Filmové novinky na september 2019

2.9.2019|Ivet Kollárová|

Prázdniny sa nám oficálne skončili, čo je smutná správa pre školou-povinných, no s nimi skončila aj uhorková sezóna v kinách, a to aj napriek tomu, že leto nebolo až také chudobné na nové, najmä hollywoodske filmy. Ako to ale býva zvykom, nadchádzajúce mesiace prinesú do kín oveľa viac nových a zaujímavých filmov. Dočkáme sa aj prvých potenciálnych oscarovských kandidátov, pretože pokročilé jesenné obdobie so sebou prinesie aj oficiálny začiatok novej oscarovskej sezóny. Tú otvoria medzinárodné filmové festivaly Benátky, Toronto a Telluride.

Na mesiac september naši distribútori prichystali 20 nových filmov, z toho len šesť americkej produkcie a až osem českých a slovenských snímok (rátame aj prípadné koprodukcie), čo je asi nový rekord na mesiac. Začiatkom mesiaca sa u nás môžeme tešiť na MFF Cinematik, ktorý sa uskutoční v Piešťanoch od 10. do 15. septembra. A v polovici mesiaca odštartuje aj obľúbená putovná prehliada na Slovensku, Projekt 100.

Prvý septembrový týždeň prídu do kín štyri nové filmy, dva slovenské, jeden ruský a americkú produkciu bude zachraňovať pokračovanie hororu natočeného podľa knihy Stephena Kinga a opäť v réžii Andyho Muschiettiho, To Kapitola 2. Po 27. rokoch sa do mestečka Derry vracia desivý klaun Pennywise a dospeláci z Klubu „núl“, ktorí sa ho budú snažiť zlikvidovať, no tentora už navždy. V hlavných úlohách uvidíme Jamesa McAvoya, Jessicu Chastain, či Billa Hadera za dospelých. Mladé verzie Klubu núl v podaní Finna Wolfharda, Jaedena Martella, či Sophiu Lillis. A Bill Skarsgård sa vráti ako zvrátený Pennywise.

Ruský režisér Michael Idov natočil tragikomédiu Humorista o ťažkých časoch v nepochopiteľnom režime, kde aj obyčajný vtip môže znamenať rozsudok smrti. Na začiatok mesiaca september budú aj dva slovenské filmy. Prvá slovenská motorkárska road movie o ceste piatich Slovákov naprieč africkým kontinentom v réžii Mareka Slobodníka s názvom Afrika na pionieri. A dokument Svetozár Stračina o výnimočnom umelcovi, hudobníkovi a skladateľovi, ktorý natočil Pavol Barabáš.

V druhom septembrovom týždni nás v kinách čaká šesť nových snímok. Britská produkcia predstaví tri filmy. Režisér Brian Welsh natočil hudobnú drámu Beats o kultúrnej revolúcii mládeže v 90. rokoch v malom škótskom mestečku, rozmachu elektrizujúcej freeparty scény a sile priateľstva. Pater Mackie Burns režíroval dramédiu o živote 31-ročnej Londýnčanky, ktorá sa snaží zo všetkého nevydareného nezblázniť, s názvom Daphne. A režisér David Fairhead natočil dokument o bojovom lietadle Spitfire.

Česká produkcia bude mať zastúpenie rozprávkou o láske a boji dobra so zlom od režisérky Jitky Rudolfovej s názvom Hodinárov učeň. Mladý Urban sa vydáva do sveta nájsť zázračné hodinky, ktoré varujú pred smrťou, hnaný je láskou k Laure, ktorú si chce vziať, no jej otec - starý hodinár mu ju bez zázračných hodiniek nedá. V hlavných úlohách Jana Plodková, Václav Neužil, Miroslav Krobot, Jaroslav Plesl, či Viktor Preiss.

Slovenský film bude mať druhý septembrový týždeň zastúpenie dokumentom Skutok sa stal od režisérky Barbory Berezňakovej o politickej histórii Slovenska z 90. rokoch, o únose prezidentovho syna, vražde Róberta Remiáša a kauze Technopol. Posledný film je adaptácia rovnomenného svetového románu od spisovateľky Donny Tartt v réžii Johna Crowleyho, Stehlík o dospievaní chlapca, ktorému jedna tragédia vzala mamu, jeho trápeniach, vine a láske. Vo filme si zahrali Nicole Kidman, Sarah Paulson, Ansel Elgort, Finn Wolfhard, Luke Wilson, Jeffrey Wright, či Oakes Fegley.

Tretí týždeň ponúkne rovnako šesť nových filmov s dvomi hollywoodskymi ťahákmi. Prvý nás zavedie do vesmíru, kde bude Brad Pitt na konci slnečnej sústavy hľadať okrem otca, aj potenciálnu hrozbu pre náš svet. V réžii Jamesa Graya si svoju krehkosť uvedomíme v snímke Ad Astra. Po boku Pitta si zahrajú aj Tommy Lee Jones, Donald Sutherland, či Ruth Negga. Druhou snímkou z Hollywoodu sa rozlúčime s akčnou postavou Johna Ramba, a ságou, ktorá odštartovala takmer pred 40 rokmi. Film Rambo: Posledná krv natočil režisér Adrian Grunberg. V ikonickej postave sa opäť a naposledy predstaví Sylvester Stallone.

Európskym ťahákom bude adaptácia rovnomenného románu od Jerzyho Kosinského, v česko-slovensko-ukrajinskej koprodukcii v réžii Václava Marhoula, vojenská dráma Pomaľované vtáča. Čierno-biela snímka rozpráva príbeh chlapca, ktorý cez druhú svetovú vojnu ostal sám, a aby prežil, potuluje sa po poľskom a ukrajinskom vidieku. Film ma veľmi impozantné medzinárodné obsadenie: Udo Kier, Harvey Keitel, Stellan Skarsgård, Julian Sands, po boku ktorých si zahrali aj českí herci ako Petr Vaněk (chlapec), Jitka Čvančarová, či Radim Fiala. Film bol vybratý aj do hlavnej súťaže 76. ročníka MFF Benátky.

Ďalšou adaptáciou svetového diela bude tento týždeň klasika od Emily Brontëovej, Búrlivé výšiny. O nový pohľad na romatnický príbeh sa postarala progresívna režisérka Andrea Arnold. A do tretice ďalšia adaptácia týždňa, tentokrát od spisovateľky Penelope Fitzgerald, o réžiu romantickej drámy Florencino kníhkupectvo, odohrávajúcej sa v 60. rokoch, o vdove, ktorá sa rozhodne v malom anglickom mestečku otvoriť prvé kníhkupectvo, sa postarala Isabel Coixet. Na odľahčenie ťažkých tém príde vhod pokračovanie animovaného filmu Angry Birds vo filme 2 v réžii Thuropa Van Ormana. 

Posledný, štvrtý septembrový týždeň budú mať v našich kinách premiéru štyri nové snímky, tri slovenské a jedna od Woodyho Allena. Do oficiálnej kinodistribúcie prichádza slovenský film režiséra Marka Škopa, Nech je svetlo. Rodinná dráma sleduje otca, ktorý sa z práce v Nemecku vracia domov a zisťuje, že jeho syn je členom polovojenskej mládežníckej skupiny, ktorá je zapletená do šokujúcej udalosti. Herec Milan Ondrík si z MFF Karlovy Vary za výkon vo filme odniesol cenu pre najlepšieho herca.

Ďalším slovenským filmom je novinka od režiséra Jána Sabola, Casino.sk. Vo filme o peniazoch, ale aj o pocitu z hry a okolitého vplyvu na človeka, si zahrali Vica Kerekéš, Pavel Kříž, Tereza Brodská, Zuzana Kanócz, Roman Luknár, Richard Stanke, či Marek Geišberg. Tretím slovenským filmom tento týždeň je pokračovanie úspešného animovaného projektu o pavúčej rodinke v réžii Kataríny Kerekesovej, Websterovci 2: Zo života pavúkov

V záplave slovenských noviniek sa nestratí ani jedna americká romantická dramédia od režiséra Woodyho Allena, Daždivý deň v New Yorku. Film sleduje mladý pár, ktorým upršaný víkend v New Yorku prinesie neočakávané dobrodružstvá. V hlavných úlohách Timothée Chalamet, Rebecca Hall, Elle Fanning, Jude Law, Suki Waterhouse, Liev Schreiber, Selena Gomez, Diego Luna, či Cherry Jones.

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/ContinentalFilm/Magicbox

Súvisiace články