John Cleese: komik s nezabudnuteľnou švihnutou chôdzou

27.10.2019|Marko Aust|

John Cleese sa narodil 27. októbra 1939 v prímorskom mestačku Weston-super-Mare v anglickom Somersete ako John Marvood Cleese, jeho rodičia boli otec Reginald Francis Cleese, ktorý bol poisťovacím agentom a matka Mauriel Evelyn. Súrodencov nemal, bol v rodine jedináčikom.

V detstve navštevoval prípravnú školu St. Peters, potom pokračoval na lýceu Clifton College v Bristole. Neskôr sa dostal na univerzitu v Cambridge, kde študoval právo. Tu sa zoznámil s Grahamom Chapmanom, s ktorým začal spolupracovať na divadelných vystúpeniach na londýnskom West Ende a tiež na Broadway. V jednom muzikáli Half a Sixpence narazili na režiséra Terryho Gilliama.

Vzájomná spolupráca tejto trojice priniesla plody, o pár rokov neskôr spolu založili slávny Monty Python, kde sa k nim pridali Eric Idle, Terry Jones a Michael Palin, s ktorými pracovali na televíznom seriáli Frost Report. Televízny seriál Lietajúci cirkus Montyho Pythona s komickými a satirickými skečmi uzrel svetlo sveta v roku 1969. Seriál sa vysielal po štyri sezóny do roku 1974, v posledných šiestych epizódach si John Cleese už nezahral, nakoľko podľa neho seriál strácal originalitu a chcel sa venovať i ďalším televíznym projektom. Členom skupiny Monty Python však zostával naďalej a bol v kontakte s ostatnými členmi. Medzi slávne a obľúbené scény Johna Cleeseho v seriáli patrila skeč, kde si zahral človeka s nezabudnuteľnou švihnutou chôdzou, čomu napomohla i hercova výrazna výška, merial až 195 cm.

Objavil sa i vo všetkých celovečerných filmoch Monty Pythona a to: Monty Python a Svätý Grál (1975), Život Briana (1979) a Monty Python: Zmysel života (1983).

John Cleese sa podieľal i na svojich vlastných projektoch, medzi nimi vyniká komediálny seriál Hotelík, v ktorom si i sám zahral postavu potrhlého a excentrického majiteľa hotela Basila Fawltyho so svojou vtedajšou manželkou Coonie Booth a spoločne tiež boli tvorcami scenáru. Seriál sa vysielal v dvoch seriách po šiestych epizódach v rokoch 1975 a 1979, získal cenu BAFTA a v anketách patril medzi najobľúbenejšie komediálne seriály. Postavou Basila Fawltyho sa John Cleese inšpiroval pri návšteve jedného hotela v Torquay s otráveným a neurvalým hoteliérom Donaldom Sinclairom počas natáčania filmu Monty Python a Svätý Grál.

Britský herec si objavil tiež v množstve filmoch, v 80-tych rokoch si zahral šerifa Langstona vo westernovke Silverado (1985). Z toho obdobia ešte spomeňme snímku Ryba menom Wanda (1988), ku ktorej okrem hereckého stvárnenia právnika Archieho Leache napísal aj scenár, čo mu vynieslo nomináciu na Oscara. V úlohe Leachovej dcéry sa predstavila Cleeseho dcéra Cynthia.

V nasledujúcej dekáde si okrem iného zahral profesora Waldmana v hororovej snímke Frankenstein (1994), filmovej adaptácii románu Mary Shelleyovej. O tri roky neskôr sme ho mohli vidieť v úlohe riaditeľa ZOO v britskej bláznivej satirickej komédii Dravé zvery (1997), kde si opäť zopakovali spoluprácu tvorcovia z predošlej snímky Ryba menom Wanda. V roku 1999 sa objavil vo vedľajšej úlohe v bondovke Jeden svet nestačí (1999). Úlohu v bondovkách si ešte zopakoval v snímke Dnes neumieraj (2002).

Po boku s ďalším britským komikom Rowanom Atkinsonom, známym zo série pána Beana, sa predstavil v komédii Miliónové preteky (2001). Fanúšikovia Harryho Pottera ho mohli zhliadnúť v úlohe Takmer Bezhlavého Nicka v prvých dvoch dieloch potterovskej ságy Harry Potter a Kameň mudrcov (2001)Harry Potter a Tajomná komnata (2002). Spolupracoval aj s Jackie Chanom na filmovej adaptácii známeho rovnomenného románu od Julesa Verna Cesta okolo sveta za 80 dní (2004).

V trochu nezvyklej úlohe učiteľa s ľudským prístupom na elitnej súkromnej škole sa predstavil v snímke Spud (2010), za ktorú zožal kladné ohlasy a nasledovali ešte účinkovania v dvoch pokračovaniach Spud 2: The Madness Continues (2013) a Spud 3: Learning to Fly (2014). Okrem filmov sa objavil aj v množstve seriálov, napríklad Dr. Who, The Muppets, 3rd Rock from the Sun alebo Will & Grace.

I v poslednom období herec nezaháľa, čo dokazuje romantická komédia The Naked Wanderer (2019), kde si zahral mediálneho zloducha Briana Kinga. V súčasnosti herec nakrúca rodinnú snímku Clifford the Big Red Dog (2020) o dievčatku a veľkom psovi, ktorého chcú zneužiť na výskum.

Okrem toho vystupoval v mnohých rádiových reláciach, prepožical hlas nespočetnému množstvu postáv a vyprávačov, napríklad nahovoril kráľa v známej animovanej rozprávke Shrek 2 (2004) a jeho pokračovaniach, Šarlotina pavučinka (2006) či Macko Pú (2011). Taktiež vystupoval v rôznych reklamných spotoch.

John Cleese v roku 2008

John Cleese je ženatý už po štvrtýkrát. S prvou ženou Connie Booth, s ktorou si zahral v seriáli Hotelík, ako sme už vyššie spomenuli, sa oženil v roku 1968 a má dcéru Cynthiu Cleese. V roku 1978 sa ich manželstvo skončilo rozlukou. S druhou ženou Barbarou Trentham bol ženatý v rokoch 1981-1990, s ňou má druhú dcéru Camillu Cleese. S treťou manželkou psychoterapeutkou Alyce Faye Eichelberger sa oženil v roku 1992, ani do tretice mu manželstvo nevydržalo a po 16 rokoch sa rozviedli. So svojou súčasnou a štvrtou ženou, bývalou modelkou a návrhárkou šperkov Jennifer Wade vstúpil do manželského chomúta v roku 2012, svadba sa konala na karibskom ostrove Mustique.

U Cleeseho sa viaže jedna zaujímavosť, jeho matka zomrela v presne v deň svojich 101. narodením a k tomu prežila tri storočia, narodila sa v roku 1899 a zomrela v roku 2000. Nemenej zaujímavá je skutočnosť, že šoférovať sa naučil až vo svojich 37 rokoch. V roku 1999 odmietol šľachtický titul CBE. Je milovníkom mačiek, odporcom Eura a ešte pred referendom brexitu bol silným zástancom opustenia Veľkej Británie od EÚ. Tiež to bolo jedným z dôvodov, že koncom roka 2018 sa presťahoval na karibský ostrov Nevis, kedže nechcel byť svedkom šialenstva nazývaného brexit.

  Foto © Dreamstime.com / Paul Boxley (CC BY-SA 2.0)

Odporúčané články