Šesť nových filmov od dnes v kinách, medzi nimi aj Sklenená izba, Leto, Tranzit, či Kniha obrazov

14.3.2019|Ivet Kollárová|

Druhý marcový týždeň prinesie do kín šesť nových filmov, poväčšine európskej produkcie, len jeden bude americký, animák Čarovný park a po ukončenej prehliadke Crème de la Crème prichádza do oficiálnej kinodistribúcie novinka od Jeana-Luca Godarda, Kniha obrazov. 

Prehľad začneme očakávanou novinkou v slovensko-českej koprodukcii, Sklenená izba (The Glass Room) režiséra Júliusa Ševčíka. Film nakrútený podľa slávneho románu britského spisovateľa Simona Mawera, The Glass room (Sklenená izba), inšpirovaného dramatickými udalosťami 20. storočia i zrodom ikonického architektonického skvostu – brnenskej vily Tugendhat. Román sa stal svetovým bestsellerom, bol preložený do desiatok jazykov a bol nominovaný na prestížne literárne ocenenie The Man Booker Prize. Film na motívy tejto knihy vznikal 10 rokov a rozpráva príbeh ľudí, ktorých životy, lásku a priateľstvá poznamenali dramatické udalosti 20. storočia. Osudy Liesel a Viktora Landauerových, ich priateľov, zamestnancov i mimoriadneho architekta Rainera von Abta rámuje vznik jednej z najoriginálnejších modernistických stavieb v Európe, miesta veľkých milostných vzplanutí i životných zrád a bol inšpirovaný osudom vily Tugendhat.

Strihačom filmu Sklenená izba je renomovaný poľský tvorca Jaroslaw Kaminski, ktorý je podpísaný pod strihom oscarovej snímky Ida a tiež pod najnovším filmom Pawła Pawlikowského Studená vojna, oceneným na filmovom festivale v Cannes. Jaroslaw Kaminski je absolventom pražskej FAMU, je niekoľkonásobným držiteľom poľskej filmovej ceny Orel a ocenenia Los Angeles Movie Award za film Bikini Blue. Film má medzinárodné herecké obsadenie, v ktorom uvidíme Carice van Houten, Hannu Alström, Rolanda Møllera, Claesa Banga, Karla Rodena, Karla Dobrého, Alexandru Borbély, Briana Caspeho, Martina Hofmanna, Janu Plodkovú, Mariána Mitaša, Vladimíra Javorského, Vladimíra Polívku, či Zuzanu Fialovú. 

Pre deti, ale určite aj pre dospelých, bude nový animák štúdii Paramount Animation v spolupráci s Nickelodeon a režisérom, scenáristom a producentom Joshom Appelbaumom, Čarovný park (Wonder Park). Šikovné dievčatko June postavila ten najúžasnejší zábavný park na svete. Vo svojej fantázii. Ale čo ak takýto raj atrakcií naozaj existuje? Čarovný park je animák plný adrenalínu, ktorý otvára brány deťom, ktoré sa neboja snívať. Vymýšľať atrakcie, aké svet ešte nevidel, je pre June a jej mamičku ta úplne najlepšia zábava. Vo svojej predstavivosti vysnívali čarovný park, v ktorom všetky tie dych berúce a fyzikálne zákony popierajúce atrakcie riadia hovoriace zvieratká s veľmi vyhranenou osobnosťou. Napríklad ochranku tu robí dikobraz, ktorý sa všetkého bojí a v strese nekontrolovane vystreľuje svoje pichliače, o údržbu sa starajú dva vtipné bobry a tak by sa dalo pokračovať ďalej.

June však nie je len rojko, ale aj veľmi praktické dievča, ktorá skúša aspoň niektoré z tých fantastických modelov reálne postaviť z toho, čo má práve k dispozícii. Asi tušíte, že takéto pokusy nemôžu dopadnúť dobre a väčšina z nich končí totálnou demoláciou celého okolia. Po jednej takejto mimoriadnej deštrukcii June sľúbi, že už začne sekať dobrotu a bežné aj nevšedné starosti ju navyše pripravia aj o chuť vymýšľať výnimočné atrakcie. June prestane nakoniec aj snívať a fantazírovať. Jedného dňa ju však osud zavedie na opustené miesto, kde kedysi skutočne existoval zábavný park, aký si vysnívala. Dokáže June opäť prebudiť svoju fantáziu a zastaviť zánik tohto raja atrakcií? Tunajší hovoriaci zvierací personál na ňu dosť spolieha. Inú nádej totiž nemajú.

Čarovný park uvedú kiná v 2D a 3D a diváci by si mali dobre premyslieť, ako znášajú zábavné atrakcie, a podľa toho sa rozhodnúť, ktorej verzii dajú prednosť. Zvlášť 3D verzia vás doslova prenesie na húsenkovú dráhu. V anglickom origináli budeme počuť Briannu Denski, Jennifer Garner, Kena Hudsona Campbella, Kenana Thompsona, Milu Kunis, Johna Olivera, Kena Jeonga, či Matthewa Brodericka. U nás sa film premieta so slovenským dabingom. 

V réžii Orsiho Nagypala si v kinách užijeme aj maďarskú dramédiu, Skryté túžby (OPEN – Nyitva). Párik po tridsiatke sa rozhodne zachrániť svoj láskyplný ale sexuálne neuspokojivý vzťah tým, že ho jednoducho otvorí. Dúfajú, že uniknú zdanlivo nevyhnutným podvodom a zradám, ktorými sa všetci okolo nich stretávajú. Toto sa však ukazuje byť oveľa zložitejšie a bolestivejšie než si to predstavovali: nie sú pripravení ani na fyzické ani na emocionálne následky nových príležitostí. Film sa snaží zobraziť výzvy vo vzťahoch v 21. storočí a sexualitu zo silno ženského pohľadu, zaoberá sa rodovými rolami a falošnými očakávaniami, so zvláštnym humorom a čestnosťou. V hlavných úlohách Csilla Radnay, Lehel Kovács, Bori Péterfy, András Ötvös, Miklós Bányai, či Kata Bartsch. 

Nemecký režisér Christian Petzold vo filme Tranzit preskúmava fantómy európskej migrácie a identity. V jeho neobvykle poňatom filme s množstvom melodramatických i politických motívov je príbeh z čias nemeckej okupácie Francúzska zasadený do súčasných reálií. Hlavnou postavou filmu je Georg, ktorý postupne prijíma totožnosť ľudí, s ktorými ho dávajú dokopy tragické okolnosti. Tá mu síce umožňuje dostať víza a odplávať jednou z posledných lodí, ktoré opúšťajú Marseille, ale spolu s ňou na seba berie aj niektoré ťaživé dôsledky. V Marseille totiž nachádza „svoju“ ženu, ktorú pozná len z listu. Vezme na seba s novou identitou aj nový vzťah a novú budúcnosť? Vo filme si zahrali Franz Rogowski, Paula Beer, Godehard Giese, Lilien Batman, Sebastian Hülk, Àlex Brendemühl, Trystan Pütter, či Jean-Jérôme Esposito. 

Od dnes v kinách aj novinka od Jeana-Luca Godarda, Kniha obrazov (Le livre d’image). Godardova fragmentárna novinka je filmová esej, nápadne predchnutá bezmála hororovou atmosférou. Nájdeme v nej väčšinu charakteristických čŕt jeho neskorej tvorby: zámerne rozbíjané náčrty súvislostí, odkazy na sebareflexívnosť média filmu i nekompromisnú modifikáciu obrazu a zvuku. Snímka, v ktorej sa miešajú spravodajské titulky, maľby, často digitálne skreslené úryvky z klasických hollywoodskych filmov a brutálna youtubová propaganda ISIS, poukazuje predovšetkým na odcudzenie a makroagresie súčasného sveta. Dielo, v ktorom sa nezaprie vplyv kultúrnych teórií a konceptuálneho umenia, je zároveň dôkazom, že náš „problémový súčasník“ Jean-Luc Godard stále verí v nezastupiteľnú úlohu kinematografie. Za disonantnú Knihu obrazov mu po prvý raz v histórii festivalu v Cannes udelili Zvláštnu veľkú cenu poroty. Hrajú Jean-Luc Godard, Dimitri Basil.

Posledný film v našich kinách na tento týždeň je od ruského, ťažko skúšaného režiséra Kirilla Serebrennikova, Leto. Leningrad, začiatok osemdesiatych rokov. Neoficiálnou hudobnou scénou hýbu miestni nasledovníci Lou Reeda, Iggyho Popa, Bowieho alebo Talking Heads. Patrí k nim aj mladý Viktor. Keď sa stretáva so svojím idolom Mikom a jeho krásnou ženou Natašou, začína leto plné hudby, priateľstva a zakázanej lásky. V hlavných úlohách Teo Yoo, Irina Starshenbaum, Roman Bilyk, Anton Adasinsky, Liya Akhedzhakova, či Yuliya Aug.

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/ASFK/CinemArt/GarfieldFilm/SkyFilm

Súvisiace články