Dnes sa začal natáčať sci-fi film DUNA od režiséra Denisa Villeneuva

18.3.2019|Ivet Kollárová|
Dnes sa začal natáčať sci-fi film DUNA od režiséra Denisa Villeneuva

Jeden z najočakávanejších a produkčne najväčších filmov roka, film Duna režiséra Denisa Villeneuva sa dnes začal natáčať v hlavnom meste Maďarska, Budapešti. Film štúdii Warner Bros.Legendary je adaptáciou rovnomenného sci-fi románu z roku 1966 spisovateľa Franka Herberta. Villeneuve sa tak vrátil do známeho prostredia štúdii Origo, kde natáčal aj svoj ostatný film Blade Runner 2049

Príbeh filmu, ktorý sa odohráva v ďalekej budúcnosti, sa zameriava na vysoko postavenú rodinu Atreidesovcov, ktorá prevzala kontrolu nad opustenou planétou Arrakis. Táto je významným miestom náleziska vzácneho korenia, ktoré predlžuje ľuďom život a zároveň ich obdarúva výnimočnými psychickými schopnosťami. Na pozadí tejto drsnej krajiny sa odohráva boj o moc medzi znepriatelenými veľkorodmi, ktoré by na planéte Arrakis rady ovládali náleziská a distribúciu tohto korenia. 

Film vzbudzuje veľkú pozornosť nie len svojím obsahom, ale aj impozantným, medzinárodným hereckým obsadením. Timothée Chalamet sa predstaví ako Paul Atreides, ktorý sa ako líder svojho kmeňa bude snažiť zachrániť svoju planétu. Jeho matku, Lady Jessicu si zahrá Rebecca Ferguson, otca stvárni Oscar Isaac. Stellan Skarsgård sa predstaví ako zlý Baron Harkonnen, Dave Bautista si zahrá jeho sadistického synovca Glossu „Netvora“ Rabbana. Josh Brolin stvárni Gurneyho Hallecka, Jason Momoa bude Duncan Idaho, Javier Bardem je Stilgar a Charlotte Rampling si zahrá Ctihodnú matku Mohiam. O úlohe rokuje aj Zendaya, či Chen Chang.

Denis Villeneuve pre film napísal spoločne s Ericom Rothom a Jonom Spaihtsom aj scenár. Na rozdiel od Blade Runnera 2049 nebude s Villeneuvom na filme spolupracovať jeho dlhoročný kameraman Roger Deakins, ale Greig Fraser (30 minút po polnoci, Lion, či Rogue One: Star Wars). O originál hudbu sa postará Hans Zimmer

Film svoju produkciu koncom mesiaca presunie do Jordánska, kde sa budú natáčať púštne scény. Ku koncu produkcie sa film opäť vráti do Budapešti. Napriek adaptácie od Davida Lyncha z roku 1984, Villeneuvov film bude viac verný knihe, čo vzhľadom na rozsiahly materiál, môže viesť k rozdeleniu filmu na dve časti.

Film Dune bude mať slovenskú premiéru 19. novembra 2020

Zdroj:  businesswire.com Foto © Depositphotos

Súvisiace články