Do kín mieria filmy Kafarnaum, Dievča, Ostrým nožom, či Mrazivá pomsta

21.2.2019|Ivet Kollárová|
Do kín mieria filmy Kafarnaum, Dievča, Ostrým nožom, či Mrazivá pomsta

Tretí februárový týždeň prinesie do kín päť nových filmov, medzi nimi dva festivalové, klubové filmy, ktoré minulý rok uspeli na MFF Cannes a jeden z nich je nominovaný na Oscara v kategórii najlepší zahraničný film. Reč je o snímkach Kafarnaum a Dievča.

Začnime však poporiadku a do kín pozvime najmenších, a to na film Ako si vycvičiť draka 3 (How to train your dragon 3) režiséra Deana DeBloisa. Mladý Viking Štikút a drak Bezzubý sa vracajú v pokračovaní úspešnej dobrodružnej animovanej série Ako si vycvičiť draka. Spoločne budú hľadať Skrytý svet, jedinú nádej na záchranu ľudskodračieho spoločenstva.

Ostrov Blp je dračí raj obývaný Vikingami, alebo vikingský raj obývaný drakmi, ako sa to vezme. Bývalí odvekí nepriatelia tu žijú v závideniahodnej harmónii. Vládne im mladý náčelník Štikút, ktorý miluje lietanie s okrídleným parťákom Bezzubým. A miluje aj svoju kamarátku Astrid, len jej to ešte nestačil naplno povedať. Paradoxne práve láska sa stane predzvesťou mrakov, ktoré sa nad Blpem začnú sťahovať. Štikút je v tom nevinne, môže za to rozkošná biela dračica, ktorá doslova omráči Bezzubého, ktorá sa pod jej vplyvom premení z obávaného Nočného draka na neistého puberťáka. Možno aj preto včas vo vzduchu neucíti nebezpečenstvo pre všetkých drakov, ktoré sa k brehom ostrova blíži. V snahe nájsť pre ne nové útočisko sa Štikút a Astrid vydávajú pátrať po mýtmi ospevovanom Skrytom svete, v ktorom by sa všetci draci mohli pred touto hrozbou ukryť. Nájdu ho? A nájdu ho včas?

Podle producentky filmu Bonnie Arnold spočíva úspech ságy v tom, že rozpráva o veciach, ktoré sú každému z nás blízke, aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať. „Natočili sme univerzálny príbeh o priateľstve dospievajúceho chlapca a jeho maznáčika. Štikútovimi očami vidíme, ako silné puto je možné medzi dvoma rôznorodými bytosťami vytvoriť. Toto predsa prežívame všetci, aj keď pritom nelietame v tak vizuálne podmanivom svete,“ hovorí producentka. Tento svet už potretí krát vytvoril režisér Dean DeBlois, čo je kontinuita u animovaných sérií pomerne výnimočná a zároveň záruka, že sa s filmom Ako si vycvičiť draka 3 vrátime presne na miesta, ktoré máme tak radi. Film sa premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Daniela Fischera, Alžbetu Dvoranovú, Iva Gogála , Petra Rúfusa, Petra Krajčoviča, Tatianu Kulíškovú, Mareka Fašianga, Dávida Hartla, Ondreja Kaprálika, Rebeku Polákovú, Pavla Šajmoviča, Vladimíra Jedľovského, Dušana Szaba, Janu Valockú, Daniela Hudáka, Martina Viteka, Milana Bahulu, Laca Konráda, či Miladu Rajzíkovú. 

Dnes do našich kín prichádza aj snímka, ktorá je voľne inšpirovaná prípadom vraždy Daniela Tupého, Ostrým nožom od režiséra Teodora Kuhna. Ľudovítovi zavraždili neonacisti jediného syna. Kvôli nefunkčnému súdnemu systému sú však tí istí páchatelia prepustení na slobodu a Ľudo sa všetkými silami snaží dosiahnuť ich opätovné zadržanie. Bojuje s apatickou políciou, oportunistickou sudkyňou, ale aj s faktom, že svojho syna dostatočne nepoznal a nebol mu oporou. Čím viac sa sám viní za jeho smrť, tým viac sa rozpadá jeho vzťah s manželkou Zuzanou a dcérou Jankou. A tým úpornejšie sa snaží sám zasahovať do vyšetrovania. Keď sa však dozvie, že za synovou smrťou nestál náhodný útok extrémistov, ale organizovaná zločinecká skupina, uvedomuje si, že stojí proti nepriateľovi nad svoje sily. Pokúsi sa zachrániť aspoň to, čo mu ešte ostalo - vlastnú rodinu. V hlavných úlohách Roman Luknár, Ela Lehotská, Miroslav Krobot, či Marián Mitaš. 

Nórsky režisér Hans Petter Moland v roku 2014 natočil akčný krimi thriller Boj snežného pluhu s mafiou. Dnes prichádza do kín jeho americký remake, ktorý si Moland sám zrežíroval a do hlavnej úlohy obsadil Liama Neesona, s názvom Mrazivá pomsta (Cold Pursuit). Vitajte v Kehoe,v luxusnom lyžiarskom stredisku, kde sa teplota drží na -10 °C. Polícia tu nemá toho veľa na práci – až kým vodičovi snežného pluhu Nelsovi Coxmanovi nezavraždia syna. Stane sa tak na objednávku drogového bossa menom Viking. Smútok sa postupne mení na hnev a Nels nedokáže myslieť na nič iné, len na pomstu. Vyzbrojený ťažkou technikou a vedomosťami z detektívnych románov začne po jednom likvidovať členov kartelu. A sneh na svahoch okolo mesta postupne mení svoju farbu zo žiarivo bielej na krvavo červenú… okrem Neesona si vo filme zahrali aj Emmy Rossum, Laura Dern, Tom Bateman, Julia Jones, William Forsythe, Domenick Lombardozzi, Emily Maddison, Aleks Paunovic, John Doman, či Kyle Nobess. 

Od dnes v kinách uvidíme aj novinku od libanonskej režisérky Nadine Labaki, Kafarnaum (capharnaum). Príbeh dvanásťročného chlapca, ktorý zažaluje svojich rodičov za to, že mu dali život, je strhujúcou výpoveďou o živote v najchudobnejších slumoch súčasného Libanonu. Snímku, ktorá na tohtoročnom festivale v Cannes ohromila divákov, kritiku i porotu, vďaka zmesi realizmu a intenzívnych emócií prirovnávajú k slávnemu Milionárovi z chatrče. Libanonská režisérka a scenáristka Nadine Labaki podáva vyhrotené a mierne pitoreskné svedectvo o extrémnych podmienkach života vo svojej krajine pohľadom malého dieťaťa a pritom neupadá do citového vydierania – zdanlivo neochvejne ponurú trajektóriu príbehu navyše účelne obohacuje o záblesky radosti a humoru. Film si z MFF Cannes 2018 odniesol Cenu poroty a, ako jediný film režírovaný ženou – režisérkou, získal tento rok nomináciu na Oscara v kategórii zahraničný film. V hlavných úlohách Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw, Boluwatife Treasure Bankole, Kawsar Al Haddad, Fadi Yousef, či samotná Nadine Labaki.

Posledným filmom týždňa je výnimočná belgická dráma Dievča (Girl) režiséra Lukasa Dhonta. Lara je trans žena, ktorá sa narodila s telom a menom chlapca. Podstupuje hormonálne a chirurgické procedúry, ktoré z nej spravia ženu. Zároveň sa zapisuje na prestížnu baletnú školu, kde oddych nemá miesto. Všetci v jej okolí jej snahu a túžbu chápu a podporujú ju, film nie je o boji s okolím. Je o vnútornom boji Lary, o túžbe, ktorá je tak silná, že jej v nej nič nezabráni. Film si z MFF Cannes 2018 odniesol ceny v sekcii Istý pohľad: cenu kritikov FIPRESCI, Zlatú kameru, cenu Queer Palm a cenu pre herca v hlavnej úlohe – Victora Polstera. Vo filme si zahrali aj Arieh Worthalter, Oliver Bodart, Tijmen Govaerts, Katelijne Damen, či Valentijn Dhaenens.

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/ASFK/CinemArt/Forumfilm/ContinentalFilm

Súvisiace články