Do kín prichádzajú filmy Volanie divočiny, Fantasy Island, Tempos a Biely, biely deň

27.2.2020|Ivet Kollárová|

V dnešný premiérový deň nás v kinách potešia štyri nové snímky. Pred marcovou nádielkou príde odľahčenie v podobe dobrodružného rodinného filmu natočenom podľa rovnomenného románu od spisovateľa Jacka Londona - Volanie divočiny. Trochu mrazivého napätia nám prichystá hororová snímka, ktorej predlohou bol rovnomenný seriál z konca 70. rokov – Fantasy Island. Bude aj dokument o Rytmusovi s názvom Tempos a klubovú scénu spestrí islandská dráma s pohľadom do duše smútiaceho samotára – Biely, Biely deň.

Film Volanie divočiny (The Call of the Wild) natočil režisér Chris Sanders. Volanie divočiny rozpráva príbeh Bucka, psa hýčkaného svojim pánom i jeho rodinou. Jeho život sa však celkom zmení vo chvíli, keď je zo svojho domova v Kalifornii unesený obchodníkmi so psami, ktorí ho predajú do mrazivej divočiny kanadského Yukonu počas vrcholiacej zlatej horúčky na Klondiku. Tu je svojimi novými pánmi nútený v psom záprahu ťahať hlbokým snehom ťažké sane. Vďaka svojej nezlomnej vôli dokáže Buck v týchto drsných podmienkach prežiť. Našťastie sa mu nakoniec podarí ujsť a nájsť nového priateľa, samotárskeho dobrodruha Johna Thorntona. Po jeho boku zistí, že vďaka svojim prirodzeným inštinktom dokáže v nehostinnej divočine nielen prežiť, ale dokonca v tomto novom a slobodnom živote nachádza aj potešenie. Príbeh odvážneho psa Bucka a jeho priateľov napísal na začiatku 20. storočia slávny americký spisovateľ Jack London a je to jeho najčítanejšia kniha. V hlavných úlohách Karen Gillan, Harrison Ford, Dan Stevens, Wes Brown, Omar Sy, Terry Notary, Brad Greenquist, Scott MacDonald, Richard Allan Jones, Bradley Whitford, či Colin Woodell. 

Od režiséra Jeffa Wadlowa prichádza do kín hororový thriller Fantasy Island. Fantasy Island je odľahlý luxusný rezort, v ktorom záhadný pán Roarke mení tajné sny svojich klientov na skutočnosť. No keď sa zo snov stanú nočné mory, hostia zisťujú, že tento ostrov má od tropického raja viac než ďaleko... v hlavných úlohách Lucy Hale, Maggie Q, Portia Doubleday, Michael Peña, Michael Rooker, Kim Coates, Charlotte McKinney, Ryan Hansen, Austin Stowell, Parisa Fitz-Henley, Goran D. Kleut, či Ian Roberts. 

Hudobný dokument Tempos, ktorý rozpráva príbeh Patrika „Rytmusa“ Vrbovského a jeho 30-ročnej rapovej kariéry natočili Nazarij Klujev, Roman Kelemen a Maxim Klujev. Príbeh filmu je mapovaním cesty z nuly na vrchol - prehry, výhry a fakty. Film na pozadí zároveň odhaľuje dejiny rapu a hip-hopu na Slovensku. Tri dekády slovenskej hip-hopovej scény sú prerozprávané samotným Rytmusom, kde odhalí rôzne zákulisné príhody či nečakané nástrahy a sklamania, ktoré vo svojej hudobnej kariére zažil. To všetko ho niečo naučilo, zmenilo, ale hlavne zoceľovalo. V dokumente sa okrem neho objaví množstvo tých, ktorí mu počas jeho tridsaťročnej cesty hip-hopom „skrížili“ cestu či priamo alebo nepriamo ovplyvnili jeho tvorbu. Film do kín prináša spoločnosť Red Bull ako hlavný producent v koprodukcii s mladou produčnou spoločnosťou Toxpro. Podobne veľký projekt je pre túto mladú filmársku crew premiérou, no aj na základe jej práce na Red Bull Music Soundclash túto príležitosť dostala.

Mesiac február uzavrieme filmom islandského režiséra Hlynura Pálmasona, drámou Biely, biely deň (Hvítur, hvítur dagur). V odľahlom islandskom mestečku sa bývalý policajt vyrovnáva s tragickou smrťou manželky, ktorá zomrela pred dvoma rokmi pri autonehode. Smútok zaháňa prácou na opustenom dome, ktorý chce premeniť na domov pre svoju dcéru a vnučku s nádherným výhľadom na krajinu. Zmierenie mu komplikuje informácia, že jeho milovaná viedla ešte iný, tajný život. Bola mu neverná? Muž nemôže ísť ďalej kým nezistí pravdu. Jeho smútok sa mení na posadnutosť, ktorá ohrozí jeho i jeho blízkych.

Režisér Hlynur Pálmason vo svojom filme skúma podstatu lásky, ktorá môže byť bezpodmienečná a oddaná, ale môže sa stať i obsesívnou a paralyzujúcou. Filmu dominujú dlhé, výtvarne pôsobivé zábery nádhernej islandskej krajiny a herecký výkon Ingvara Sigurðssona v hlavnej úlohe, za ktorý si z Cannes napriek veku 56 rokov odniesol cenu Nadácie Louisa Roederera pre vychádzajúcu hviezdu. Okrem Ingvara si vo filme zahrali aj Ída Mekkín Hlynsdóttir, Hilmir Snær Guðnason, Sara Dögg Ásgeirsdóttir, Björn Ingi Hilmarsson, Elma Stefania Agustsdottir, Haraldur Stefansson, či Sigurður Sigurjónsson.

  Foto © Depositphotos/ASFK/CinemArt/Itafilm/ContinentalFilm

Súvisiace články