Koniec mesiaca bude v kinách len so štyrmi novými filmami, aj s Colette: Príbeh vášne, či Yomeddine

28.2.2019|Ivet Kollárová|

Mesiac február sa s nami rozlúči štyrmi novými filmami. Bude francúzska komédia, historická dráma, horor aj klubová dramédia. 

Francúzsky režisér Philippe de Chauveron prichádza s pokračovaním komédie Čo sme komu urobili, tentoraz s názvom Čo sme komu zase urobili? (Qu´est-ce qu´on a fait au Bon Dieu? 2). Claude a Marie Verneuilovi, milovníci starého dobrého Francúzska a teda aj správny malomeštiaci, sa tak trochu s ťažkým srdcom zmierili s tým, že sa ich dcéry vydali za mužov rozličných pôvodov a podarilo sa im prekonať všetky ich zakorenené predsudky. Ale teraz čelia novej kríze. Ich štyria švagrovia Rachid, David, Chao a Charles sú odhodlaní z rôznych dôvodov opustiť Francúzsko. Ale ako k tomu prídu práve Cloude a Marie Verneuilovi? Ich obavy, že sa z ich blízkosti rozbehnú po celom svete dcéry aj vnúčatá, ich vedie k vymýšľaniu najrôznejších dôvodov ako ich vo Francúzsku všetkých udržať. A to najlepšie tak, že im dokážu, že Francúzsko je tou najúžasnejšou krajinou na svete. A to aj napriek tomu, že na ňu obaja do tejto chvíle s veľkou chuťou nadávali.

Komédia Čo sme komu urobili? 2, nadväzuje v príbehu a v hereckom obsadení hlavných hrdinov na úspešný a rovnako bláznivý snímok Čo sme komu urobili? Rola Claude a Marie Verneuilových si pod režisérskou taktovkou Philippe de Chauverona opäť vychutnávajú Christian Clavier a Chantal Lauby. A práve Clavier popisuje svoju úlohu vo filme slovami: „Na filme je vtipná predovšetkým paradoxná situácia, v ktorej sa moja postava ocitne. Svätuškársky svokor je voči všetkému a všetkým okolo seba veľmi kritický. Takže keď musí svojím zaťom ukázať nesmierne pozitívny obraz Francúzska, začína naozaj veľká zábava.“ V hlavných úlohách Christian Clavier, Chantal Lauby, Ary Abittan, Medi Sadoun, Frédéric Chau, Noom Diawara, Frédérique Bel, Julia Piaton, Emilie Caen, Elodie Fontan, Salimata Kamate, Pascal N'Zonzi, či Tatiana Rojo. 

Od dnes si v našich kinách môžeme ísť pozrieť aj historickú životopisnú drámu Colette: Príbeh vášne (Colette), o ktorú sa postaral režisér Wash Westmoreland.Fascinujúci príbeh ženy, ktorá svojimi erotickými románmi šokovala a ohúrila parížsku spoločnosť v prvej polovici 20. storočia. V úlohe slávnej francúzskej spisovateľky Sidonie-Gabrielle Colette sa predstaví Keira Knightley. Jej romány odzrkadľovali pozorovacie schopnosti, dialógy a intímny štýl. Premietla do nich svoj život, pocity, sklamania a túžby. Je jednou z mála autoriek, ktoré v plnosti odhalili svoje vnútro, bez ostychu, rozpakov a predsudkov. Aj v tom spočívala hodnota jej tvorby. Svoju prvotinu vydala pod pseudonymom svojho prvého manžela, Willy. Po boku Knightley si zahrali aj Fiona Shaw, Dominic West, Al Weaver, Rebecca Root, Eleanor Tomlinson, Aiysha Hart, Denise Gough, či Masayoshi Haneda. 

Od románu k hororu. Režisér Christopher Landon natočil Všetko najhoršie 2 (Happy Death Day 2). Môže byť niečo horšie než opakovane prežívaný narodeninový deň, na ktorého konci vás niekto zabije? Môže! Napríklad to, že túto nočnú moru porazíte, potom nejaký čas spokojne žijete a naraz bum, ona sa vráti. Hororoví špecialisti z Blumhouse natočili pokračovanie hororového hitu. Vysokoškoláčka Tree bývala strašná mrcha, dokiaľ ju osud nepotrestal tým, že ju nútil opakovane prežívať rovnaký deň, na ktorého konci ju brutálne zabije  chlap v maske maskota jej univerzity. Každodenné krvi prelievanie skončilo až vo chvíli, keď Tree odhalila identitu páchateľa (spolubývajúcej Lori, ktorá ju už nedokázala vystáť) a poslala ho na večnosť.

Medzitým sa z mrchy stala priateľská bytosť verne milujúca spolužiaka Cartera, ktorý jej v boji proti vraždiacej časové slučke pomáhal. Žili by spolu asi šťastne až do smrti, keby nedošlo k sérii nešťastných príhod, končiacich tým, že sa Tree opäť prebudí v deň svojich narodenín, pár šťastných prežitých týždňov sa rozpustilo ako para nad hrncom a jedinou istotou, ktorú Tree má, je smrť, ktorá na ňu večer čaká. Ponúka sa jednoduché riešenie – skočiť za Lori, vyškrtnúť ju zo života a vrátiť ten svoj do normálu. Keď však Tree Lori nájde, je jej spolubývajúca mŕtva. Niečo sa zmenilo… V snahe vrátiť všetko do normálu príde Tree veľmi skoro na to, že existujú aj horšie veci ako každodenné umieranie.

Špecialisti na horory zo štúdia Blumhouse (Rozpoltený, Uteč) dlhodobo potvrdzujú, že pre úspešný horor je dôležitejší originálny nápad ako potoky krvi. To sa potvrdilo aj u filmu Všetko najhoršie, ktorý rovnako ako séria Vreskot balansovala na hrane hororu a komédie. Dobrou správou je, že pokračovanie nie je iba prostým recyklátom, ktorý by len opakoval úspešné momenty z jednotky. „Režisér dokázal neuveriteľnú vec, komediálny horor posunul k príbehu v štýle Návratu do budúcnosti,“ sľubuje predstaviteľka hlavnej role Jessica Rothe. V hlavných úlohách Jessica Rothe, Israel Broussard, Ruby Modine, Suraj Sharma, Rachel Matthews, Charles Aitken, Tenea Intriago, či Steve Zissis.  

Posedným filmom týždňa a mesiaca február, ktorý prichádza dnes do našich kín je festivalová dobrodružná dramédia od egyptského režiséra Abu Bakr Shawkyho, Yomeddine. Bešaj žije v koptskej kolónii pre leprotikov, kam ho ako dieťa umiestnila jeho rodina. Má tu manželku a prácu, ktorá spočíva v zbieraní vecí na smetisku. Keď manželka umrie, ostáva starnúcemu mužovi v srdci len veľká prázdnota a naliehavá nutnosť niečo zmeniť. Rozhodne sa k riskantnému podniku – so svojim oslom a rozhrkanou károu sa vydáva na cestu, na ktorej konci, ako Bešaj dúfa, sa stretne s otcom. Pre muža so zohaveným telom predstavuje podobný podnik životnú výzvu, ktorú mu uľahčí spoločník, malý chlapec s nezabudnuteľným menom Obama. Yomeddine je road movie o dôstojnosti a odvahe prijať inakosť, ktorá sa na prvý pohľad môže zdať ohavná. Film, ktorý mal premiéru na MFF Cannes 2018 a bol nominovaný na Zlatú palmu, je režisérovým debutom. V hlavných úlohách Rady Gamal, Ahmed Abdelhafiz, Osama Abdallah, Mohamed Abdel Azim, Shahira Fahmy, či Shehab Ibrahim. 

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/CinemArt/Magicbox

Súvisiace články