Extravagantný bohém Johnny Depp

10.6.2019|Marko Aust|

Americký herec a hudobník Johnny Depp sa narodil 9. júna 1963 v Owensboro v americkom štáte Kentucky pod menom John Christopher Depp rodičom John Christopherovi Deppovi staršiemu a matke Betty Sue Palmer.

Otec bol inžinierom, matka bola väčšinou ženou v domácnosti, občas si privyrábala ako čašníčka. Má troch súrodencov, brata Dannyho a dve sestry, Christie a Debbie. Johnny Depp bol zo súrodencov najmladší. V jeho detstve sa rodina často sťahovala, zamierili aj na Floridu, kde navštevoval strednú školu.

V tínedžerskom veku dostal od mamy prvú gitaru, kedže miloval hranie na gitarách a tu sa začali prvé zárodky jeho umeleckej dráhy, postupne začal hrať v rôznych hudobných kapelách. V pätnástych rokoch sa jeho rodičia rozviedli, čo Johnnyho poznamenalo, začal experimentovať s drogami, trpieť psychickými problémami a sebapoškodzovaním.

O pár rokov neskôr sa zoznámil s Lori Anne Allisonovou, a ich vzťah potom v roku 1983 spečatili manželstvom. Manželstvo im vydržalo krátko, o dva roky sa rozviedli.

V tomto období ho Lori zoznámila s Nicolasom Cagom, a na jeho popud odštartovala u Johnnyho herecká kariéra, keď v roku 1984 debutoval v hororovej snímke Nočná mora v Elm Street. Nasledovali menšie úlohy v snímkach Súkromný víkend (1985) a v známom vojenskom filme Čata (1986) od Olivera Stonea. Účinkoval i v seriáli 21 Jump Street.

Prvá väčšia filmová príležitosť, ktorá herca posunula medzi známe herecké osobnosti, bola úloha v snímke Nožnicovoruký Edward (1990) režiséra Tima Burtona známeho svojím typickým vizuálnym štýlom, s ktorým herec začal spolupracovať na mnohých ďalších filmových projektoch.

Filmové ponuky sa mu začali hrnúť, v nasledujúcich rokoch účinkoval v snímke Čo žerie Gilberta Grapea (1993), kde si zahral po boku ďalšej vychádzajúcej filmovej hviezdy Leonardom DiCapriom. Nasledovali snímky Arizona Dream (1993), Ed Wood (1994), v snímke Don Juan DeMarco (1995) si zahral po boku hereckých hviezd ako Marlon Brando či Faye Dunaway. S ďalšiou veľkou filmovou hviezdou Al Pacinom sa objavil v gangsterovke Krycie meno Donnie Brasco (1997). V nasledujúcich filmoch ako Strach a hnus v Las Vegas (1998) či Ospalá diera (1999) vystupoval už ako hlavná hviezda.

Po miléniu sme ho mohli vidieť v snímkach Čokoláda (2000), Muž, ktorý plakal (2001) či Z pekla (2001) kde si zahral inšpektora Abberlinea, ktorý vyšetroval vraždy Jacka Rozparovača.

Fotogaléria Z pekla (2001)Zobraziť fotogalériu »

V roku 2003 si zahral prvý raz úlohu piráta Jacka Sparrowa v snímke Piráti z Karibiku: Prekliatie Čiernej perly, ktorá ho najvýraznejšie preslávila a dostala do podvedomia divákov. Úlohu Jacka Sparrowa si potom viackrát zopakoval v pokračovaniach Piráti z Karibiku: Truhlica mŕtveho muža (2006), Piráti z Karibiku: Na konci sveta (2007), Piráti z Karibiku: V neznámych vodách (2011) a v poslednom pokračovaní Piráti z Karibiku: Salazarová pomsta (2017). Či bude hrať v ďalších pokračovaniach je zatiaľ nejasné.

Popri týchto snímkach si zahral aj iné úlohy, herec obľuboval zvláštne a bizarné postavy, čomu napovedá aj prehľad snímok v ktorých účinkoval, spomeňme mysteriózny film Tajomné okno (2004), Hľadanie Krajiny-Nekrajiny (2004), Charlie a továreň na čokoládu (2005), Mŕtva nevesta Toma Burtona (2005) či Sweeney Todd: Diabolský holič z Fleet Street (2007).

Bohatú filmografiu uzatvárajú z posledného obdobia snímky Osamelý jazdec (2013), Príbehy z lesov (2014), Charlie Mortdecai (2015), Black Mass: Špinavá dohoda (2015), Alica v Krajine za zrkadlom (2016), Vražda v Orient exprese (2017) a najnovšie sa objavil v fantasy snímke Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny (2018). Z pripravovaných filmov ho uvidíme v biografickej snímke Minamata (2020), kde si zahrá vojnového fotografa W. Eugena Smitha.

Fotogaléria Piráti Karibiku: Na konci sveta (2007)Zobraziť fotogalériu »

V súkromnom živote vystupoval Johnny Depp ako bohém, bol známy svojim extravagantným vystupovaním, mal problémy s drogami i alkoholom, čo aj raz priznal v rozhovore, že bol skoro zazrák, keď sa ráno vôbec prebudil. Výnimkou nie sú ani konflikty s políciou. V roku 2003 bol časopisom People vyhlásený za najsexy muža.

Po rozvode s manželkou Lori Anne Allison bol zasnúbený s herečkou Sherilyn Fenn, známou zo seriálu Twin Peaks. Aj tento vzťah sa po troch rokoch v roku 1988 rozpadol. Istý čas potom krátko randil s Jennifer Grey, ktorú diváci poznajú ako Baby z filmu Hriešny tanec. Na jednej z premiér sa zoznámil s herečkou Winonou Ryder, avšak v roku 1993 ohlásili rozchod.  Nasledoval búrlivý vzťah s modelkou Kate Moss, ktorý nakoniec stroskotal v roku 1998.

V tom istom roku počas nakrúcania snímky Deviata brána (1999) sa zoznámil s mladučkou francúzskou herečkou a speváčkou Vanesse Paradis, ktorá mu porodila dve deti, dcéru Lily-Rose Melody a syna Johna Christophera Deppa. Kvôli nej ubral zo svojho búrlivého života a dlho to vyzeralo na štastné spolužitie. Žial, aj tento vzťah nasledoval rovnaký osud ako predošlé vzťahy a po 14 rokoch v roku 2012 skončil.

Poslednou partnerkou bola Amber Heard, zoznámil sa s ňou počas účinkovania vo filme Rumový denník (2011). Oženil sa s ňou vo februári 2015 a už po roku počas búrlivého obdobia manželstvo krachovalo, súd ich po ťahaniciach a vzájomných obvineniach rozviedol v januári 2017. V poslednom čase si nasťahoval k sebe ruskú go-go tanečnicu Polinu Glen a údajne sa spoločne plánujú zosobášiť.

  Foto © Depositphotos

Súvisiace články