Disney D23 Expo 2019 – novinky a Disney+

24.8.2019|Ivet Kollárová|

Hollywood sa mení na Disneywood. Aj takto by sa dala zhrnúť momentálna situácia medzi filmovými štúdiami, ktorá sa pomaly blíži k Disney monopolu. Jeho zlúčenie so štúdiami 20th Century Fox viacerým filmom, najmä od Fox, skôr uškodilo, zatiaľ čo tie jeho výrazne dominujú svetovým rebríčkom (tohto roku až päť snímok – Avengers: Endgame, Captain Marvel, Aladdin, Leví kráľToy Story 4 prekročilo hranicu tržieb 1 bilióna dolárov).

K dobrým vzťahom medzi štúdiami, a najmä fanúšikmi, určite nepridala situácia medzi DisneySony ohľadom filmov o Spider-Manovi, ktoré sa nedohodli na nových podmienkach o spolufinancovaní filmov (a iných výhod pre obe strany), čo vyústilo vo vyradenie Spideyho z marvelovského filmového Univerza (MCU). 

Nič ale nie je také strašné, ako sa na prvý pohľad zdá. Najmä keď obľúbené štúdia, rozumej Disney majú pred sebou vzrušujúci záver roka, o ktorý sa postará ich nová streamovcia služba Disney+. Jej štart je naplánovaný na 12. november, a to len v USA, Kanade, Holandsku a o pár dní aj v Austrálii a Novom Zélande. Európa s Áziou si na svoje disney-streamy, podľa CEO Boba Igera, bude musieť počkať minimálne do roku 2020.

Čo všetko štúdia Disney ponúknu na streame Disney+ prezradili na prehliadke D23 Expo, ktoré sa každoročne koná v kalifornskom Anaheime. A fanúšikovia môžu byť viac ako natešení. K skorej ohláseným seriálom v spolupráci s Marvel sa pridali nové informácie, nové seriály s novými postavami, a mimo marvelovského Univerza sa môžeme tešiť na seriály pod hlavičkou LucasfilmStar Wars, ako The Mandalorian, či seriál okolo postavy Obi-Wan Kenobiho, ktorého opäť stvárni Ewan McGregor, a veľa iného.

V najbližších článkoch predstavíme to najlepšie a najočakávanejšie z prehliadky D23 Expo, a začneme spomínanými marvelovskými seriálmi:

Zhruba pred mesiacom štúdia Disney predstavili na Comic-Cone novú víziu 4 fázy marvelovského filmového Univerza. K filmom ako Black Widow, Thor: Love and Thunder, Doctor Strange in the Multiverse of Madness, The Eternals, či Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, ktoré môžeme v kinách očakávať v rokoch 20202022, pridali novinky o seriáloch a dokonca ohlásili tri nové seriálové tituly, ktoré sa budú vysielať na streame Disney+.

Falcon and the Winter Soldier

Seriál bude mať premiéru na jeseň 2020 a svoje postavy si z predchádzajúcich Avengerov zopakujú Anthony Mackie ako Falcon, Sebastian Stan ako Bucky Barnes alebo tiež Zimný vojak a herečka Emily VanCamp si zopakuje úlohu Sharon Carter z filmov Kapitán America

Postavu zloducha menom Zemo, ktorý sa objavil vo filme Kapitán America: Občianska vojna si opäť zahrá Daniel Brühl. Jednou z nových postáv bude marvelovská postava John Walker, ktorého stvárni Wyatt Russell. O réžiu seriálu sa postará režisérka Kari Skogland, tím scenáristov bude viesť Malcom Spellman

Loki

Seriál o nešťastnom zloduchovi a bratovi boha blesku, Lokim bude mať premiéru na jar 2021. Ako bolo pôvodne avizované, Tom Hiddleston sa vráti v hlavnej úlohe. O réžiu seriálu sa postará taktiež režisérka Kate Herron a scenár napíše Michael Waldron. Ako dodal šéf Marvelu, Kevin Feige seriál sa bude odohrávať po udalostiach vo filme Avengers: Endgame, kde sa postava Lokiho objavila, ukradla kameň nekonečna a zmizla. Seriál tak rozlúšti záhadu, kde bol Loki doteraz a čo robil?

Sám Hiddleston poslal nahratý odkaz všetkým fanúšikom: „..cesta, na ktorej sme sa spolu ocitli, nie je na konci. Naopak, len sa začína.“

WandaVision

Seriál zameraný na Wandu Maximoff a.k.a Scarlet Witch, ktorá sa vyrovnáva so smrťou svojho partnera Visiona, bude mať premiéru rovnako na jar 2021. Hlavné úlohy si opäť zahrajú Elizabeth OlsenPaul Bettany, ktorí prišli seriál do Anaheimu osobne podporiť. Kevin Feige seriál opísal ako mix klasického sitcomu a toho najepickejšieho z marvelovského Univerza.

Najnovšie ohlásené tváre v seriáli budú Teyonah Parris, ktorá si zahrá super-hrdinku Monicu Rambeau. Kat Dennings si svoju postavu Darcy Lewis zopakuje z filmu Thor: Temný svet, a Randall Park bude opäť Jimmy Woo, ktorého stvárnil vo filme Ant-Man and The Wasp. Svoj debut v marvelovskom Univerze bude mať herečka Kathryn Hahn, ako nová postava, ktorú Feige opísal ako hlučná susedka.

Stream Disney+ zároveň prináša výrazné zmeny v rozprávaní príbehov. V praxi to bude znamenať prepojenie a výrazné ovplyvnenie udalostí a dejov seriálov s existujúcimi filmami z MCU, alebo tými novými, plánovanými. Rovnako viaceré postavy sa objavia vo viacerých seriáloch, či nových filmoch. 

What If...?

Prvý animovaný Marvel seriál bude mať premiéru v lete 2021 a na obrazovky prinesie alternatívnu realitu - ako by vyzeral svet, keby sa zmenil čo i len jeden zásadný element vo filmoch MCU, ktorý by tak vytrovil nové, alternatívne príbehy. Na D23 Expo bola predstavená prvá epizóda seriálu, ktorá ukazuje Peggy Carter a to, čo by sa stalo, keby premenou na super-vojaka prešla ona a nie Steve Rogers (ktorý sa medzičasom stal nositeľom super hi-tech obleku od Howarda Starka). Namiesto Kapitána America by sme tak mali Kapitánku Carter.

Seriál bude režírovať Bryan Andrews a o scenár sa postará Ashley Bradley. Hlasy svojim animovaným alter-egám prepožičajú všetci predstavitelia z filmov MCU. Do Anaheimu prišla svoju postavu Peggy Carter uviesť Hayley Atwell. Postavu Watchera, ktorý nás bude prevádzať alternatívnymi realitami, nahovoril Jeffrey Wright

Fanúšikov môže na seriál ešte viac navnadiť epizóda, v ktorej Tony Stark bude vystupovať ako Star Lord zo Strážcov Galaxie.

Šéf Marvelu, Kevin Feige počas veľmi plodného panelu na D23 Expo zverejnil aj názvy troch nových seriálov, ktoré vychádzajú z originál marvelovských komiksov.

She Hulk

Postava Jennifer Walters je právnička a sesternica Bruca Bannera, ktorá vďaka transfúzii krvi od Bruca nadobudla rovnaké hulkovské schopnosti. O originál komiks z 80. rokoch sa postarali Stan LeeJohn Buscema.

Postava She Hulk sa objavila rovnako v komiksoch o Avengeroch, ako aj Fantastickej štvorke. Jej vlastnosti prešli mnohými zmenami, vybudovala si silný zmysel pre humor, je vysoko inteligentná a viac preferuje byť vo svojej super-silnej, zelenej podobe (a na rozdiel od Hulka, keď sa ona premení, zachováva si svoj um a osobnosť).

Moon Knight

Predstavuje super-hrdinské alter ego bývalého agenta CIA Marca Spectora. No čo na prvý pohľad vyzerá jednoducho, je vo vnútri o niečo zložité. Spector má totiž svoje vnútro rozložené na viacero osobností, ktoré môžu, ale nemusia mať svoje separé, alternatívne charaktery, ktoré síce spolupracujú, no zároveň bojujú proti sebe. 

Otázny je aj egyptský bôžik Khonshu, ktorý Spectora buď ochraňuje a sprevádza počas jeho super-hrdinských dobrodružstiev, alebo je čisto len výplodom jeho fantázie. Novinkou je jeho nová osobnosť, Mr. Knight, policajný konzultant, ktorý zahalený v bielom plášti a v maske rieši nezvyčajné zločiny.

Ms. Marvel

Seriál je prvým od Marvelu, v ktorom má hlavná postava super-hrdinky moslimský pôvod. Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch nových seriálov, u Ms. Marvel je známa jej autorka, ktorou sa stala britská scenáristka Bisha K. Ali.

Komiks, ktorý vyšiel v roku 1976, sa zameriava na Carol Danvers, z ktorej sa neskôr stala super-hrdinka Captain Marvel. Chystaný seriál sa zameria na iný dej príbehu. V centre pozornosti bude teenagerka Kamela Khan, americká Pakistanka, ktorá žije so svojou nábožensky založenou rodinou v New Jersey. Jej super-sila spočíva v schopnosti natiahnuť sa a zmeniť svoj tvar, čo sa označuje ako tzv. polymorfia.

Zdroj:  d23.com Foto © Disney/Marvel/Depositphotos

Súvisiace články