Päť nových filmov prichádza dnes do našich kín, budú Synonymá, nový Charlieho anjeli, aj Le Mans ‘66

14.11.2019|Ivet Kollárová|

Druhý novembrový týždeň bude v kinách v americkej réžii. Z piatich nových filmov sú štyri hollywoodske, medzi nimi je aj potenciálny kandidát na oscarovskú nomináciu, film Le Mans ’66. Európsku produkciu bude zastupovať víťaz MFF Berlinale 2019, film vo francúzsko-izraelsko-nemeckej koprodukcii Synonymá.

Režisér filmu Deň nezávislosti, Roland Emmerich natočil vojenský film podľa skutočných udalostí s názvom Bitka o Midway (Midway).Bitka o Midway je epická sága o napadnutí americkej flotily a hrdinstve pilotov a veliteľov námorných síl, ktorí napriek ťažkým podmienkam a obrovskej nevýhode dokázali poraziť silnejšieho nepriateľa. Títo americkí bratia v zbrani pri Midway bojovali v mene demokracie a slobody, aby napokon vojská japonského cisára dostali na kolená. Šlo o jednu z najslávnejších bitiek na mori a vo vzduchu, ktorá vďaka nesmiernej odvahe a statočnosti amerických bojovníkov významne prispela ku konečnému víťazstvu spojeneckých vojsk v 2. svetovej vojne. V hlavných úlohách Patrick Wilson, Alexander Ludwig, Luke Evans, Woody Harrelson, Mandy Moore, Darren Criss, Ed Skrein, Dennis Quaid, Aaron Eckhart, Nick Jonas, Mark Rolston, Keean Johnson, Tadanobu Asano, Jake Manley, či Jun Kunimura.

V akčnej novinke režiséra Billa Condona, Dokonalá lož (The Good Liar) si v hlavných úlohách zahrali herecké legendy Helen Mirren a Ian McKellen. Roy Coutnay je rodený podovník a nechce uveriť tomu, koľké šťastie ho postrehlo, keď sa cez online zoznamku spozná s dobre situovanou vdovou Betty McLeishovou. Tá ho vpúšťa nielen do svojho domu ale aj do svojho života. Roy je prekvapený sám zo seba, koľko starostlivosti venuje Betty. Všetko sa však môže zmeniť a z usadlého života sa môže razom ocitnúť na zradnom tenkom ľade. Okrem dua Mirren-McKellen si vo filme zahrali aj Russell Tovey, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Jim Carter, Mark Lewis Jones, Michael Culkin, Aleksandar Jovanovic, Phil Dunster, Laurie Davidson, Athena Strates, či Stella Stocker. 

Izraelský režisér Nadav Lapid má na svojom konte s novinkou Synonymá (Synonymes), migračnou satirou o mladíkovi, ktorý sa snaží nájsť svoju identitu, víťaza tohtoročného MFF Berlinale a držiteľa hlavnej ceny Zlatého medveďa. Film rozpráva príbeh mladého Izraelca Yoava, ktorý odíde z izraelskej armády a presťahuje sa do Paríža, kde sa usiluje čo najrýchlejšie stať Francúzom. Odmieta hovoriť po hebrejsky a s nadšením sa učí po francúzsky – tak, že si stále opakuje synonymá. V hlavných úlohách Tom Mercier, Quentin Dolmaire, Louise Chevillotte, Uria Hayik, Olivier Loustau, Yehuda Almagor, či Léa Drucker.

Do štartujúcej oscarovskej sezóny môže výrazne zasiahnuť novinka od režiséra Jamesa Mangolda, akčná dráma Le Mans ´66 (Ford vs Ferrari). Strhujúci legendárny príbeh o tom, ako konštruktér áut Carroll Shelby a britský jazdec Ken Miles postavia pre automobilku Ford revolučný závodný automobil Ford GT40, aby s ním zvíťazili nad Enzom Ferrarim v dvadsaťštyrihodinovom závode Le Mans vo Francúzsku v roku 1966.

V roku 1959 je Carroll Shelby na absolútnom vrchole, vyhral najťažší automobilový závod na svete 24 hodín Le Mans. Po najväčšom triumfe nezdolného Texasana ale príde zdrcujúca rana – lekári zistia, že má srdečnú vadu, ktorá mu nedovoľuje ďalej v závodení pokračovať. Shelby tak začne novú kariéru automobilového konštruktéra. Stane sa členom tímu, do ktorého patrí aj vynikajúci skúšobný jazdec a britský šampión Ken Miles. Miles je nielen špičkový jazdec oddaný svojej rodine, ale aj neznesiteľne arogantný muž, neschopný akéhokoľvek kompromisu. A práve tento tím automobilových šialencov si najme Henry Ford II, aby pre jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodné auto. Ford sa totiž rozhodne pomstiť Enzovi Ferrarimu za to, že nakoniec odmietol dohodnutú fúziu svojej automobilky s Ford Motor Company. Autá stajne Ferrari víťazia na okruhu Le Mans nepretržite už od roku 1960. Shelby, Miles a ich tím sú odhodlaní s autom Ford GT40 túto víťaznú šnúru pretrhnúť. Proti nim stojí neporaziteľné Ferrari, fyzické zákony a ich osobní démoni. Navzdory prekážkam a obmedzeniam, ktoré im do cesty stavia aj samotný majiteľ Ford, vyvinú revolučné vozidlo, ktoré prevalcuje každého konkurenta. Ich úsilie si vyberá nemalú daň – týmto mužom však víťazstvo stojí za to.

Vo filme si zahrali Caitriona Balfe, Christian Bale, Matt Damon, Jon Bernthal, JJ Feild, Jenelle McKee, Josh Lucas, Ray McKinnon, Noah Jupe, Tracy Letts, Ian Harding, Wallace Langham, Jonathan LaPaglia, Ward Horton, Michael Gough, Mario Di Donato, či Corrado Invernizzi.

Posledným filmom, ktorý prichádza v dnešný premiérový deň do našich kín je najnovšia verzia akčnej komédie o troch agentkách v službách záhadného Charlieho, v réžii Elizabeth Banks, Charlieho anjeli (Charlie´s Angels). V jednote je sila! Keď inžinierka Elena zistí, že technológiu, ktorú vyvíjala, chce jej šéf predávať ako zbraň, rozhodne sa mu postaviť. Obráti sa na Charlieho anjelov, aby jej pomohli a stane sa jednou z nich. Talentované, akčné a zvodné špiónky spolu musia zachrániť svet pred novou hrozbou, pričom dôverovať môžu jedine sebe a svojim schopnostiam. Trojicu „anjelikov“ si zahrali Kristen Stewart, Naomi Scott a Ella Balinska. Okrem nich vo filme uvidíme aj Sama Claflina, Elizabeth Banks, Noaha Centinea, Djimona Hounsouna, Jonathana Tuckera, Patricka Stewarta, Nata Faxona, Hélène Cardona, či Chrisa Panga.

  Foto © FilmEurope/CinemArt/Itafilm/ContinentalFilm/ForumFilm

Súvisiace články