Štyri nové filmy prichádzajú dnes do našich kín, medzi nimi aj filmy Annabelle 3, či Yesterday

27.6.2019|Ivet Kollárová|

Štyri novinky osviežia posledný júnový týždeň. Zimomriavky nabehnú z ďalšieho pokračovania hororových príbehov o bábike Annabelle. Piesne Beatles si zanôtime s filmom Yesterday. Trošku romantiky nabudí film Aj slnko je hviezda a klubovým filmom Brankár sa pozrieme na život legendárneho futbalistu Berta Trautmanna.

Od režisérky Ry Russo-Young prichádza dnes do našich kín film Aj slnko je hviezda (The Sun Is Also a Star). Láska má svoj vlastný vesmír. Natasha je dievča, ktorá neverí na osud ani na sny a spolieha sa iba na vedu a fakty. Až do magického okamihu, kedy osud zasiahne a ona uprostred horúceho dňa na rušnej newyorskej ulici narazí na Daniela, nevyliečiteľného romantika. Medzi dvoma úplne neznámymi mladými ľuďmi okamžite preskočí iskra, ale hviezdy im nie sú veľmi naklonené. Natashi a jej rodine totiž zostáva dvanásť hodín do núteného odchodu z USA. Daniel to však nevzdáva, lebo už pri prvom pohľade na ňu mu bolo jasné, že osud im dvom nachystal niečo naozaj zvláštne a výnimočné. Teraz mu zostáva jediné – presvedčiť o tom aj Natashu. V hlavných úlohách Yara Shahidi, Charles Melton, Faith Logan, Gbenga Akinnagbe, Jake Choi, Cathy Shim, Camrus Johnson, či Keong Sim.

Z univerza „V zajatí démonov“ prichádza vo svojom ďalšom pokračovaní príbeh o zlovestnej bábike s názvom Annabelle 3: Návrat (Annabelle Comes Home). O réžiu filmu, ktorý mnohí kritici označujú ako najlepší spin-off série, sa postaral Gary Dauberman. Tentokrát sú démonológovia Ed a Lorraine Warrenovci pevne odhodlaní zabrániť ďalšiemu nešťastiu a zlom posadnutú bábiku si prinášajú do svojho domu. V uzamknutej izbe, plnej artefaktov, ju s požehnaním kňaza bezpečne uložia za posvätené sklo vitríny. Čaká ich však nekonečná noc hrôzy, lebo Annabelle prebudí zákerných duchov v miestnosti, ktorí si vyhliadli novú obeť – desaťročnú Judi, dcéru Warrenovcov, a jej kamarátky. Vo filme si zahrali Emily Brobst, Patrick Wilson, Mckenna Grace, Vera Farmiga, Steve Coulter, Samara Lee, Eddie J. Fernandez, či Michael Cimino.

Ešte včera sme všetci poznali Beatles. Dnes si však ich pesničky pamätá  len jeden človek na svete. Dve legendy britského filmu, oscarový režisér Danny Boyle a scenárista legendárnych komédií Richard Curtis, spojili svoje sily a natočili originálnu a hravú komédiu o hudbe a láske, ktorej dali názov Yesterday. Nie veľmi úspešný pesničkár Jack chce zavesiť gitaru na klinec. Jeho  pesničky nikto nepočúva okrem jeho najlepšej kamarátky Ellie. Všetko sa zmení keď ho počas záhadného globálneho zatmenia zrazí autobus. Zatmenie okrem iného spôsobí hudobnú katastrofu. Na párty, ktorú pre neho pripravili priatelia na počesť uzdravenia si zabrnká legendárnu pieseň Yesterday od Beatles. Notoricky známu melódiu nikto nespozná, priatelia sa tvária, akoby jednu z najznámejších piesní všetkých čias počuli prvýkrát v živote. Mohol by to byť nepodarený vtip, ale vyhľadávanie  v googli sa chová rovnako. O Beatles nie je ani zmienky, ako keby nikdy neexistovali. Jack vycíti svoju príležitosť. Stačí, keď si vybaví všetky hity legendárnych Chrobákov z Liverpoolu, a svet mu hneď bude ležať pri nohách. A ono to funguje! Dokonca tak dobre, že aj slávny Ed Sheeran (hrá vo filme seba samého), ktorý vezme Jacka ako predskokana na svoje turné, uzná, že tento chlapec odnikiaľ je oveľa talentovanejší než je on sám. Radosť Jackovi kazia len dve „maličkosti“ – vedomie, že sa dopúšťa celosvetového podvodu, a strata najlepšej priateľky Ellie. Tá má pocit, že by ho mala konečne prestať milovať, keďže jej láska je jednostranná, a so zlomeným srdcom ho pošle do L. A. natočiť najlepšiu platňu všetkých čias. Lenže keď spievate o tom, že k životu stačí iba láska („All you need is love“), môže vám to zrazu dosť zmeniť vaše priority.

Britské filmové legendy Danny Boyle a Richard Curtis majú veľa spoločného. Obaja vytvorili filmy, ktoré patria k tomu najlepšiemu, čo v ostrovnej kinematografii vzniklo. Danny Boyle získal Oscara za Milionára z chatrče a natočil kultový Trainspotting a jeho druhé pokračovanie, Richard Curtis je zasa podpísaný pod tými najlepšími romantickými komédiami ako Štyri svadby a jeden pohreb, Notting Hill alebo Láska nebeská. Čo mohlo vzísť z takejto spolupráce? „Je to predvídateľne nepredvídateľná komédia plná skvelej hudby,“ sľubuje scenárista Curtis. V hlavných úlohách Himesh Patel, Lily James, Kate McKinnon, James Corden, Ana de Armas, Ed Sheeran, Lamorne Morris, Joel Fry, Camilla Rutherford, Maryana Spivak, Jennifer Armour, či Steve Harris.

Od dnes v kinách aj životopisný film nemeckého režiséra Marcusa H. Rosenmüllera, Brankár (Trautmann). Film prináša dramatický životný príbeh legendárneho futbalistu Manchester City Berta Trautmanna, ktorý sa v povojnovom Anglicku presadil napriek svojmu nemeckému pôvodu. Príbeh muža, ktorý miloval futbal, Anglicko a ženu svojho života Margaret a vďaka svojím výnimočným schopnostiam a vytrvalosti sa dokázal z nenávideného „nácka“ stať britským národným hrdinom. Bert Trautmann sa narodil v Nemecku v roku 1923 a počas vojny sa ako výsadkár aktívne zapájal do bojov. Ku koncu vojny ho zajali britskí vojaci a držali ho v tábore, kde si všimli jeho talent. Napriek počiatočnej nenávisti fanúšikov pôsobil v tíme Manchestru v rokoch 1949 až 1964. Zlom v jeho kariére prišiel v roku 1958 vo finále Anglického pohára, kedy pre svoj tím vybojoval víťazstvo, keď dohral zápas navzdory život ohrozujúcemu zraneniu. On a jeho životná láska Margaret, ale musia čeliť i ďalším ranám osudu. V hlavných úlohách David Kross, Freya Mavor, John Henshaw, Harry Melling, Michael Socha, Dave Johns, Gary Lewis, či Ian T. Dickinson.

  Foto © Depositphotos/ForumFilm/ContinentalFilm/CinemArt/FilmEurope

Súvisiace články