Šesť nových filmov na koniec mája, bude Godzilla II, Rocketman, či Posledné večery na Zemi

30.5.2019|Ivet Kollárová|

Plodný mesiac máj ukončíme plodným posledným týždňom, ktorý do našich kín prináša šesť nových filmov a ťahákov na dnešný premiérový deň je hneď niekoľko.

Začneme vo veľkom, novým filmom z tzv. Monsterverza, ktoré odštartovali filmy Godzilla a Kong: Ostrov lebiek. Režisér Michael Dougherty natočil akčnú, dobrodružnú snímku Godzilla II: Kráľ monštier (Godzilla II: King of Monsters). Krypto-zoologická agentúra čelí skupine gigantických príšer vrátane obrovskej Godzilly. V novom akčnom dobrodružstve sa Godzilla postaví zoči voči najznámejším príšerám v histórii pop kultúry. Príbeh sleduje hrdinské úsilie členov kryptozoologickej agentúry Monarch odraziť útok gigantických tvorov, vrátane impozantnej Godzilly, ktorá čelí prerastenému motýľovi - Mothre, vtáčiemu Rodanovi, ale aj svojmu najväčšiemu nepriateľovi, ktorým je trojhlavý drak Kráľ Ghidorah. Keď tieto predpotopné druhy, považované za mýty a stáročia ukrývané po celej planéte, opäť povstanú, začne sa boj o nadvládu a existencia ľudstva bude visieť na vlásku. Vo filme si zahrali Millie Bobby Brown, Vera Farmiga, Sally Hawkins, Kyle Chandler, Charles Dance, Bradley Whitford, Ziyi Zhang, Ken Watanabe, Aisha Hinds, Thomas Middleditch, O'Shea Jackson Jr., Anthony Ramos, Madeline Brumby, či Tyler Crumley.

Minulý rok na MFF Cannes táto podmanivá snímka upútala v sekcii Istý pohľad. Dnes prichádza do oficiálnej slovenskej kinodistribúcie. Režisér Gan Bi natočil Posledné večery na Zemi (Di qiu zui hou de ye wan). Hypnotický romantizujúci neonoir najtalentovanejšieho súčasného čínskeho filmára Gana Biho je magickou meditáciou o priestore a čase i enigmatickou básňou o strate a bolesti, snom utkaným z nespoľahlivej pamäti, melancholicky rozostrenej prítomnosti a minulosti, ktorá možno dokonca ani nebola. Podmanivý rytmus a trúchlivá obrazotvornosť filmu o mužovi, ktorý hľadá svoju dávno stratenú lásku, pripomína ponurejšiu a abstraktnejšiu verziu raných filmov Wonga Kar-waia či vrcholných diel Andreja Tarkovského. Film, ktorý nás zavádza do fantastických ruín provinčného mesta Kaili na juhovýchode Číny, vrcholí vyše 50-minútovým záberom-zjavením, natočeným bez jediného strihu v 3D. V hlavných úlohách Wei Tang, Jue Huang, Sylvia Chang, Hong-Chi Lee, Yongzhong Chen, či Feiyang Luo.

Herečka Olivia Wilde nám predstaví svoj režijny debut, výnimočnú coming-of-age indie snímku Booksmart. Zabudnite na jednotky. Toto sú iné čísla! Najlepšie kamošky a zároveň najlepšie študentky v triede Amy a Molly sú veľmi múdre, šikovné...a dosť neobľúbené. Myslia si, že život je ukrytý len v učebniciach a na svojich spolužiakov s horšími známkami sa pozerajú s neskrývaným dešpektom. Lenže deň pred ukončením štúdia si obe zrazu uvedomia krutú pravdu – 4 roky šprtania boli v podstate stratou času a ony si mohli užívať presne ako všetci ostatní. A tak sa rozhodnú, že poslednú noc na strednej škole si to všetko vynahradia a roztočia to ako sa patrí. Čaká ich veľmi dlhá noc plná dobrodružstiev, na aké ich žiadna z kníh nemohla ani zďaleka pripraviť. V hlavných úlohách Beanie Feldstein, Kaitlyn Dever, Skyler Gisondo, Billie Lourd, Jason Sudeikis, Lisa Kudrow, Will Forte, či Molly Gordon.

Deti čaká animovaný rodinný film od tvorcov Christian Haas a Andrea Block, Bleskový Manu (Manou the Swift). V oblakoch, vo vzduchu, nad morom, nad lesom, nad prímorským mestečkom i v jeho uliciach sa odohráva vtáčie animované dobrodružstvo Bleskového Manua. Malý Manu je výborný letec a teší sa na skúšku z lietania, ktorú musí podstúpiť každá čajka, aby sa mohla s celým kŕdľom bezpečne vydať na zimu do južných krajín. Nešťastnou náhodou ale skončí ako zmoknutá sliepka v mori a musí si vypočuť posmešky od mladších čajok a výčitky od tých dospelých. Na morskú čajku je totiž nezvyčajne malý a nie je sa čo čudovať. V skutočnosti je Manu dážďovník, medzi čajky sa ako mláďa tak nejako omylom priplietol, získal si srdcia jedného páru a už s nimi zostal. Teraz sa však dozvedel pravdu, objavil iné dážďovníky, dokonca jednu slečnu a odchádza s nimi z domovského hniezda za dobrodružstvom.

Dážďovníky sú akrobati oblakov, rýchli, presní a vytrvalí. Kým čajky sa zdržujú na skalách, dážďovníky si užívajú v mestečku. Manu sa s ostatnými vrhá do opojných pretekov uličkami, strmhlav sa vrhá pozdĺž veží chrámov, prelietava nad kopulami palácov a loví za letu omrvinky zo stolov miestnych kaviarní. V meste nie je núdza o zábavu, nových kamarátov a zážitky. Čoskoro sa ale objaví nebezpečenstvo, ktoré ohrozuje všetkých, a vtáky akokoľvek veľkí či pýši sa proti nemu musia spojiť. Manu ako zástupca oboch kŕdľov potom zohrá veľkú úlohu. Dažďovníky sú síce jeho pravá rodina, mamu a otca má ale navždy medzi čajkami. Dážďovník obyčajný patrí medzi najlepších letcov vo vtáčej ríši vôbec. Vyznačujú sa prudkým pohybom, sú rýchli, môžu lietať i do extrémnych výšok a na zemi trávia iba minimum času. Vo vzduchu i spia a práve jeden dážďovník pozorovaný vedcami je rekordmanom v pobyte mimo zem – vo vzduchu strávil 10 mesiacov! Film sa premieta so slovenským dabingom.

Režisér Tate Taylor po filmoch Farba citov, či Dievča vo vlaku natočil trochu odlišný žáner, hororový thriller Mama (Ma). Keď ste teeneger a cudzí človek vám ponúkne, že môžete usporiadať párty v suteréne jeho domu, mali by ste sa mať na pozore. Nič totiž nie je zadarmo, ako dokazuje oscarová Octavia Spencer v temnom thrilleri Mama.

Pre partičku stredoškolákov z malého amerického mestečka je kľúčom k úspešnému víkendu nájsť ľubovoľného dospeláka, ktorý im kúpi alkohol. Osamelá pani Sue Ann je v tomto smeru darom z nebies. Nielen, že teenagerom bez mrknutia oka kúpi prepravku s alkoholom, ale navyše im ponúkne aj pivničné priestory vo svojom odľahlom dome, aby si ho tam mohli vypiť a trochu sa pritom zabaviť. „Mama“ Sue Ann má len pár drobných podmienok. Aspoň jeden z účastníkov musí zostať triezvy, aby ostatných mohol bezpečne odviezť domov. V jej dome sa nesmie nadávať a nikto nesmie chodiť hore, do obytných priestorov domu, čo sú na prvý pohľad celkom splniteľné podmienky. A tak sa miestne deti stretávajú u mamy častejšie a častejšie. Avšak do párty pohody sa pomaly začínajú vkrádať temnejšie tóny, keď sa zrazu z nadštandardnej pohostinnosti domácej pani stane zvláštny druh posadnutosti a istota, že raz príde deň, keď za to bude niečo chcieť naspäť. Z dokonalého sna všetkých teenagerov sa rýchlo stane nočná mora a najlepšie miesto v meste sa premení v najhoršie miesto na Zemi. Ona vám to predsa hovorila detičky. Hore ste nemali chodiť. 

Asi najúspešnejší hororový producent súčasnosti, Jason Blum (Rozpoltený, Uteč, Halloween) naplno využil talent oscarovej Octavie Spencer (Farba citov). Jej postava vykresľuje opustenú chudinku, sympatickú svojím pochopením pre potreby mladých ľudí a zároveň desivé  monštrum, na ktoré sa postupne mení. V hlavných úlohách ešte uvidíme Missi Pyle, Luka Evansa, Juliette Lewis, Allison Janney, Dianu Silvers, McKaleyho Millera, Danteho Browna, Coreyho Fogelmanisa, či Gianniho Paola.

Mesiac a týždeň ukončíme rovnako vo veľkom. Pred pár dňami mal film premiéru na MFF Cannes. Režisér Dexter Fletcher sa tentokrát podielal na réžii celého filmu (Bohemian Rhapsody prevzal ku koncu natáčania) a na plátna kín prináša strhujúcu životopisnú hudobnú drámu o Eltonovi Johnovi, Rocketman. Táto hudobná fantázia, ktorá rozpráva životný príbeh jedného z najúspešnejších hudobníkov súčasnosti. Elton John vždy spieval ako boh, obliekal sa ako nikto iný predtým a žil ako pravý rocker. Napriek všetkému to prežil v zdraví, aby vám teraz o svojom turbulentnom živote mohol s odstupom porozprávať. 

Než sa stal Eltonom Johnom, volal sa Reginald. Bol  to malý okuliarnatý dengľavý chlapec, ktorý si nie veľmi dobre rozumel so svojimi rodičmi. Zato s klavírom mu to išlo vynikajúco. Na začiatku robil len sprievodného klaviristu úspešnejším hudobníkom, do momentu keď stretol svoju spriaznenú dušu v podobe textára Bernieho Taupina. Od tohto stretnutia viedla už len strmá cesta na absolútny vrchol, možno až priveľmi rýchla a priveľmi strmá na to, aby sa dala zvládnuť bez alkoholu a drog. Tie pomáhali predovšetkým vo chvíľach, kedy sa Elton cítil sám, opustený a nemilovaný, čo sa mu stávalo prakticky stále. Lenže keď ste dušou rocker a showman, tak sa z každého problému skrátka vyspievate.

Od chvíle, kedy Elton pričuchol k údernejším rytmom, nie je jeho príbeh klasickým životopisom, ale živelnou a bláznivou hudobnou show, v ktorej sa jeho koncertné čísla prelínajú s muzikálovými výstupmi. Najväčšie hity Eltona Johna, ako napríklad Your song, I´m still standing alebo titulná pieseň Rocketman sa tu objavujú vo veľmi originálnych aranžmánoch, ktorých sa ujal herec Taron Egerton (hviezda filmov série Kingsman), ktorý nielen že sa na Eltona podobá, ale vyrovná sa mu aj spevácky. Všetky slávne hity vo filme  odspieval on sám. 

Ďalším dôležitým článkom štábu Rocketmana je režisér Dexter Fletcher. Tento pán  dokončoval aj skvelú Bohemian Rhapsody, potom čo musel odísť pôvodný režisér. Čaká nás teda s Rocketmanom podobne silný filmový hudobný zážitok? Diváci porovnávať môžu, na rozdiel od Tarona Egertona. Ten Bohemian Rhapsody radšej vynechal a doteraz ju nevidel. „Chytrý chlapec,“ komentoval jeho rozhodnutie režisér Fletcher. V hlavných úlohách Bryce Dallas Howard, Richard Madden, Taron Egerton, Stephen Graham, Jamie Bell, Tate Donovan, Charlie Rowe, Gemma Jones, Kamil Lemieszewski, Steven Mackintosh, Joakim Skarli, Ramzan Miah, či Lasco Atkins.

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/ContinentalFilm/CinemArt/Bonton/ForumFilm

Súvisiace články