Cenu PGA od Združenia amerických producentov získal film 1917

19.1.2020|Ivet Kollárová|

Udeľovanie cien Oscar sa uskutoční už o tri týždne a spomedzi viacerých nádejných kandidátov, a že ich je tento rok skutočne veľa, sa do popredia dostáva vojnová dráma od režiséra Sama Mendesa, 1917. Okrem jeho neodškriepiteľných kvalít, sú to najmä prestížne pred-oscarovské ceny, ktoré získava, a ktoré už v tejto fáze predznamenávajú smerovanie samotných Oscarov.

Film 1917 sa stáva vážnym kandidátom najmä v najprestížnejšej kategórii cien Oscar, a to najlepší film. Po Zlatých glóbusoch, kde vyhral ako najlepší dramatický film, si včera odniesol aj cenu PGA od Združenia amerických producentov, ktorá sa považuje za určitý ekvivalent kategórie najlepší film na Oscaroch (tam cenu získavajú taktiež producenti filmu). 

Ceny PGA sa predchádzajúce roky zhodli s Oscarmi v 21 víťazoch z 30tich, vrátane minuloročného víťazného filmu Green Book. Ich výber sa, k prekvapeniu viacerých, rozišiel v rokoch 2017 a 2016. Vtedy ceny PGA vyhrali filmy La La LandStávka na neistotu. Na Oscaroch neskoršie zvíťazili filmy MoonlightSpotlight

Z prestížnejších cien do Oscarov ostávajú ceny SAG (medzi cenami „hercov“ film 1917 nefiguruje), Združenia amerických scenáristov a režisérov (WGA, DGA) a britské filmové ceny BAFTA, kde by mohol film 1917 rovnako pozbierať niekoľko cien, vrátane najprestížnejšej za najlepší film (nominácie na BAFTA vedie film Joker, film 1917 získal 9 nominácii).

Spomedzi animovaných filmov si cenu PGA odniesol film Toy Story 4 a medzi dokumentárnymi filmami zvíťazil film Apollo 11. V kategórii televízny film si cenu odniesol dokument, rovnako o pristáti na mesiaci, Apollo: Missions to the Moon

Cenu PGA udeľujú, okrem filmov aj seriálom. V kategórii dramatický seriál získal cenu seriál z produkcie HBO, Succession. Vo svojom víťaznom ťažení rovnako pokračuje aj seriál stanice Amazon Prime Video, Fleabag, ktorý si cenu PGA vybojoval v kategórii komediálny seriál. V kategórii limitovaný seriál si cenu PGA odniesol seriál Chernobyl z produkcie HBO.

Zdroj:  producersguild.org Foto © Depositphotos/PGA/Forum Film

Súvisiace články