Od dnes v kinách štyri nové filmy, Detská hra, Ibiza, či oscarovský dokument Free Solo

25.7.2019|Ivet Kollárová|

Záver mesiaca júl ponúkne, a to v príjemne vychladených kinosálach štyri nové snímky, francúzsku komédiu Ibiza, horor Detská hra s navrátilcom na plátna - bábikou Chucky, islandskú sociálnu drámu A dýchajte pokojne a dokument Free Solo.

Od režiséra Larsa Klevberga prichádza na plátna kín horor Detská hra (Child´s play). Nie je iba hračka. Je to tvoj najlepší kamarát. Fanúšikovia hororov už to vedia dlho. Na plátna kín sa vracia maniacky vraždiaci bábika Chucky, ikonická postava, filmová legenda a člen popkultúrnej Ligy majstrov, ktorú s ním hrá Terminátor, Rambo, Jason, Freddy Kruger, Darth Vader a ešte pár ďalších. K novému životu priviedli Chuckyho producenti veľmi úspešného hororu „TO“, stvorili ho pre novú generáciu divákov v súčasnom kontexte všadeprítomných technológií a dali mu hlas Marka Hamilla.

Andy dostane k narodeninám úžasnú hračku, ktorá prekračuje všetky predstavy a fantázie. Najnovší výkrik technológií, funkciami a možnosťami „nabúchaná“ bábika, ktorá vie čokoľvek. Už to nie je iba hračka, je to ten najlepší kamarát. Je roztomilá ako obrázok a deťom prináša len nadšenie a šťastie. Andymu a jeho mamičke ale prinesie jeho nová bábika ešte niečo navyše. . . hrôzu, des a strach o život. Nikto totiž netuší, že táto bábika je zlá ako všetky pekla sveta, že dokáže zabíjať, že vraždí veľmi rada a navyše s vynaliezavosťou tých najväčších psychopatov. Andy aj jeho mama Chuckyho skutočnú podstatu čoskoro spoznajú, pomoci sa ale nedočkajú. Takejto pravde totiž nikto neverí. A ak uverí, tak neprežije, aby ju mohol potvrdiť. Ako napríklad sused, ktorého záhadne prešla vlastná kosačka na trávu. . . Dobrú noc, Andy. Horor Detská hra má rovnaké ambície ako nedávno oživené ikony hororu, a to klaun Pennywise v TO a úspešný návrat Jasona v jesennom hite Halloween. V hlavných úlohách Aubrey Plaza, Tim Matheson, Gabriel Bateman, Brian Tyree Henry, David Lewis, Beatrice Kitsos, Trent Redekop, a ako hlas Chuckyho samotný Mark Hamill.

Francúzsky režisér Arnaud Lemort natočil bláznivú dovolenkovú komédiu Ibiza. Christian Clavier, známy z divácky úspešnej francúzskej komédie „Čo sme komu urobili?“, je ideálnym tatkom na poriadnu párty a vďaka nemu dostáva filmový žáner „zničené prázdniny“ úplne nový rozmer. Philippe a Carole sa spoznali len nedávno. Obaja sú rozvedení. Sú do seba až po uši zamilovaní a Philipe urobí čokoľvek, aby si na svoju stranu získal Carolinine deti, ktoré z neho nie sú celkom také nadšené ako ona. Jej synovi preto navrhne, že pokiaľ spraví maturitu, môže vybrať letnú dovolenku on. A... hurá na Ibizu! Philipova predstava o pohodovej rodinnej dovolenke na vidieku sa rýchlo vytratí, pretože nastal čas nabrať silu na najdivokejšiu jazdu jeho života. Vo filme si, okrem Claviera, zahrali Mathilde Seigner, Leopold Buchsbaum, Pili Groyne, Joey Starr, Olivier Marchal, Frédérique Bel, Louis-Do de Lencquesaing, Blanca Jara, či Philippe Laudenbach. 

Dvojica Jimmy Chin a Elizabeth Chai Vasarhelyi natočili strhujúci dokument, ktorý unikátnym spôsobom kombinuje závrat a eufóriu, Free Solo. Alex Honnold si v živote nekladie malé ciele. Špičkový americký športovec udivuje svet odvážnymi balansovaním na hrane života a smrti, keď zdoláva zložité strmé vrcholy sám a bez akéhokoľvek istenia. Yosemitský gigant El Capitan ale predstavuje výzvu, pred ktorou aj chladnokrvný a zdanlivo emócií zbavený lezec zapochybuje. Film, v ktorom uvidíme Alexa Honnolda, Jimmyho China, Tommyho Caldwella, či Cheyneho Lempeho, si tento rok odniesol Oscara za najlepší celovečerný dokument. 

Z klubového súdka posledný júlový týždeň ponúka islandskú sociálnu drámu A dýchajte pokojne (Andið eðlilega) od režisérky Ísold Uggadóttir. Okraj islandského poloostrova Reykjanes. Dve ženy, ktorých osudy sa na krátku chvíľu vďaka nepredvídateľným okolnostiam pretnú. Medzi islandskou slobodnou matkou a africkou ženou žiadajúcou o azyl sa vytvorí intímne puto a obe začnú spoločne bojovať za to, aby sa ich životy vrátili na tú správnu cestu. V hlavných úlohách Kristín Þóra Haraldsdóttir, Babetida Sadjo, Patrik Nökkvi Pétursson, Bragi Arnason, Þorsteinn Bachmann, Sveinn Geirsson, či Petur Oskar Sigurdsson.

Pred filmom A dýchajte pokojne sa premieta krátky film slovenskej režisérky Daniely Krajčovičovej, Persona Grata. Faisal z Afganistanu ako chlapec rád púšťal šarkany zo strechy domu. Aj keď nikdy utečencom byť nechcel, osud ho zavial až na Slovensko. Jeho úmysel viesť pokojný život nie je jednoduchý. Napriek neustálym prekážkam sa však nevzdáva a hľadá pravé životné hodnoty.

  Foto © Depositphotos/Bonton/ContinentalFilm/ASFK/ForumFilm

Súvisiace články