U Zlatej rukavičky, Výnimoční, Valhala, Last Christmas a päť ďalších nových filmov od dnes v kinách

28.11.2019|Ivet Kollárová|

Posledný novembrový týždeň nám do kín „naváľa“ najviac filmov. Medzi desiatimi novými filmami bude kontroverzná snímka z Berlinale 2019 - U Zlatej rukavičky, francúzska dramédia, ktorá uzatvárala MFF Cannes 2019 – Výnimoční, česko-slovenská snímka o legende poetickej scény, Jozefovi Urbanovi – Voda, čo ma drží nad vodou a áno, aj prvý vianočný film inšpirovaný piesňou od Georga Michaela, Last Christmas.

O réžiu tejto romantickej komédie sa postaral Paul Feig a v hlavnej úlohe, žiari, zabáva a dojíma hviezda zo seriálu Hra o tróny, Emilia Clarke. V jej príbehu sa dokonale spája autorský talent herečky a oscarovej scenáristky Emmy Thompson s nadčasovými skladbami Georga Michaela.Keby hľadala Bridget Jonesová väščiu smoliarku než je ona sama, s Kate by trafila klinec rovno po hlavičke. To dievča síce vyzerá ako roztopašný čertík, v skutočnosti však priťahuje problémy všetkého druhu – nerozumie si s vlastnou rodinou, nevyzná sa sama v sebe, nevie si nájsť normálneho chlapa a navyše pracuje v obchode s vianočnými dekoráciami. Oblieka si škriatkovský kostým, cinká rolničkou a v hlave sa jej stále točí vianočný hit Georga Michaela Last Christmas. A hoci pred rokom pri komplikovanej operácií balansovala na hrane života a smrti, druhú šancu vôbec nevyužíva tak, ako by sa očakávalo. Okázalo na všetko kašle a vyberá si v živote vždy tú najjednoduchšiu cestu. Všetko sa ale zmení, keď spozná záhadného mladíka, ktorý sa jej stále častejšie pletie nielen do cesty, ale aj do života. A hoci Kate neplánuje nič meniť, pod vplyvom tohto chlapca a magických svetiel vianočného Londýna, sa aj jej predčasne zatvrdené srdce začne pomaličky roztápať.

Od čias takých vianočných hitov ako Láska nebeská či Prázdniny tu asi nebol romantický film viac spojený s obdobím svetielok, darčekov a vianočného punču ako práve film Last Christmas. Emma Thompson oprášila dávny nápad svojho priateľa Georga Michaela a napísala scenár na motív jeho večnej vianočnej klasiky Last Christmas. Je možné natočiť film podľa jednej pesničky? Vôbec o tom nepochybujte! Ak máte doma Oscara za najlepší scenár /Rozum a cit/ a na konte veleúspešné Dieťa Bridget Jonesovej, nemáte sa čoho báť. „Nejde o povrchnú romantickú komédiu, ale o chytrý film s vážnymi podtónmi a silnými emóciami. Pôvodne som vianočnú romantiku vôbec nakrúcať nechcel, tento nápad sa však nedal odmietnuť,“ hovorí režisér Paul Feig. V hlavných úlohách Emilia Clarke, Henry Golding, Emma Thompson, Michelle Yeoh, Rebecca Root, David Mumeni, Joakim Skarli, či Rodrig Andrisan. 

Český režisér Tomáš Magnusek natočil životopisnú drámu Voda, čo ma drží nad vodou. Film o najväčšej legende (česko)slovenskej poetickej scény - Jozefovi Urbanovi. Úsmevno - dramatický príbeh jedného z najväčších slovenských básnikov, predstaviteľa takzvanej stratenej generácie. Autora libreta k muzikálu Kráľ Dávid a mnohých známych piesňových textov, ako napríklad Vráť trochu lásky medzi nás, (Money Factor), Len s ňou (Miro Žbirka), ale hlavne Voda čo ma drží nad vodou (Elán). Básnika, ktorý bol aj človekom a ktorý bol zároveň aj svojim vlastným protikladom. Génia, ktorý jednoducho síce nebol schopný vyrovnávať sa s nástrahami každodennosti, ale už v svojej tridsiatke bol maturitnou otázkou. Človeka číreho, ako diamant, ale zároveň niekedy aj takého ostrého.

Film zachytáva obdobie od nástupu na poetickú scénu, ale hlavne posledných sedem rokov jeho búrlivého života. Jeho lásky, nádeje, sklamania, pády a vzostupy a boj so svojimi vnútornými démonmi. Vrcholí práve napísaním textu Voda čo ma drží nad vodou, popisuje autentické okolnosti jeho vzniku i obrovské nádeje, ktoré doň autor vkladal. Textu piesne, ktorej sa on už nedožil a tragicky zahynul pri autohavárii. Vo filme si zahrali Roman Pomajbo, Robo Roth, Andrea Růžičková – Kerestešová, Martin Dejdar, Lukáš Latinák, Jan Kanyza, Svatopluk Skopal, Miroslav Mejzlík, Jiří Wohanka, Jaroslav Kepka, Alena Procházková, Tomáš Magnusek, Oľga Záblacká, Vašo Patejdl, či Ondrej Kalamár. 

Od dnes v kinách aj hudobný dokumentárny film od režisérky Johany Ožvold, The sound is innocent. Film The Sound Is Innocent je hravou a poetickou výpravou minulosťou a súčasnosťou elektronického zvuku. Hudba je hra aj ihrisko. A pre hudbu je zásadným náradím a hračkou nástroj, zariadenie, prístroj... Sprievodcom na tomto hudobnom ihrisku je Johana, hudobná skladateľka a režisérka tohto filmu. Ponúka únik do snového sveta za hranicami času, do sveta imaginácie. Tu sa elektronická hudba stáva metaforou nášho súčasného, rýchlo sa meniaceho sveta. Vo filme sa objavia Steve Goodman aka Kode9, François Bonnet, John Richards, Hannes Hoelzl & Alberto DeCampo.

Taliansku filmovú scénu bude tento týždeň zastupovať film od Francesca Falaschiho, komédia S chuťou Toskánska (Quanto basta). Arturo bol uznávaný michelinský šéfkuchár, až kým pre problémy s ovládaním hnevu neskončil vo väzení. Po prepustení musí robiť verejnoprospešné práce, a tak učí variť skupinku ľudí s Aspergerovým syndrómom. Hoci ich spôsob myslenia je mu vzdialený, v jednom zo svojich študentov objaví kulinárskeho génia a rozhodne sa mu pomôcť vyhrať kuchársku súťaž. Temperamentný kuchár a jeho znevýhodnený študent tak vytvoria originálnu dvojicu, pre ktorú žiaden sen nie je nesplniteľný. V hlavných úlohách hrajú Vinicio Marchioni, Valeria Solarino, Luigi Fedele, Nicola Siri, Mirko Frezza, Stephanie de Jongh, Benedetta Porcaroli, či Gianfranco Gallo. 

Režisér Fatih Akin prichádza s novinkou U Zlatej rukavičky (Der goldene Handschuh). Nekompromisný portrét zvráteného psychopatického násilníka ovládaného nenávisťou k ženám, sexuálnou nenásytnosťou. Zároveň sociálna štúdia o odvrátenej strane vtedajšieho ekonomického zázraku v Nemecku, kde jednotlivci zmietaní vojenským a povojenským chaosom trpeli úplným nedostatkom sebadôvery. V hlavných úlohách Jonas Dassler, Philipp Baltus, Dirk Böhling, Uwe Rohde, Margarete Tiesel, Marc Hosemann, Adam Bousdoukos, Katja Studt, Tristan Göbel, Hark Bohm, či Victoria Trauttmansdorff.

Autori filmu Nedotknuteľní (2011), Eric Toledano a Olivier Nakache prichádzajú so svojím zatiaľ najosobnejším projektom, filmom Výnimoční (Hors normes) - skutočným príbehom o priateľstve, húževnatosti a mimoriadnej obetavosti plným nádeje a nečakaného humoru. Vincent Cassel a Reda Kateb v komédii o dvoch mužoch, ktorí svoje životy venujú starostlivosti a vzdelávaniu detí a dospievajúcich s autizmom. Bruno vedie spolok pre autistické deti a dospievajúcich, ktorých prípady sú tak komplikované, že ich všade odmietajú. Jeho najlepší priateľ Malik učí mladistvých zo sociálne slabých rodín, ako sa o takéto deti starať. Už vyše 20 rokov žijú Bruno a Malik vo svete ľudí, s ktorými si spoločnosť nevie poradiť. Napriek tomu ich neopúšťa optimizmus a zmysel pre humor. 

Bohužiaľ však hrozí, že Brunova organizácia bude zrušená, pretože jeho osobitý prístup sa nie každému páči. Brunovi a Malikovi tak nezostáva nič iné ako presvedčiť úrady, že ich práca má zmysel. Komediálne ladená dráma Výnimoční bola záverečným filmom tohtoročného festivalu v Cannes.. Aby vo filme Výnimoční dosiahli čo najväčšej autenticity, Toledano s Nakachom sa na dva roky naplno ponorili do chodu organizácií, o ktorých film pojednáva. Väčšina scén preto vychádza z autentických  situácií, ktoré autori na vlastnej koži prežili.. Snímka je unikátny aj tým,  že v ňom okrem profesionálnych hercov vystupujú autistický neherci. Fikcia sa tak prelína s realitou, rovnako ako sa plač mieša so smiechom a dramatické situácie v teréne s chvíľkami oddychu, ľahkosti a optimizmu. Okrem spomínaných hercov Cassela a Kateba vo filme uvidíme aj Hélène Vincent, Bryana Mialoundama, Albana Ivanova, Benjamina Lesieura, Marca Locatelliho, Catherine Mouchet, Frédérica Pierrota, či Aloïse Sauvage. 

Dánsko-nórsko-švédsku snímku Valhala: Ríša bohov (Valhalla) natočil v Brne narodený režisér Fenar Ahmad. Výpravné fantasy založené na severských bájach a mýtoch o Valhale, kam za sprievodu valkýr prichádzajú padlí bojovníci. Odin, Thor, Loki a ďalší bohovia z Valhaly sa musia postaviť svojmu osudu a odvrátiť Ragnarok – svoj zánik a koniec celého sveta. Zo zajatia sa totiž oslobodil obrovský vlk Fenrir a bohom hrozí úplne posledná bitka s odvekým nepriateľom, s divokými obrami. Svoju úlohu v ich boji zohrajú aj dve deti, ktoré si zo sveta ľudí priviedol Thor ako svojich sluhov. Po pestrofarebnom spracovaní od štúdii Marvel prinášajú pohľad na severské báje samotní severania, a to v realistickejšom, drsnejšom a temnejšom vikingskom štýle.

Zaujímavý vzťah k českému a slovenskému prostrediu majú niektorí predstavitelia filmu. Filmový Thor Roland Møller hral v česko-slovenskej koprodukčnej snímke Sklenená izba a uvidíme ho aj v pripravovanom Janovi Žižkovi. Režisér Fenar Ahmad sa zase narodil v Československu, kde žil do svojich piatich rokov. Potom sa jeho rodiča pochádzajúci z Iraku rozhodli emigrovať ďalej do západnej Európy. V hlavných úlohách Roland Møller, Salóme Gunnarsdóttir, Jacob Lohmann, Andreas Jessen, Patricia Schumann, Lára Jóhanna Jónsdóttir, Ali Sivandi, Stine Fischer Christensen, Sanne Salomonsen, Dulfi Al-Jabouri, či Asbjørn Krogh Nissen. Film sa u nás premieta s českým dabingom.

Dvojica Jon Lucas a Scott Moore natočili komédiu o tom, čo sa môže stať, keď milujete svoj mobil viac než čokoľvek iné, s názvom Sexi Jexi (Jexi). Láska na prvé počutie. Phil je závislý – od svojho mobilného telefónu. Nemá žiadnych kamarátov, osobný život ani žiadnu priateľku. Ale jeho status na Facebooku sa čoskoro zmení. Keď mu odíde starý telefón, kúpi si novší model s neočakávanou funkciou JEXI. Je to životná koučka a virtuálna asistentka v jednom. S jej pomocou si konečne začne užívať život a jeho závislosť na mobile postupne slabne. Lenže umelá inteligencia začne zrazu žiarliť a rozhodne sa svojmu majiteľovi poriadne komplikovať jeho milostný život... v hlavných úlohách Rose Byrne, Alexandra Shipp, Adam Devine, Ron Funches, Michael Pena, Wanda Sykes, Charlyne Yi, Kid Cudi, či Justin Hartley.

Mesiac november uzavrie dokument poľského režiséra Michala Bielawskeho, Vietor (Wiatr). Vietor je originálna dokumentárna esej o sile vetra fönového typu s názvom Halný, ktorý sa vyskytuje v regióne Podhalie v poľských Vysokých Tatrách a okrem rozsiahlych materiálnych škôd spôsobuje miestnym obyvateľom aj psychické problémy. Prichádza niekoľkokrát za rok. Keď príde, hory už nie sú pokojné a tiché. Keď fúka Halný, padajú stromy, vznikajú odlesnené polomy, domom odnáša strechy. Halným sa nemenia iba hory, ale aj ľudia. Po jeho príchode stúpa v kraji počet samovrážd, množia sa depresie,  zintenzívňujú sa epileptické záchvaty, ľudia so srdcovými chorobami sú odvážaní do nemocníc. Halný prináša ľuďom strach a mení ich správanie. Sú nervózni a agresívni, pijú viac alkoholu ako inokedy a polícia zasahuje častejšie ako obvykle. Boj človeka s prírodou je jednoznačne jednou z hlavných tém filmu. Súboj živlu a emócií sa snaží dokument sprostredkovať sugestívnou formou dokusymfónie a dokutrileru. Režisér zobrazuje atmosférický jav a jeho dôsledky cez portréty niekoľkých ústredných postáv, ktorých činy a správanie sú podriadené plynutiu času a fázam halného vetra, pričom protagonisti plnia úlohu „muzikantov na koncerte“. Fascinujúci pohľad na život ľudí z horských oblastí, ktorí bojujú s nespútaným živlom, obklopení majestátom prírody. Pozornosť sa tiahne od intenzívneho ľudského správania k meniacej sa prírode: vystrašené zvieratá, kymácejúce sa stromy vo vetre, majestátny prechod padajúcich mračien, ktoré sa prelievajú cez tatranské hrebene. 

  Foto © CinemArt/FilmEurope/ForumFilm/ContinentalFilm/ASFK/Itafilm/Magicbox/FTOP

Súvisiace články