Od dnes máme v kinách päť nových filmov, thriller Anna, dramédiu Deväťdesiate, či komédiu Přes prsty

29.8.2019|Ivet Kollárová|

Posledný augustový týždeň sa rozlúči s prázdninami s piatimi novými filmami v kinách. Svetová filmová scéna sa presúva do Benátok, kde od včera prebieha 76. ročník medzinárodného filmového festivalu.

Od francúzskeho auteura Luca Bessona prichádza dnes do našich kín akčný thriller Anna. Očarujúca Anna je hlavnou hrdinkou strhujúceho akčného thrilleru, plného prekvapivých dejových zvratov a vášnivých vzťahov. Kedysi predávala v Rusku na trhu matriošky a teraz pracuje ako top modelka v Paríži - teda aspoň tak to vyzerá na prvý pohľad. V skutočnosti je chladnokrvnou a mimoriadne nebezpečnou tajnou agentku, ktorá má vďaka tvrdému výcviku schopnosť vyviaznuť živá z akejkoľvek prestrelky či súboja. Nikto však netuší, že Anna okrem pokynov vedenia sleduje aj svoj vlastný plán, vďaka čomu sa zrazu ocitne v strete záujmov dvoch svetových veľmocí. Pohybuje sa stále na tenšom a tenšom ľade – medzi špinavou ulicou a nablýskanými prehliadkovými mólami, medzi KGB a CIA, medzi dvoma milencami na opačnej strane barikády aj medzi lojalitou k svojim mentorom a túžbou splniť si vlastné sny. Dokáže nakoniec uniknúť? V hlavných úlohách Sasha Luss, Helen Mirren, Luke Evans, Cillian Murphy, Ivan Franěk, Andrew Howard, Jan Oliver Schroeder, či Avant Strangel. 

Záver mesiaca prinesie aj animovaný film pre deti v réžii Lina DiSalvia, Playmobil vo filme (Playmobil: The Movie). Keď Marlinov mladší brat Charlie nečakane zmizne v čarovnom animovanom svete PLAYMOBIL®, nepripravená Marla sa musí vydať na cestu, aby ho priviedla domov. Ako sa vydáva na fantastickú cestu naprieč úžasnými novými svetmi, Marla sa spojí a stretne s nepravdepodobnými a hrdinskými novými priateľmi – svojským kamionistom Delom, temperamentným a charizmatickým tajným agentom Rexom, robotom, extravagantnou vílou a ďalšími. Prostredníctvom svojho akčného dobrodružstva si Marla a Charlie uvedomia, že bez ohľadu na to, čo sa vo vašom živote odohráva, môžete dosiahnuť čokoľvek, keď veríte v seba! Film sa premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Kristínu Svarinskú, Mareka Fašianga, Michala Kaprálika, Mateja Landla, Kamila Mikulčíka, či Romana Pomajba.

Do oficiálnej kinodistribúcie dnes prichádza režijný debut amerického herca Jonaha Hilla, dramédia Deväťdesiate (Mid90s). Americké predmestie 90-tych rokov. Trinásťročný Stevie tu žije so svojou matkou, ktorá ho vychováva sama s jeho agresívnym bratom. Netúži po ničom inom, iba utiecť a tak si zaobstará skateboard a pridáva sa k skupine skejterov. Práve jeho noví kamaráti mu pomáhajú prekonať smutnú realitu, zažíva tú prvé radosti a strasti dospievania. Vo filme hrajú Sunny Suljic, Katherine Waterston, Lucas Hedges, Na-kel Smith, Olan Prenatt, Gio Galicia, Ryder McLaughlin, či Harmony Korine. 

Na konci leta aj s letnou, českou komédiou Cez prsty (Přes prsty) režiséra Petra Kolečka. Príbeh novej komédie sa odohráva na beachvolejbalových ihriskách, ale nielen na nich. Linda a Pavla sú parťáčky, ktoré obetujú plážovému volejbalu všetko. Teda, skoro všetko. Mladšej Pavle tak trochu začínajú tikať biologické hodiny a s priateľom Hynkom chce čo najskôr otehotnieť. To staršia, slobodná a bezdetná Linda nechápe. Obzvlášť, keď sa im podarilo kvalifikovať na majstrovstvá Európy… Všetko ale aj tak nakoniec zamotá svojrázny správca ihriska so zaujímavou minulosťou Jíra. V hlavných úlohách Petra Hřebíčková, Denisa Nesvačilová, Vojta Dyk, Jiří Langmajer, Jakub Prachař, Marián Miezga, Kristína Greppelová, Igor Chmela, Leoš Noha, Jaromír Nosek, Marek Taclík, Zdena Hadrbolcová, či Jakub Gottwald.

Posledný film týždňa a mesiaca august natočil ruský režisér Jurij Bykov. Do kín prichádza krimi thriller Fabrika (Zavod). Na predmestí ruského malomesta stojí schátraná priemyselná budova. Mnohí zamestnanci v nej začali pracovať ešte pred zmenou zo štátnej regulácie na kapitalistickú privatizáciu. Majiteľ Kalugin, lokálny oligarcha s dobrými kontaktmi, oznámi bankrot továrne. Skupina robotníkov, ktorí nedostali výplatu niekoľko mesiacov, ho unesie a požaduje výkupné. Vedení záhadným Alexejom, ktorého motívy sú viac než otázne, sa celá akcia vymkne spod kontroly. Kaluginova súkromná ochranka a policajný SWAT tím okamžite obkľúčia budovu. Robotníci sú uväznení, hodiny tikajú a spojenectvá sa začínajú rozpadať... v hlavných úlohách Andrej Smoljakov, Denis Švedov, Vladislav Abašin, Aleksandr Bukharov, Alexej Faddeev, Ivan Jankovskij, Dmitrij Kulichkov, či Iľja Sokolovskij. 

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/Bonton/ForumFilm/ASFK

Súvisiace články