Rebel bez príčiny (Rebel without a cause, 1955)

28.2.2007|Jozef Rigo|
Rebel bez príčiny (Rebel without a cause, 1955)

Dvadsaťštyri divokých hodín zo života skupiny mladistvých delikventov.

TVORCOVIA :
James Dean /24/ ako Jimmy Stark; „Nový Marlon Brando“ – prívlastok, ktorý neznášal v druhom zo svojich troch filmov.
Natalie Woodová /16/ ako Judy; jej prvá rola dospelej dievčiny. Hrala v mnohých filmoch, medzi nimi slávny muzikál West Side Story /1961/.
Sal Mineo /16/ ako Platon; detská hviezda, ktorá skôr pôsobila na Broadwayi, hral s Deanom tiež vo filme Gigant /Giant, 1955/.
Jim Backus /42/ ako Jimmyho otec; hlas pána Magooa vo svojej prvej nekomickej úlohe. Rok účinkovania v televíznej komédii Vzal som si Joanu /I Married Joan/ mu práve končil, čakal ho však ďalší televízny seriál Gilliganov ostrov /Gilligan´s Island/ a mnoho iných programov.
Ann Doranová /42/ ako Jimmyho matka; známa charakterová herečka, ktorá pôsobila vo filme celkom 20 rokov.
Corey Allen /20/ ako Buzz; prvý rok vo filme, neskôr pracoval ako režisér.
David Weisbart /40/ producent; pre túto rolu si ho vybral Nicholas Ray, strihal Električka do stanice túžba /A Streetcar Named Desire, 1951/. Neskôr produkoval Údolie bábik /Valley of the Dolls, 1967/.
Nicholas Ray /42/ režisér; začínal s Orsonom Wellesom a Johnom Housemanom v divadle Mercury. Po roku 1963 prakticky prestal pracovať.

VZNIK :
Warner Brothers kúpili práva k psychologickému hrubopisu Rebel bez príčiny, ktorý v roku 1944 napísal doktor Robert Lindner. Bola to vlastne zbierka prípadov mladistvých delikventov, ktoré vyšetroval pomocou hypnózy.
Štúdio sa pokúšalo nájsť film pre Marlona Branda, lenže scenár nevyzeral na veľký balík peňazí, takže z toho nič nebolo. Stanley Kramer pootm obsadil Marlona Branda do úlohy Divocha /The Wild One, 1953/ pre Columbiu a po uvedení filmu Džungľa pred tabuľou /The Blackboard Jungle, 1955/ sa v Hollywoode zrazu zrodila nová  „bláznivá, pometená mládež“.
Nicholas Ray mal vlastný nápad na film o vzbure adolescentov, ktorý nazval Beh naslepo /Blind Run/, tento termín sa používal pre samovražednú hru na zbabelca s použitím automobilov. Po niekoľkých verziach televízny scenárista Stewart Stern dokončil scenár, ktorý prijateľne kombinoval všetky dostupné prvky.
Režisér sa však rozhodol pre film, ktorý by skúmal skutočné prípady. Ray preto vzal so sebou scenáristu na osemmesačnú cestu, počas ktorej hovorili s políciou, sudcami a bossami mládežníckych bánd. S jedným mladistvým gangom sa dostali na šikmú plochu, strávili celé dni na súdoch a načúvali radám jedného psychológa, ktorý pôsobil pri Norimberskom procese.
Ray zvolil obsadenie podľa toho, akí herci budú prínosom pre podstatu a vizuálnu stránku filmu. Vybral si dobre, James Dean zažiaril vo filme Na východ od raja /East of Eden, 1955/ a s Warner Brothers uzavrel zmluvu na deväť filmov behom šiestich rokov. Jeho plat sa vyšplhal z 18 000 dolárov, ktoré obdržal za svoj prvý film až k sľúbeným 100 000, ktoré však Dean nestačil inkasovať.
Rodičov Natalie Woodovej  táto predstava veľmi nenadchla, že by ich dcéra mala hrať postavu Judy, lenže dievčine sa podaril kúsok, ktorý rozhodol v jej prospech. Ani režisér Ray spočiatku neprekypoval nadšením. Potom ju videl s mladíkom, ktorého tvár zdobila čerstvá jazva po rane nožom, Natalie tým splnila záruku „autentičnosti“ a rolu dostala.
O niečo neskôr havarovala v aute, ktoré riadil Dennis Hopper. Ošetrujúci lekár Natalie označil za mladistvú delikventku a herečka ho prosila, aby vec neoznamoval rodičom, hneď sa však pochválila Rayovi s ďalším kvalifikačným predpokladom.
Film stál 600 000 dolárov, nakrúcalo sa dva mesiace do konca mája 1955. Vzápätí Dean začal pracovať na Gigantovi s Elizabeth Taylorovou a Rockom Hudsonom.Vyžmýkaný ako citrón nasadol James do svojho Porsche Spyder a vyrazil na preteky v Salinas. Deana vždy očarila rýchlosť áut. Pri predbiehaní narazilo jeho auto čelne do druhého a James Dean bol na mieste mŕtvy.
Rebel bez príčiny ešte nebol uvedený v kinách ale bleskovo vznikol Deanov image. Po správe o jeho smrti prerástol na kult! Film adolescentom zabrnkal na citlivú strunu a odrazil sa v pokladniach kín, len v Severnej Amerike film zarobil 4 600 000 dolárov.
Ešte 2 roky po Deanovej smrti prichádzalo do štúdia na jeho meno 6000 listov mesačne. Objavili sa správy, že Dean žije, avšak znetvorený. Objavili sa dokonca aj špekulácie o záľudných motívoch jeho smrti, napríklad, že Rock Hudson kvôli nejakej milostnej záležitosti manipuloval s brzdami Deanovho auta.
Väčšina predstaviteľov mladistvých zomrela veľmi skoro. Nick Adams, ktorý hral Moosa podľahol predávkovaniu drogami v roku 1968. Sal Mineo bol v roku 1976 zavraždený v parku a Natalie Woodová sa utopila v roku 1981. A človek, ktorý to všetko spískal, doktor Robert Lindner tiež zomrel ako 41 ročný necelý rok po uvedení filmu do kín.
Jedinou výraznou postavou filmu, ktorá predčasne nezomrela je Dennis Hopper!
Vo filme hral Goona a Deanova smrť na neho silno zapôsobila. Preslávil sa filmom Bezstarostná jazda /Easy Rider, 1969/ a do 80.rokov vytvoril množstvo pútavých filmových postáv.
Prežívajúcim symbolom je však Jimmy Dean. Pre jednu generáciu predstavoval model odcudzenia a jeho fotografie dodnes zdobia mnohých skriniek v šatnách stredných škôl...

Rebel bez príčiny (Rebel without a cause, 1955)
Scéna z filmu Rebel bez príčiny (Rebel without a cause, 1955)

ZO ZáKULISIA :
Prvé minúty Rebela bez príčiny sú typické mierou improvizácie. Točilo sa bez prestávky 23 hodín. Začalo svitať. James Dean požiadal režiséra, aby spustil kamery a zaimprovizoval opilecké scény, ktoré vidíte ako pozadie titulkovej listiny. Beverly Longová, ktorá hrala Helenu tvrdila, že všetci sa po tejto scéne rozplakali. Asi únavou.
Nicholas Ray bol svojim spôsobom beatlesák, prechádzal sa po pľaci v rifliach a naboso v dobo, kedy sako a kravata bola nevyhnutnou súčasťou režisérskeho šatníka.
Vítal rady a nápady zo všetkých strán. Jeho angažovanosť v tvorivom procese a ponorenia do látky vytvorili výnimočne skvelú, takmer rodinnú atmosféru. Sal Mineo ho označil slovom „duchovný“. Všimnite si ako je Natalie Woodová vzrušená, keď Deanovi otáča cigaretu, ktorú si náhodou zasunul medzi perami filtrom von.
Dialógy prekypujú miestami, z ktorých je cítiť určitú neistotu divadelnej dielne. Scenárista Stewart Stern mal sto chutí roztrhať plátno, keď zistil ako voľne za zaobchádzalo s jeho scenárom a ako banálne vety mladej hviezdy vymysleli.
Celý tím bol sústredený na Deana, ktorý dokázal byť uvoľnený a pomáhal svojim hereckým kolegom, a predsa sa mimo svojho prostredia obvykle správal dosť napäto. Prizval pomocného režiséra, aby na pľaci toľko nevykrikoval a nepovolil viac návštev. James tiež neustále stál u kmarey a pozorne sledoval každú scénu.
Ako sa skutočný James Dean líšil od duševne zmučeného Jimmyho Starka? Životopisci jeho krátkeho života väčšinou veľa píšu o nestálej osobnosti, ktorá ako vidno z jeho výkonu v Rebelovi, dokázal prechádzať z veľmi očarujúcej až do veľmi uzavretej polohy. Autori zvlášť dôkladne prebrali Deanov pohlavný život. Zrejme bol bisexuál, ale povesti o jeho zvrátenostiach, ktoré sa objavili až po Deanovej smrti sa čím ďalej, tým viac zamlčajú. Sal Mineo tvrdil, že spolu nikdy nič nemali a pritom sa mu však páčilo, keby mal s ním pomer.
Deanova nedotknutosť mohla prameniť z jeho záujmu o zlomené srdcia. Jeho veľká láska, herečka Pier Angeliová ho zničohonič opustila a vzala si Vica Damoneho. Deana naviac hrozne naštvalo, keď mu oznámila, že je tehotná. To bolo niekoľko dní pred jeho haváriou.
James Dean bol posadnutý Stanislawského metódou. Na scénu, v ktorej ničí lavicu sa pripravoval tak, že vo svojom prívese sa šialene opil. Vyšiel von a scénu zahral na prvýkrát.
Deti, prosím vás, nič podobného neskúšajte doma. James Dean si pre službu umeniu zlomil dve kosti na ruke. Výrazný hudobný doprovod tvorcovi pridali až po premiére, pretože si všimli, že niektorí diváci sa pri tejto scéne začali smiať.
Dean tiež chcel, aby boj s nožom bol čo najrealistickejší. Frank Mazzola, mládenec stelesňujúci Cruncha, našťastie mohol ponúknuť skúsenosti skutočného vodcu gangu „Aténci“ zo severného Hollywoodu.
Dean ani Corey Allen, ktorý hral jeho protivníka Buzza sa nikdy do ničoho podobného nezaplietli, boli však do súboja celí žhaví. Navliekli si síce chrániče, ale v dlaniach zvierali skutočné nože a Jim Backus sa nechal počuť, že len zázrakom sa ťažko neporanili. Počas jedného z mnohých záberov dostal Jimmy zásah a tiekla mu krv. K jeho veľkému rozčarovaniu sa záber nepodaril, pretože Ray začal volať prvú pomoc.
Dá sa predpokladať, že s Frankom „Crunchom“ Mazzolou nekonzultovali preteky v autách a to, kto je väčší zbabelec. Tvrdil, že ku skutočnému súboju mal ďaleko. Uviedol dve zásadné chyby: žiadny frajer by nepoužil k športovej záležitosti dobré autá, naviac by sa v nich nerútili k útesu, ale hnali by sa priamo proti sebe.

Zážitky:

  • „Jeho herecký výkon skrýva mnoho dramatických schopností Marlona Branda, takmer celý register jeho techniky a vrodený, citlivý pôvab, ktorý Marlon Brando nikdy nepredviedol.“ Harold Conway, Daily Sketch, 20.januára 1956.
  • „Polodivoký, polosentimentálny a melodramatický film vyniká predovšetkým hereckými výkonmi a v réžii všetkých tých mladých divochov.“ Dylis Powell, The Sunday Times, 22.januára 1956.
  • „Som vážny a vášnivý beťár, hrozne neohrabaný a tak nervózny, že nechápem ako so mnou ľudia môžu vydržať v jednej miestnosti.“ James Dean.

Všimnite si:

  • Dôležitosti farieb. Akonáhle Ray získal farebný materiál, začal využívať farebného spektra ako tajný kód. Platonova červená a čierna symbolizuje zmätok; Jim mení hnedé odtiene na ohnivo červené; Judyin šatník sa prefarbuje z červenej na ružovú. Nicholas Ray: „Keď prvýkrát vidíte Jima  v červenom saku s jeho čiernym mercedesom, neišlo o pózu. Je to varovanie. Je to znak.“
  • Šéfa Maxwella Smarta, Edwarda Platta, ktorý hral náčelníka v televíznom seriáli Disciplinujte sa /Get Smart/ hral „raya“, ktorý ako jediná postava so skutočnou autoritou nesie režisérovo meno.
  • Kde ste predtým videli Platonov dom. Vo filme Billyho Wildera Sunset Bouleward /1950/. Stál na Calabasas Road, ale už ho strhli.
  • Dvoch Platónov. Postavu zrejme modelovali podľa Jacka Simmonsa, ktorý bol Deanovým priateľom. Lenže Simmons si veľmi neveril a preto radšej vzal rolu Cookie.
  • Aké modré sú rifle. Museli ich nechať zvlášť zafarbiť, aby mali na Warnerovej farbe ten správny odtieň.
Zdroj:  MovieMania.sk

Súvisiace články