus Dalhof Christiansen, Sofie Gråbøl, Hans Holtegaard, Lars Knutzon, Jacob Lohmann, či samotná režisérka Paprika Steen. 

Herecká legenda Clint Eastwood sa posadil na režisérsku stoličku svojho ďalšieho filmu, ktorý bol inšpirovaný skutočnou udalosťou a článkom uverejnenom v New York Times, krimi thrilleru Pašerák (The Mule). Eastwood si rovnako zahral hlavnú úlohu Earla Stona, osamelého 80-ročného muža na mizine s krachujúcim biznisom, ktorý dostane ponuku robiť obyčajného šoféra. Znie to jednoducho, no Earl nevedomky podpísal zmluvu na drogového kuriéra pre mexický kartel. Darí sa mu a dokonca tak dobre, že náklad sa mu prudko zväčšuje, až mu pridelia dozor. Nie je jediným, kto na Earla dohliada. Záhadný nový drogový pašerák sa dostal do hľadáčika húževnatého agenta úradu pre kontrolu obchodu s drogami, Colina Batesa. Hoci problémy s peniazmi pominú, hriechy minulosti začnú Earla dobiehať a nie je isté, či stihne napraviť svoje chyby, kým ho zákon či kartelové gorily dostanú. Vo filme okrem Eastwooda uvidíme Bradleyho Coopera, Taissu Farmigu, Alison Eastwood, Michaela Peñu, Andyho Garciu, Laurenca Fishburna, Dianne Wiest, Cliftona Collinsa Jr., Noela Gugliemiho, Mannyho Montanu, Loba Sebastiana, Devona Ogdena, Daniela Moncada, Victora Rasuka, Joa Knezevicha, či Gustava Muñoza.   

  Foto © Depositphotos/ASFK/FilmEurope/Saturn/ContinentalFilm/Filmtopia

Súvisiace články