Medzi piatimi novými filmami dominuje highlight tohto týždňa marvelovka Avengers: Endgame

25.4.2019|Ivet Kollárová|

Koniec apríla so sebou do našich kín prináša päť nových filmov, tri pre klubových fajnšmejkrov, jeden rodinný a jeden pre fanúšikov Avengerov, ktorým sa uzavrie jedinečná 11-ročná kapitola marvelovského Univerza, ktoré odštartoval v roku 2008 prvý Iron Man.

Bratia Anthony a Joe Russovci prinášajú do našich kín záverečené dejstvo epickej ságy Avengerov od štúdii Marvel, s názvom Avengers: Endgame. Po zničujúcich udalostiach, opísaných vo filme Avengers: Nekonečná vojna, sa svet ocitol v troskách. Polovica všetkých bytostí bola vyhubená. Avengers sa so zvyškami svojich spojencov ešte raz dajú dohromady, aby zvrátili Thanosove zločiny a znovunastolili poriadok vo vesmíre. Vo filme si zahrali Josh Brolin, Brie Larson, Bradley Cooper, Scarlett Johansson, Chris Hemsworth, Karen Gillan, Evangeline Lilly, Chris Evans, Robert Downey Jr., Elizabeth Olsen, Tom Holland, Paul Rudd, Michelle Pfeiffer, Sebastian Stan a mnohí iní (možno). Film už stihol zbúrať niekoľko rekordov. Lístky na jeho Severoamerickú premiéru sa v predpredaji predali v priebehu 6 hodín. Film tak porazil doterajších rekordérov Star Wars: Sila sa prebúdza, Posledný Jedi a Rogue One, ako aj predchádzajúcich Avengerov, Nekonečná vojna. Film si rovnako robí zálusk na jeden z najväčších otváracích víkendov a predpovedajú sa mu tržby až okolo 290 miliónov dolárov len v Amerike. .

Francúzsky režisér Gilles de Maistre natočil rodinný film o sile priateľstva Mia a biely lev (Mia and the White Lion). Mia je 11-ročné dievča, ktoré vyrastá s bielym levíčaťom Charliem na rodičovskej farme v Južnej Afrike. Počas troch rokov sa vytvorí medzi nimi silné a krásne priateľstvo. Keď Mia dovŕši 14 rokov a Charlie sa stane dospelým levom, rodičia sa rozhodnú Charlieho predať lovcom levov. Zúfala Mia nemá inú možnosť, ako utiecť s Charliem, aby ho zachránila... v hlavných úlohách Daniah De Villiers, Mélanie Laurent, Langley Kirkwood, Ryan Mac Lennan, Lionel Newton, Lillian Dube, Brandon Auret, či Tessa Jubber.

Prvý z klubových zázrakov tento týždeň je nemecká snímka podľa skutočných udalostí Nikdy neodvracaj zrak (Werk ohne Autor) režiséra Floriana Henckela von Donnersmarcka. Film rozpráva strhujúci príbeh o oslobodzujúcej sile umenia a ľudskej tvorivosti. Príbeh jeho hrdinov je inšpirovaný skutočnými udalosťami aj osobami. Preklenuje tri éry nemeckej histórie, v rámci ktorých maliar Kurt Bartnert prežil svoje detstvo v nacistickom Nemecku, vyrastal v komunistickom Východnom Nemecku a svoj umelecký vývoj zavŕšil v Západnom Nemecku.

Kurt sa po prvýkrát s moderným umením zoznámil ako dieťa na výstave „zvrhlého umenia“ usporiadanej nacistami. Po vojne potom ukáže svoj talent a študuje výtvarnú akadémiu vo východonemeckých Drážďanoch. Tu stretáva Ellie a je presvedčený, že našiel lásku svojho života. Jej otec, prominentný lekár Carl Seeband, s ich vzťahom však zásadne nesúhlasí a snaží sa ho za každú cenu  zničiť. To, čo nikto z nich zatiaľ netuší, je skutočnosť, že ich životy sú už dávno prepojené hrozným zločinom, do ktorého bol Seeband za vojny zapletený. Kurtovi a Ellie sa nakoniec podarí odisť do západonemeckého Düsseldorfu. Kurt pokračuje v štúdiu a hľadá v slobodnom svete svoj nový, moderný výtvarný štýl. Životné skúsenosti a traumy sa Kurtovi nakoniec stávajú inšpiráciou, vďaka ktorej začína tvoriť osobité obrazy, ktoré odrážajú nielen jeho vlastný osud, ale aj pocity celej povojnovej generácie.

Režisér a scenárista Florian Henckel von Donnersmarck (držiteľ Oscara za Životy tých druhých) natočil svoj tretí celovečerný film pod vplyvom svojho záujmu o výtvarné umenie a po inšpiratívnom stretnutí s dielom nemeckého maliara Gerharda Richtera, ktorého život a dielo mu slúžilo ako jeden z inšpiračných zdrojov. Popisuje ho slovami: „Nemohol som na obrazy Gerharda Richtera zabudnúť týždne a mesiace potom, čo som ich videl. Boli ako nezabudnuteľná melódia, ktorá neustále tancuje vo vašej hlave. Film Nikdy neodvracaj zrak získal dve nominácie na Oscara (za kameru pre Caleba Deschanela a cudzojazyčný film) a bol ocenený na festivale v Benátkach. V hlavných úlohách Tom Schilling, Sebastian Koch, Paula Beer, Saskia Rosendahl, Oliver Masucci, Jeanette Hain, Johanna Gastdorf, Lars Eidinger, Inga Birkenfeld, Rainer Bock, či Jacob Matschenz.

Druhá indie chuťovka je od francúzskej režisérky Claire Denis, ktorá natočila existenciálnu, komornú, sci-fi drámu High Life. Príbeh sa odohráva vo vesmíre na palube kozmickej lode. Skupina trestancov sa rozhodla namiesto doživotia slúžiť vede a stali sa z nich pokusné objekty experimentu – prítomná doktorka -  častokrát proti ich vôli -  im odoberala spermie s cieľom inseminovať mladú ženu. Na palube ostáva iba Monte a jeho dcéra Willow a žijú v úplnej izolácii. Otec a dcéra sa blížia k svojmu cieľu – k čiernej diere, kde prestáva existovať čas i priestor. Vo filme si zahrali Robert Pattinson, Mia Goth, Juliette Binoche, André Benjamin, Lars Eidinger, či Jessie Ross.

Posledná snímka dnešného premiérového dňa, nie len pre fajnšmejkrov, je od talianského auteura Paola Sorrentiniho s názvom Oni a Silvio (Loro). Aká je najväčšia ľudská túžba? Láska? Peniaze? Sex? Neobmedzená moc? A je možné toto všetko dosiahnuť a cestou nestratiť vlastnú tvár? Najúspešnejší taliansky režisér súčasnosti Paolo Sorrentino sa vracia do kín s veľkolepou provokatívnou komediálnou drámou. Sorrentinov dvorný herec Toni Servillo tentokrát v hlavnej úlohe stvárňuje Silvia Berlusconiho – notoricky známeho škandalózneho miliardára, mediálneho magnáta a dlhoročného predsedu talianskej vlády, ktorý sa preslávil hlavne svojím excentrickým spôsobom života a zhýralými večierkami, ktoré svet pozná pod označením „bunga bunga“. Film nahliada do súkromia tejto kontroverznej ústrednej postavy a ponúka pohľad na mrazivé a častokrát groteskné situácie, či už sa týkajú podplácania sudcov, nákupu najlepších futbalistov alebo zvádzania mladučkých modeliek. Zaoberá sa aj tým, akí ľudia Berlusconiho a jemu podobných obklopujú a ako funguje cynický mechanizmus moci, založený na absolútnej strate hodnôt, ponižovania, egoizmu a prospechárstva. V hlavných úlohách Toni Servillo, Elena Sofia Ricci, Riccardo Scamarcio, Kasia Smutniak, Giovanni Esposito, či Ugo Pagliai.

  Foto © Depositphotos/CinemArt/FilmEurope/Saturn/BontonFilm/ASFK

Súvisiace články