Sedem nových filmov v kinách - Zombieland: Rana istoty, Úplná láska, Liyana či Posledná aristokratka

24.10.2019|Ivet Kollárová|

V dnešný premiérový deň prichádza do našich kín až sedem nových filmov a užijeme si z každého rožka troška. Tri klubové filmy, medzi nimi aj česko-slovenská snímka Prípad Barnabáš Kos, vyvážia dva americké, kde bude hrať prím pokračovanie hororu Zombieland, bude česká komédia aj francúzska dobrodružná snímka.

A Bratislava od včera hostí Festival študentských filmov – Áčko, ktorý potrvá do 26. októbra.

Francúzsky režisér Nicolas Vanier natočil pútavý príbeh otca a jeho dospievajúceho syna vo filme s názvom Rozprestri krídla (Donne-moi des ailes). Christian, vizionársky vedec, študuje voľne žijúce husi. Pre jeho syna, dospievajúceho chlapca posadnutého video hrami predstavuje myšlienka stráviť prázdniny s otcom vo voľnej prírode nočnú moru. Otec a syn sa predsa len zblížia vďaka bláznivému plánu: záchrana zanikajúceho druhu vďaka Christianovmu ultraľahkému lietadlu! Začína tak neuveriteľná a nebezpečná cesta... V hlavných úlohách Jean-Paul Rouve, Mélanie Doutey, Louis Vazquez, Lilou Fogli, Dominique Pinon, Cédric Meusburger, či Frédéric Saurel. Film sa premieta so slovenským dabingom. 

Z Česka prichádza do kín komédia Posledná aristokratka v réžii Jiřího Vejdělku. Film sa odohráva v jeseni v roku 1996-1997, kedy je Františkovi Kostkovi, vďaka svojim šľachtickým predkom, navrátený zámok Kostka, ktorý bol v reštitúcii. Rodený Newyorčan Frank s dcérou Máriou a temperamentnou ale srdečnou ženou Vivien podniknú na tento novonadobudnutý zámok Kostka výlet. Ich predstavy o zámku a Čechách, kde nikdy neboli, sú tak idealizované a romantické, že už samotný stret s českou realitou prinesie veľa zábavných situácií. Vo filme si zahrali Tatiana Pauhofová, Vojtech Kotek, Hynek Čermák, Veronika Kubařová, Anna Polívková, Tatiana Vilhelmová, Pavel Liška, Eliška Balzerová, Zdenka Procházková, Dana Syslová, Martin Pechlát, Zděnek Piškula, Petr Nárožný, či Yvona Stolarová. 

Aj tento týždeň poteší najmenších. Do kín prichádza animovaná dobrodružná komédia od tvorcov Jill Culton a Todd Wilderman, Snežný chlapec (Abominable). Chcete zažiť parádne dobrodružstvo ? Ak áno, tak sa choďte pozrieť na strechu vášho domu. Možno sa tam skrýva stratený a vydesený yetti, ktorý nevie, ako sa vrátiť späť k rodičom. Tvorcovia slávnej série Ako si vycvičiť draka natočili ďalší rozprávkový príbeh, ktorý vás chytí za srdce.

Dievča s exotickým menom Yi je typická puberťáčka, ktorá má problém zapadnúť do kolektívu, pretože jej okolie buď nerozumie, alebo ju príšerne vytáča. Útechu nachádza v bunkri na streche svojho domu, kde sa na svet dá pozieť z nadhľadu. Jedného dňa však vo svojom útočišti objaví obrovskú bielu chlpatú guľu, z ktorej sa vyliahne mladý yetti, snežný chlapec, ktorého Yi začne oslovovať menom Everest. Nie je to náhoda, najvyššia hora sveta je totiž domovom týchto bájnych himalájskych monštier a mladý yetti netúži po ničom inom, než sa vrátiť späť domov. Lenže ako má tento mýtmi opradený tvor prejsť stovky kilometrov, bez toho aby si ho niekto všimol? Diskrétnosť je totiž dôležitá aj kvôli tomu, že po ňom pátra bohatý zberateľ kuriozít Burnish, ktorý ho už raz chytil ale jeho neschopní zamestnanci ho nechali ujsť. Pomocnú ruku Everestovi podáva práve Yi so svojimi dvoma kamarátmi. Odmenou za odvážne rozhodnutie sprevádzať snežného chlapca domov im bude napínavá cesta plná zábavy, dobrodružstva a zázrakov, vedúcich až na najvyššie miesto na Zemi.

Režisérka Jill Culton prešla ako animátorka tými najlepšími štúdiami, aby v DreamWorks Animation všetky skúsenosti zužitkovala a zrežírovala veľmi osobný film. „V tomto príbehu je všetko, čo mám rada. Mám slabosť pre dobrosrdečné, chlpaté a obrovské psy, ktoré sú roztomilo nemotorné, a Everest je tiež takýto maznáčik. Milujem hudbu, verím, že dokáže čarovať, a preto hrá Yi na husliach.  Yettiho tóny hudby inšpirujú k tým nádherným kúzlam. A verím na detské priateľstvá, ktoré najlepšie stmeľujú spoločne prežité dobrodružstvá,“ dodáva režisérka. V slovenskom znení: Kristýna Svarinská, Oliver Oswald, Alex Koníček, Eva Matejková, Helena Krajčiová a iní.

Kvarteto zabijakov zombie sa po desiatich rokoch vracia do boja pod taktovkou tvorcov filmov Venom a Deadpool! Dnes do kín prichádza hororová komédia od režiséra Rubena Fleischera, Zombieland: Rana istoty (Zombieland: Double Tap). Herecké hviezdy Woody Harrelson, Emma Stone, Jesse Eisenberg a Abigail Breslin sa v pokračovaní kultovej hororovej komédie vydávajú na cestu naprieč postapokalyptickou Amerikou. Cestou budú mať dočinenia s novými, vyvinutými druhmi zombie aj ďalšími preživšími, no najväčšou výzvou bude nezblázniť sa z ich svojskej provizórnej rodiny. Okrem spomínanej štvorice si vo filme zahrali aj Zoey Deutch, Rosario Dawson, Thomas Middleditch, Dan Aykroyd, či Luke Wilson. A možno bude aj Bill Murray.

Jedným z klubových ťahákov týždňa je argentínska dráma v réžii Pabla Trapera, Úplná láska (La quietud). Eugenia sa vracia z Paríža na rodinný ranč blízko Buenos Aires. Po rokoch sa tak stretáva so svojou matkou a sestrou Miou, ku ktorej mala kedysi veľmi blízko. Všetky tri ženy sú nútené čeliť tvárou v tvár emocionálnym traumám a temnej rodinnej histórii, ktorá sa odohrávala na pozadí argentínskej vojenskej diktatúry. Zo skrine postupne vyliezajú ďalší a ďalší kostlivci a rovnako sa opäť objavuje dlho pochovaná žiarlivosť a rivalita oboch sestier, umocnená ich znepokojujúcou fyzickou podobnosťou. Rovnako ako Traperov oceňovaný film Klan (2015, Cena za réžiu na MFF v Benátkach) je aj Úplná láska naplnená tragickým pozadím hrôz vojenskej politickej tyranie, ktorá v krajine vládla celé desaťročia. V hlavných úlohách Bérénice Bejo, Martina Gusman, Édgar Ramírez, Graciela Borges, Joaquín Furriel,Isidoro Tolcachir, Alejandro Viola, či Noemí Sayago. 

Čiernobiely film Prípad Barnabáš Kos natočil v roku 1964 režisér Peter Solan. Satirická tragikomédia, nakrútená podľa poviedky Petra Karvaša zo súboru Čert nespí, pranieruje (vždy aktuálne) prejavy byrokratizmu, pokrytectva a diletantstva. Film rozpráva príbeh nečakaného kariérneho vzostupu snaživého trianglistu Barnabáša Kosa, ktorý sa najmä pre svoju spoľahlivosť a nekonfliktnosť stane náhle riaditeľom symfonického orchestra. Skromný hudobník, ktorý nikdy nehral „prvé husle“ sa najprv bráni, časom však podlieha zvodom funkcie. Zatiaľ čo si užíva ochranu vyššie postavených a pochlebovanie podriadených, nielen dianie v orchestri postupne nadobúda kafkovsky absurdný charakter. V hlavných úlohách Jan Bzduch, Josef Kemr, Jarmila Košťová, Dagmar Kákošová, Viliam Polónyi, Jaroslav Rozsíval, či Milivoj Uzelac.

Tvorcovia Aaron a Amanda Koppovci natočili pozoruhodnú snímku Liyana. Svahilské dievča sa vydáva na nebezpečnú cestu, aby zachránila jej dvoch mladších bratov. Animovaný africký film sa rodí cez predstavy piatich detí zo sirotinca. Pod dohľadom lektorky spolupracujú, aby vytvorili príbeh o vytrvalosti, ktorý je tvorený ich najhoršími spomienkami a najkrajšími snami. Animovaný život ich fiktívnej postavy sa prelína s poetikou a observačným dokumentom a film je tak oslavou kolektívneho vytvárania príbehu.

Pred filmom sa bude premietať krátky film Divoké bytosti. Utuží vzťah otca so synom spoločný výlet do prírody? Sú deti naozaj kruté alebo len hrajú nevinné hry? Čo urobí učiteľka, keď už je všetko zosynchronizované? Tri príbehy odohrávajúce sa na tajuplnom ostrove. Animovaný film autorov Marty Prokopovej a Michala Blaška zahaľuje spomienky na detstvo a dospievanie do omamných obrazov a sugestívnych zvukov.

  Foto © Depositphotos/ASFK/ContinentalFilm/Itafilm/CinemArt/ForumFilm/FilmEurope

Súvisiace články