Šesť nových filmov od dnes v našich kinách, a budú Chvilky, Nedotýkaj sa ma, či Nebezpečné city

3.5.2019|Ivet Kollárová|

Prvý májový týždeň si v kinách užijem až šesť nových filmov, z ktorých by som vypichla tri ťaháky, hollywoodsky Beach Bum, česko-slovenské Chvilky a rumunský Nedotýkaj sa ma.

Začnime pekne poporiadku a najlepšie pekne odspodu, od zeme s filmom dvojice Hélène Giraud a Thomas Szabo, Chrobáčikova 2: Ďaleko od domova (Minuscule 2: Les mandibules du bout du monde). Pred príchodom zimy si hmyzie rodinky musia spraviť zásoby na zimu. Preto keď padne prvá snehová vločka vyhlásia pohotovosť a spoločne sa vyberú hľadať zásoby do komory. Musia byť dobre pripravené, nakoľko zima trvá dlho a chrobáčie rodinky potrebujú prežiť toto dlhé zimné obdobie v teple a s plnými bruškami. Počas tejto „zásobovacej“ akcie - sa stane veľká nehoda. Jedna  malá lienka nedopatrením spadne do  krabice. A tá je  odoslaná na ďalekú cestu, ktorej cieľom je krásny a farbami hrajúci ostrov Karibik. Chrobáčikovia nelenia a rozhodnú sa lienku zachrániť. Vytvorí sa záchranná čata z lienky, čierneho mravca a pavúka a záchranárske družstvo je pripravené. Nový svet, nové stretnutia a nové dobrodružstvá môžu začať! Len aby prišli včas... film je bez dialógov, bez hlasov..

Jeden jediný hollywoodsky film tohto týždňa je od režiséra Harmonyho Korineho, ktorý si ho nazval Beach Bum. Takto provokatívny, jedinečný, nekompromisný a pritom zábavný filmový žúr tu už dlho nebol. The Beach Bum natočilo neposlušné dieťa Hollywoodu Harmony Korine, ktorého celá tvorba je všetko možné, len nie obyčajná, a divákov nikdy nenechá len tak v pokoji. Jeho filmy sú rovnako zbožňované ako nenávidené, a rovnaký osud pravdepodobne čaká aj The Beach Bum. Príbeh spisovateľa, ktorý je stále zhúlený, žije podľa svojich vlastných pravidiel a striedavo brázdi Miami v luxusnom športiaku alebo sa fláka po pláži s bezdomovcami.

Tak trochu ako keby sa Big Lebowski bratov Coenovcov posunul smerom ku Strachu a hnusu v Las Vegas Terryho Gilliama. Hlavný hrdina vyzerá ako plážový povaľač, správa sa ako plážový povaľač a zo všetkého najviac to aj je plážový povaľač a vagabund. Večne je pod vplyvom čohokoľvek omamného, ​​čo je práve po ruke, a žije vo veľkom štýle mimo akýchkoľvek pravidiel. Životom prechádza podľa vlastne vytvorených pravidiel a hovorí si Moondog. K tomu je ale básnik a je až nechutne bohatý. Občas si na to dokonca spomenie, rovnako ako na to, že má dcéru a ženu, ktorá ho miluje a súčasne podvádza so slávnym Snoop Doggom. Moondog sa potáca a svoje neuveriteľné eskapády vyvádza rovnako tak na ulici ako na luxusných večierkoch. Po jednom z nich narazí autom do stromu a musí ísť na odvykačku. Lenže tam nie je žiadna zábava a už vôbec tam nie sú drogy, ani poriadny alkohol, preto radšej utečie. Vďaka nehode príde o všetko. Ostáva ale v pohode a pritom stále niečo píše. Harmony Korina bol vždy provokatér, slovné spojenie „kontroverzný umelec“ dokáže naplniť úplne sám a bezo zvyšku. Napísal Kids a Ken Park, natočil Gummo alebo Spring Breakers, nadšenie i odpor vyvolá aj The Beach Bum. V hlavnej úlohe exceluje Matthew McConaughey, skvele ho dopĺňa Isla Fisher, Snoop Dogg, Zac Efron, Jonah Hill, Martin Lawrence, jamajský pilot so šedým zákalom alebo papagáj závislý na kokaíne.

Režisér Hugo Gélin natočil romantickú komédiu Láska na druhý pohľad (Mon Inconnue). Raphael vedie dokonalý život. Je slávnym spisovateľom, čitatelia ho obdivujú, milujúca a krásna žena ho podporuje. Ale to len do osudného večera, keď to v ich vzťahu trochu zaškrípe. Druhý deň ráno sa Raphael zobudí do úplne iného, alternatívneho sveta, v ktorom musí nanovo bojovať o svoju životnú lásku.

Keď sa Raphael a Olívia stretli mali obaja osemnásť rokov, bola to láska na prvý pohľad a  začiatok veľkého milostného príbehu. Nezištne sa vzájomne podporujú pri naplňovaní svojich vášní, on je spisovateľ a ona klaviristka. Ako to vyzerá o desať rokov neskôr? Sú už manželmi, ale vášne a vzájomného porozumenia je medzi nimi už veľmi málo. Zatiaľ čo Raphael píše úspešné bestsellery, Olívia oželela vlastnú sólovú hudobnú kariéru, v ktorej ju jej manžel ohromený vlastným spisovateľským úspechom podporoval čoraz menej a menej. Jedného večera si Olívia prestane byť istá, či ju Raphael ešte miluje. Nasledujúce ráno sa Raphael prebúdza sám a čaká ho poriadny šok. Prepadne sa totiž do paralelného sveta, v ktorom žije úplne iný život. Olíviu v ňom nikdy nestretol, tá je teraz slávnou klaviristkou. On nie je spisovateľ, ale obyčajný učiteľ literatúry. Na hrudi má záhadné tetovanie s nápisom „ping“ a uvedomí si, že bez Olívie nedokáže žiť. Musí urobiť všetko preto, aby si jej lásku opäť získal a predovšetkým si ju zaslúžil. Jeho jedinou výhodou je, že ju z predchádzajúceho života dokonale pozná, vie, čo má rada, čo jej vadí a čo naopak miluje. V snahe získať po druhýkrát Olíviino srdce mu pomáha  jeho najlepší kamarát, ktorý má na prsiach pre zmenu vytetované slovo „pong“. V hlavných úlohách François Civil, Joséphine Japy, Benjamin Lavernhe, Camille Lellouche, Amaury de Crayencour, Edith Scob, Guillaume Bouchède, Dorian Le Clech, či Avant Strangel. 

Do našej oficiálnej kinodistribúcie dnes prichádza aj debut českej režisérky Beaty Parkanovej, film v slovenskej koprodukcii, Chvilky. Anežka je mladá žena, ktorá si praje, aby vzťah s jej rodinou aj partnermi bol dobrý a pokojný, a to aj za tú cenu, že ona sama ustúpi a bude sa vyhýbať prípadným nedorozumeniam či sporom. Neuvedomuje si ale, že tento pomyselný pokoj je len pokojom pred búrkou, ktorá musí skôr či neskôr prísť. Film hovorí o základných situáciách, vzťahoch a emóciách, ktoré stretávajú každého z nás. Hovorí o láske, bolesti, oddanosti, ale tiež o nádeji, že človek dokáže svoje zranenia premeniť v silu. Vo filme hrajú Jenovéfa Boková, Martin Finger, Alena Mihulová, Jaroslava Pokorná, Lenka Vlasáková, Viktor Tauš, Marek Geišberg, Ladislav Trojan, či Taťjana Medvecká. 

V rumunsko-česko-nemecko-bulharsko-francúzskej koprodukcii mieri dnes do našich kín aj víťaz Zlatého medveďa z Berlinale 2018, film režisérky Adiny Pintilie, Nedotýkaj sa ma (Nu mă atinge-mă). Laura už roky pracuje v továrni na výrobu figurín. Pre problémy s vlastným prežívaním nazerá do intímneho života druhých a platí mladým mužom za navodenie ilúzie intimity. Tudorovi, hercovi, ktorý si zarába ako masér, sa páči žena, ktorá odmieta jeho snahy o kontakt. Začne ju prenasledovať a nachádza iné spôsoby, ako sa jej dotýkať – prostredníctvom vecí a miest, ktorých sa dotýkala ona. Laura jedného dňa medzi divákmi interaktívnej šou Paula a Tudora pocíti istú fascináciu. Postupne sa stáva tichým svedkom ich životov i osamelej túžby, ktorá rezonuje s jej vlastnou skúsenosťou. V priebehu tohto zrkadlenia sa múry, ktoré si Laura okolo seba tak prácne vystavala, začínajú rúcať... v hlavných úlohách Laura Benson, Tómas Lemarquis, Christian Bayerlein, Grit Uhlemann, Adina Pintilie, Hanna Hofmann, Seani Love, či Irmena Chichikova. 

Posledný film týždňa je od maďarského režiséra Mihályho Schwechtjeho, ktorý natočil svoj prvý hraný dlhometrážny film s názvom Nebezpečné city (Remélem legközelebb sikerül meghalnod). Eszter sa strasti tínedžerského veku pokúša prekonať vo svete máng. Svojich rovesníkov sleduje s akýmsi nadhľadom, od nich je pre ňu omnoho dôležitejší zvýšený záujem, ktorý jej prejavuje jej profesor angličtiny. Keď učiteľ náhle opustí školu, s Eszter to vážne zamyká, stráca zem pod nohami. Musí sa vnoriť do sveta svojich rovesníkov, vyrovnať sa so všetkými ich problémami, ako je márnomyseľnosť a rôzne citové výkyvy. Film „Nebezpečné city“ je prvým maďarským tínedžerským thrillerom o láske, ktorá sa stáva obeťou online stalkingu, plného vzrušujúceho napätia. V hlavných úlohách Kristóf Vajda, Szilvia Herr, Csaba Polgár, Dávid Rácz, Judit Lénárt, či Olívia Csúcs. 

  Foto © FilmEurope/ASFK/CinemArt/Bonton/Magicbox/VertigoDistribution

Súvisiace články