Filmové novinky na marec 2019

2.3.2019|Ivet Kollárová|

Mesiac marec sa nám prihnal ako keby z nenazdajky a napriek tomu, že sa o ňom hovorí ako o mesiaci kníh, silnú konkurenciu budú mať v kinách s 23 novými filmami, ktoré sa podarili zohnať našim distribútorom. V štyroch premiérových týždňoch bude prevládať európska produkcia, či klubové a indie filmy. Len šesť snímok bude amerických, za to veľmi očakávaných. Začiatok mesiaca nám do kín prinesie čerstvého, a prekvapivého víťaza Oscara za najlepší film, Green Book. A bude aj jeden z najočakávanejších marvelovských filmov roka, Captain Marvel.

Okrem klasických distribučných titulov, sa fanúšikovia filmu môžu začiatkom mesiaca tešiť na prehliadku francúzskej kinematografie Crème de la Crème a koncom mesiaca poteší Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest, ktorý v Bratislave štartuje 20. marca a neskôr sa presunie aj do ostatných slovenských miest.

Vráťme sa do našich kín. Prvý marcový týždeň sa môžeme tešiť na päť nových snímok, medzi nimi už spomínaná, dlhoočakávaná marvelovská snímka Captain Marvel s Brie Larson v hlavnej úlohe Carol Denvers, z ktorej sa stane jedna z najmocnejších surperhrdiniek na svete. O réžiu filmu sa postarali Anna Boden a Ryan Fleck a po boku Larson si zahrajú aj Jude Law, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Annette Bening, či Djimon Hounsou.

V kinách začiatkom marca privítame aj z oscarovskej sezóny veľmi dobre známy film Green Book od režiséra Petra Farrellyho. V úlohách dvoch odlišných ľudí, jednoduchého šoféra a afroamerického pianistu, z ktorých sa stali nerozluční priatelia si zahrali Viggo Mortensen a Mahershala Ali, ktorému táto úloha vyniesla druhého Oscara v kariére. Ďalšou snímkou sa preorientujeme na menšie deťúrence, do kín prichádza animovaný film Psie veličenstvo o nebojácnom psíkovi corgim, ktorý sa vydáva na dobrodružnú cestu, aby zachránil svoju kamarátku.

Francúzsky režisér Xavier Giannoli natočil drámu o investigatívnom novinárovi, ktorý sa vydal do Vatikánu vyšetriť údajné sväté zjavenie, vo filme Zjavenie. Minulý rok mal film premiéru na MFF Cannes a bojoval o Zlatú palmu, režisérka Eva Husson dnes mieri do našich kín s vojnovou drámou Bojovníčky slnka o odvážnych a nebojácnych ženách, ktoré si snažia vybojovať späť svoju dedinu a unesených synov. Ich misiu dokumentuje skúsená vojenská reportérka Mathilde.

Druhý marcový týždeň prinesie šesť nových snímok. Opäť bude aj animovaný film pre deti, a konkrétne Čarovný park od režiséra Davida Feissa, v ktorom sa bude stavať ten najúžasnejší zábavný park. Rovnako z MFF Cannes 2018 a so zvláštnou cenou poroty prichádza do našich kín novinka od Jeana-Luca Godarda, jeho nekonvenčná filmová esej Kniha obrazov

V medzinárodnej koprodukcii a v réžii Júliusa Ševčíka vznikol film Sklenená izba, ktorý je natočený podľa rovnomenného románu britského spisovateľa Simona Mawera a je inšpirovaný dramatickými udalosťami 20. storočia i zrodom ikonického architektonického skvostu – brnenskej vily Tugendhat. V hlavných úlohách uvidíme aj Alexandru Borbély, Claesa Banga, Karla Rodena, Mariána Mitaša, Hannu Alström, Zuzanu Fialovú, či Vladimíra Polívku. Maďarský film Skryté túžby režiséra Orsi Nagypal sa pozrie na vzťahy a sexualitu 21. storočia z pohľadu ženy.

Film Tranzit o európskej migrácii a identite nemeckého režiséra Christiana Petzolda rozpráva príbeh francúzskeho muža, ktorý ušiel pred Nacistami a v snahe začať nový život, si privlastní identitu mŕtveho spisovateľa. Posledným filmom druhého marcového týždňa je film ruského, a veľmi dlho väzneného režiséra Kirilla Serebrennikova, Leto, v ktorom pôjde o rock and roll, priateľstvo a zakázanú lásku v Rusku v 80. rokoch. 

Tretí týždeň mierne pribrzdíme, do kín prídu len štyri nové snímky, z ktorých budú tri dokumentárne. No bude česká komédia LOVEnie režiséra Karla Janáka o tridsiatničke, ktorá sa rozhodla skúsiť šťastie v láske pomocou zoznamiek a rande na slepo. Prvý z dokumentov je film Putovanie so sobíkom od režiséra Guillaumeho Maidatchevskeho, ktorý nazrel na jeden rok v živote divokého soba. Ďalší dokument Dobrá smrť od Tomáša Krupa rozoberá asistovanú eutanáziu. A tretia novinka režiséra Juraja Šlauka, Punk je hned nazerá na pomaly sa rozpadajúci život drogovo závislého muža. 

Posledný, štvrtý marcový týždeň zdvojnásobíme počet nových filmov oproti týždňu minulému a v kinách privítame až osem nových filmov. Jedným z highlightom posledného týždňa bude nová hororová sníma Jordana Peeleho, My. Peele nadväzuje na svoj predchádzajúci film Uteč a prichádza s mrazivým príbehom rodinky, ktorá sa vyberie na výlet do letného bytu, no jej prázdninovú pohodu naruší štvorica votrelcov, na ktorých je niečo veľmi zvláštne. Peele ponúka inteligentnú a rafinovanú satiru súčasného sveta. V hlavných úlohách vo filme uvidíme Lupitu Nyong’o, Winstona Duka, či Elisabeth Moss.

Tri z ôsmich nových filmov posledného týždňa sú americkej produkcie. Okrem snímky My, si svoj debut na veľkom plátne odbije nová, hraná verzia Disneyho animáku, Dumbo o sloníkovi s veľkými ušami, ktorý vie lietať. O réžiu sa postaral Tim Burton a do hlavných úloh obsadil Evu Green, Colina Farrella, Michaela Keatona, Alana Arkina, či Dannyho DeVita. Film sa bude premietať aj so slovenským dabingom.

Režisér James Kent natočil romantickú vojnovú drámu Zranené srdcia, ktorá sleduje britského dôstojníka a jeho ženu, ktorý prichádza do vojnou zničeného Hamburgu a má za úlohu postarať sa o jeho obnovu. Problémy nastanú vo chvíli, keď sa rozhodnú žiť v spoločnej domácnosti s pôvodnými nemeckými obyvateľmi domu. V hlavných úlohách Keira Knightley, Jason Clarke, či Alexander Skarsgård.

Režisér Joe Penna natočil existenciálnu drámu Arctic: Ľadové peklo, v ktorej sa Mads Mikkelsen po havárii lietadla pokúša prežiť v nehostinnej Arktíde. Aj posledný marcový týždeň bude český film, presnejšie čierna komédia Úhoři mají nabito od režiséra Vladimíra Michálka o partii chlapov, ktorí si vo svojom voľnom čase založili záchrannú skupinu Útvar rýchleho nasadenia, ktorou pomáhajú svojmu okoliu (relatívne). V hlavných úlohách Kryštof Hádek, Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, či Matěj Hádek. 

Koncom mesiaca sa môžeme tešiť na taliansku snímku Jednou nohou v base režiséra Valeria Attanasia, ktorý natočil komédiu o tom, že zákon nemusí vždy platiť pre všetkých rovnako. Rovnako aj na francúzsku snímku v réžii herca Louisa Garrela, Verní neverní o ľúbostnom štvoruholníku s hviezdnym obsadením Garrel, Laetitia Casta a Lily-Rose Depp. Či rumunského víťaza z MFF Karlovy Vary, Je mi jedno, že sa zapíšeme do dejín ako barbari režiséra Radu Judeho o recyklácii novodobých dejín.

  Foto © Depositphotos/SaturnFilm/ContinentalFilm/CinemArt

Súvisiace články