V dnešný premiérový deň prichádzajú do kín štyri nové filmy, bude Amundsen aj Antológia mesta duchov

26.12.2019|Ivet Kollárová|

Pre tých, ktorí bilancujú rok a vytvárajú si svoje rebríčky Top najlepších, či najhorších filmov, ale aj pre tých, ktorí chcú uniknúť z povianočnej reality, ponúka štvrtý decembrový týždeň ešte posledné štyri nové filmy roku 2019. A nech už bol starý rok aký bol, nech je nový rok 2020 ešte o niečo lepší, a nie len v kinách :)

Režisér Espen Sandberg sa v životopisnej dráme Amundsen obzrel za životom svojho krajana, svetoznámeho nórskeho bádateľa Roalda Amundsena. Aby bol prvý, obetoval čokoľvek. Posledný Viging. Muž, ktorý nevedel byť druhý. Aj takto býva označovaný Roald Amundsen, dobrodruh, ktorý zapĺňal prázdne miesta na mape sveta, ako prvý dobyl južný pól a dosiahol obidva póly zemegule. Aký ale v skutočnosti bol tento slávny Nór? Celovečerná snímka Amundsen zachytáva nielen jeho neuveriteľné výpravy do nepreskúmaných ľadových pustatín či polárne lety vzducholoďou, ale odhaľuje aj súkromie a kontroverznú osobnosť legendárneho objaviteľa vrátane menej známych skutočností, ako bol jeho vzťah s bratom alebo milostné aféry. Režisér Espen Sandberg, ktorý natočil Kon-Tiki a posledných Pirátov z Karibiku, sa nebál ani zobrazenia temnejších stránok Roalda Amundsena.

Nad Amundsenovými odvážnymi výpravami žasol celý svet, už za svojho života sa stal legendou. Jeho súperenie o dobytie južného pólu s britským námorným dôstojníkom Robertom Scottom vstúpilo do dejín ako najnapínavejšie objaviteľské preteky všetkých čias. Byť slávnym bádateľom sa Roald Amundsen rozhodol už ako malý. Mal v sebe obrovské odhodlanie, vytrvalosť a tvrdohlavosť. Jeho odvaha však hraničila s posadnutosťou. V živote mal iba jeden cieľ – byť prvý. Tejto túžbe bol ochotný obetovať všetko – dobré meno a povesť, životy svojich druhov aj osobné vzťahy. V pozadí Amundsenových expedícií a objavov stojí jeho praktický brat Leon, ktorý mu zabezpečoval zázemie, staral sa o organizáciu výprav a predovšetkým o ich náročné financovanie. Jedným z ťažísk filmu je práve ich komplikovaný súrodenecký vzťah.

Režisér filmu Espen Sandberg na sebe upozornil predovšetkým úchvatným filmom Kon-Tiki, za ktorý získal nomináciu na Zlatý glóbus a na Oscara. Najzvučnejším hereckým menom snímky Amundsen je americká herečka Katherine Waterstonová, ktorú diváci poznajú z filmovej série Fantastické zvieratá a zo sci-fi Votrelec: Covenant. Vo filme si zahral aj český herec Vojta Kotek a viaceré scény sa natáčali v Prahe (napr. Vltava v snímke Amundsen predstavovala studené more a pražská náplavka prístav v Osle). Okrem týchto dvoch hercov si vo filme zahrali aj Pål Sverre Hagen, Mads Sjøgård Pettersen, Ole Christoffer Ertvaag, Christian Rubeck, Trond Espen Seim, či Jonas Strand Gravli. 

Tvorcovia Troy Quane a Nick Bruno natočili rodinný, animovaný film Maskovaní špióni (Spies in Disguise). Keď najlepší špión hľadá dokonalé maskovanie, môže naraziť na určité problémy. Najmä vtedy, ak sa dostane do rúk geniálnemu vynálezcovi, ktorý je poriadne uletený. A to mnohokrát doslova. Je takmer nemožné nájsť dvoch tak odlišných hrdinov, ako sú legendárny superšpión Lance Sterling  a geniálny vynálezca Walter Becket. Agent Lance je kultivovaný, elegantný, nonšalantný, skrátka dokonalý za každých okolností. Naproti tomu Walter…taký nie je. On je prosto geniálny. Náročnú Univerzitu doštudoval v pätnástich rokoch, a práve teraz pracuje na tajných výskumných projektoch pre ešte tajnejšiu vládnu službu. To, že sa títo dvaja dajú dokopy, si nedokázali predstaviť ani najväčší zločinci.

Spojila ich spoločná úloha. Musia  zachrániť celý svet pred Kellerom Killianom, zlosynom  číslo 1. Walter je vynálezcom biodynamického obleku, ktorý špiónom zabezpečí dokonalé maskovanie. Alebo skôr prevtelenie. A tak sa vďaka tomuto vynálezu Lance premení na statočného, divokého, majestátneho a dokonale nenápadného tvora…holuba. Nečakané, ale v postate fantastické. Holuby sú všade, nikto si ich veľmi nevšíma a vedia lietať. Od tej chvíle musia Walter a Lance spolupracovať v dokonalej harmónii, ako zohraný team, inak sa celý svet ocitne v smrteľnom nebezpečenstve. Animovaná komédia Maskovaní špióni vznikla v štúdiu Blue Sky Studios, ktoré priniesli všetky filmy a z Doby ľadovej a Rio.

Film sa u nás premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Juraja Baču, Mareka Suchitru, Ratislava Sokola, Svätopluka Malachovského, Luciu Vráblicovú, Kristínu Turjanovú, Barboru Krajčírovú, Juraja Hrčku, Dominika Budinského, či Moniku Hilmerovú. V anglickom origináli postavičky nahovorili Will Smith, Tom Holland, Karen Gillan, Rachel Brosnahan, Rashida Jones, či Ben Mendelsohn.

Klubová scéna má tento týždeň zastúpenie snímkou od kanadského režiséra Denisa Côtého, mysterióznou drámou Antológia mesta duchov (Répertoire des villes disparues). Zapadnutou dedinou Irénée-les-Neiges kdesi v Québecu otrasie smrť dvadsaťjedenročného Simona. Príchod psychologičky však pragmatická starostka odmieta – podľa nej sa uzavretá komunita, tvorená skromným počtom 215 obyvateľov, dokáže s tragédiou vyrovnať sama. No opak je pravdou: mrazivé dni sa ťahajú donekonečna, staré poriadky sú neudržateľné a z hmly sa pomaly vynárajú tajomné postavy. Avšak to, čo sa zdá čudné a nepochopiteľné, má niekedy oveľa povedomejší základ, než by sme si želali. Melancholická aj vtipná, poetická aj politická snímka québeckého režiséra Denisa Côtého využíva tradičnú ikonografiu duchárskych filmov na metaforické rozprávanie o našom strachu z „iného“. V hlavných úlohách Robert Naylor, Jocelyne Zucco, Diane Lavellée, Jean-Michel Anctil, Normand Carriere, Hubert Proulx, či Rémi Goulet. 

Českí tvorcovia Libor Adam a Hana Hendrychová natočili romantickú drámu Môj príbeh (Můj příběh). Film inšpirovaný skutočným životným príbehom. Mladá talentovaná Elizabeth rezignuje na úspešnú kariéru baletky pre osudovú lásku. Muž jej srdca má však dvojakú tvár, a tak Elizabeth v jedinom okamžiku stratí úplne všetko...Čo sa však zdalo byť koncom, môže byť i novým začiatkom. S pomocou Marie, ktorá bola celý život jej oporou, a štyroch  kamarátok začína hľadať cestu k novému životu  a aj  vieru v samú seba. Elizabeth dostáva druhú šancu na skutočné šťastie a skutočnú lásku. V hlavných úlohách Vlastina Svátková, Vilma Cibulková, Saša Rašilov nejml., Tereza Kostková, Pavel Kříž, Zuzana Norisová, Nela Boudová, Milan Kňažko, Míra Nosek, Alžbeta Stanková, Martin Stránský, Zdeněk Maryška, Roman Vojtek, či Stanislava Jachnická. 

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/CinemArt/Bonton/Magicbox

Súvisiace články