V dnešný premiérový deň prichádza do kín osem nových filmov, budú Malé ženy aj Slušní chlapci

30.1.2020|Ivet Kollárová|

Záver mesiaca január ponúka v našich kinách až osem nových filmov. Medzi nimi bude aj na Oscara nominovaná snímka Malé ženy, ktorá má šancu uspieť v šiestich kategóriách a tú najväčšiu má za adaptovaný scenár. Uvidíme aj dokument o bojovníkovi MMA Attilovi Véghovi a do oficiálnej kinodistribúcie prichádzajú aj dánske snímky, čerstvo z prehliadky SCANDI, Plnotučná sebaláska a Vidíš mesiac, Daniel.

Oscarovská nominácia v kategórii réžia jej tento rok síce ušla, avšak Greta Gerwig, autorka oceňovanej drámy Lady Bird, aj svojou novinkou dokazuje svoju top kvalitu fenomenálnej režisérky. Do kín prichádza s novou adaptáciou nadčasového románu od spisovateľky Louisy May Alcott, Malé ženy (Little Women). Jo, Meg, Amy a Beth sú štyri dospievajúce sestry, ktoré snáď ani nemôžu byť viac odlišné. Po tom, čo ich otec išiel bojovať za Úniu v Občianskej vojne, žijú len s matkou a napriek tomu, že ich život je ťažký, tieto „malé ženy“ nestrácajú nádej ani chuť žiť najlepšie, ako vedia, no hlavne – po svojom. V dojímavej i veselej novinke sa v hlavných úlohách predstavia Emma Watson, Saoirse Ronan, Florence Pugh, Eliza Scanlen, Timothée Chalamet, Meryl Streep, Laura Dern, James Norton, Bob Odenkirk, Chris Cooper, či Louis Garrel.

V dnešný premiérový deň prichádzajú do kín tri klubové, indie snímky, prvá z nich je nemecká dobrodružná dramédia 25 km/h režiséra Markusa Gollera. Po mnohoročnom odlúčení a rozdielne zvolených životných cestách sa dvaja bratia, Christian (43) a Georg (45), stretávajú na pohrebe svojho otca. Počiatočný súboj päsťou priamo na cintoríne, neskôr spočinutie v rodnom dome preliate množstvom pálenky, okorenené partičkou ping-pongu na život a na smrť – to všetko napokon vedie bratov k osudovému rozhodnutiu. Aj cesta môže byť cieľ, a tak sa obaja bratia v emocionálnom (aj alkoholovom) opojení vydávajú na výlet, o ktorom snívali už ako chlapci. Na výlet cez celé Nemecko na staručkých mopedoch s rýchlosťou obmedzenou na 25 km/h. Začína sa cesta plná vrcholov a pádov, bratského odďaľovania aj zbližovania, humoru aj hľadania zmyslu života… v hlavných úlohách Lars Eidinger, Bjarne Mädel, Sandra Hüller, Franka Potente, Alexandra Maria Lara, Jella Haase, Jordis Triebel, či Wotan Wilke Mohring. 

Český režisér Petr Větrovský natočil dokumentárny film s názvom Attila, ktorý sleduje a mapuje celoživotný príbeh športovca a novodobej slovenskej hviezdy Attilu Végha. Zachytáva najdôležitejšie kapitoly jeho života od skorého detstva do súčasnosti. Z rozprávania rodiny, blízkych, priateľov, kolegov, športovcov, umelcov, spevákov, súperov a tiež nikdy nezverejnených archívnych záberov môže divák nahliadnuť do jeho života a sledovať kroky, ktoré ho priviedli k úlohe MMA zápasníka, hoci na ňu v detstve nemal mnoho predpokladov. Príbeh svetového šampióna mapuje tiež cestu skromného chlapca z Gabčíkova až na uznávaný MMA trón v USA. Film konfrontuje jeho doterajšiu kariéru a odhaľuje jeho prehry i víťazstvá z doteraz nevideného uhla - zo zákulisia. Zaujímavým aspektom je sledovanie vývoja športu MMA ako takého, ktorý je aktuálne najdynamickejšie sa vyvíjajúcim športom na svete. Príbeh Attilu je príbehom driny, odhodlania, sily, ale taktiež príbehom priateľstva, ktoré pretrváva po celý život. V pripravovanom dokumente uvidí divák nielen športovú kariéru, ale taktiež boj so životom samým a boj o možnosť športovú kariéru vôbec mať. Film ukáže vlny úspechov, ale aj na vlny prehier a zúfalstva. A v neposlednom rade zobrazí prípravu na zápas storočia proti Karlosovi „Terminátorovi“ Vémolovi.

Fantasy rozprávka od režiséra Mikkela Brænne Sandemosa, Cesta za živou vodou (Askeladden – I Soria Maria slott) voľne nadväzuje na predchádzajúci film Cesta za kráľom trollov, v ktorom sme prvýkrát stretli dobrosrdečného Espena, jeho dvoch bratov, krásnu a odvážnu princeznú Kristin. Statočného Espena teraz čaká ešte väčšie dobrodružstvo. Vydáva sa totiž hľadať živú vodu, aby zachránil svojich bratov aj Kristíniných kráľovských rodičov.

Espenove nové dobrodružstvo začína trošku nešťastne. Kristínini rodičia, kráľ Erik a kráľovná Viktória, sú otrávení a z tohto hrozného činu sú falošne obvinení obaja Espenovi bratia. Obaja nešťastníci sú ihneď uvrhnutí do väzenia a čakajú na popravu. To by ale nebol Espen, aby nenašiel spôsob, ako zložitú situáciu vyriešiť! Presvedčí princeznú Kristin, aby sa s ním vydala hľadať bájny zámok Soria Moria, ktorý je vraj celý postavený z rýdzeho zlata. Tu sa podľa dávnych povestí ukrýva prameň zázračnej živej vody a s jej pomocou chce Erik zachrániť život kráľa a kráľovnej  a aj svojich bratov.

Ale existuje vôbec taký zámok? Nie je to len fikcia? A je v ňom naozaj živá voda? Espen musí konať rýchlo, v pätách je mu totiž banda zlých Dánov, ktorí nenávidia ich kráľovstvo viac než čokoľvek iné a chcú Espena a Kristin za každú cenu zastaviť. Pokiaľ Espen a Kristin nebudú úspešní, bude to znamenať koniec nielen pre bratov a kráľovstvo, ale možno aj pre celý svet! V hlavných úlohách Vebjørn Enger, Eili Harboe, Mads Sjøgård Pettersen, Elias Holmen Sørensen, či Thorbjørn Harr. Film sa u nás premieta s českým dabingom: Zdeněk Piškula, Ivana Korolová, Matouš Ruml, Veronika Gajerová, Ondřej Brousek, David Novotný, Martin Písařík. 

Ďalšie dve dánske snímky mali predpremiéru na prehliadke SCANDI 2020. 

Režisér Niels Arden Oplev natočil drámu Vidíš mesiac, Daniel (Ser du månen, Daniel). Snímka rozpráva príbeh jedného z najúžasnejších únosov súčasnosti. Hlavnou postavou je mladý dánsky fotožurnalista Daniel Rye, ktorý bol v Sýrii zadržaný ako rukojemník teroristickou organizáciou Islamský štát spolu s niekoľkými ďalšími cudzincami vrátane amerického novinára Jamesa Foleyho. Film sleduje Danielov boj o prežitie, jeho priateľstvo s Jamesom a nočnú moru rodiny Ryeovcov doma v Dánsku, ktorí sa snažia vyrovnať so strachom, že už možno nikdy neuvidia svojho syna nažive. V centre tejto krízy nachádzame vyjednávača rukojemníkov Arthura, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri zabezpečení Danielovho prepustenia. Na réžii sa podieľal aj herec Anders W. Berthelsen, ktorý si vo filme aj zahral. Okrem neho si vo filme zahrali aj Esben Smed, Toby Kebbell, Ardalan Esmaili, Sofie Torp, či Sara Hjort Ditlevse.

Dokumentárny film Plnotučná sebaláska (Fat Front) natočili Louise Detlefsen a Louise Unmack Kjeldsen. V Škandinávii dochádza k revolúcii. Fat Front je príbeh o mladých škandinávskych ženách, ktoré už majú dosť seba-nenávisti a hanby a hrdo sa nazývajú FAT, TLSTÉ. Vyžadujú rešpekt a uznanie v spoločnosti zameranej na stravu a zároveň zápasia s nedostatkom vlastnej hodnoty. Príliš dlho si nevážili svoje životy. Čakali, že prv, než si kúpia šaty, zájdu na diskotéku a nájdu lásku – musia schudnúť. To však neprichádzalo. Našli sa ale navzájom a objavili hnutie body positivity. Uvoľnili šunky a mľandravé stehná a použili svoje telá ako aktivistické nástroje. S provokatívnym tónom feminizmu a umeleckým prístupom k prirodzenej kráse tento film zmení spôsob, akým telá vnímame. Je to film o hanbe a povstaní, ale aj o humornej a srdečnej ceste partie mladých energických žien. Vo filme uvidíme Marte Nymann, Helene Thyrsted, Pauline Lindborg, či Wilde Siem.

Od dnes v kinách aj novinka od režiséra a scenáristu Guya Ritchieho, štýlová akčná komédia Slušní chlapci (The Gentleman). Zločinci na úrovni. Dej sa točí okolo Američana Mickeyho Pearsona, ktorý si v Londýne vybudoval výnosné marihuanové impérium. Keď sa v podsvetí začne šuškať, že chce skončiť s biznisom a odísť z trhu, rozbehne sa kolotoč klamstiev, úplatkov, vydierania a zákerných podrazov, v ktorom chce každý zo zúčastnených získať čo najväčší podiel pre seba. Vo filme sa objaví zaujímavé herecké obsadenie: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Hugh Grant, Colin Farrell, Michelle Dockery, Jeremy Strong, či Henry Golding. 

A pre deti bude pripravený animovaný film od režiséra Charlesa E. Bastiena, Labková patrola: Pripravení pomáhať a zachraňovať! (Paw Patrol: Ready, Race, Rescue!). Neohrozená Labková patrola opäť v kinách v špeciálnej epizóde. Už žiadny plač a žiadny priek, patrola má na všetko liek! Labková patrola sa vracia do kín a tento raz sa vám partička psích záchranárov na čele s chlapcom Ryderom predstaví v špeciálnom pretekárskom filme. V Adventure Bay sa schyľuje k veľkolepým automobilovým pretekom a kamaráti Marshall, Rubble, Chase, Rocky, Zuma a Skye pomáhajú s prípravami. Labky spolu vytvoria servisný tím pre svojho obľúbeného pretekára a tešia sa, že mu pomôžu zvíťaziť. Problém nastane, keď sa ich šampión nešťastnou náhodou zraní a nemôže šoférovať. Odvážnych psíkov však len tak niečo neprekvapí, sú vždy pripravení pomáhať a zachraňovať. Pre Labkovú patrolu nie je žiadna úloha príliš ťažká, žiadna misia nesplniteľná. Za volant sa teda posadí Marshall, šliapne na plyn a spolu s ostatnými kamarátmi predvedie v kinách skvelú, zábavnú jazdu.

Pretekársky diel doplnia dve najnovšie epizódy, v ktorých si „labkáči“ budú musieť poradiť s obrovským odtrhnutým balónom a čaká ich aj jedno pavúčie dobrodružstvo. Úloh je viac než dosť, takže, labky, hor sa do akcie! Požiarnik Marshall, technik Rubble, policajt Chase, mechanik Rocky, vodný záchranár Zuma, letecká záchranárka Skye a pochopiteľne Ryder sú detským fenoménom súčasnosti. Prvé uvedenie ich dobrodružstiev v kinách v roku 2019 malo prekvapivo veľký úspech u nás aj vo svete, pre mnohé deti znamenala Labková patrola vôbec prvý výlet do kina a premiérový zážitok z veľkého plátna. Detskí diváci aj ich rodičia tak už netrpezlivo čakajú, kedy sa na plátna kín dostanú ďalšie príbehy odvážnych šteniatok. Film sa premieta so slovenským dabingom. 

  Foto © Depositphotos

Súvisiace články