Filmový premiérový deň na Slovensku poznačený koronavírusom

12.3.2020|Ivet Kollárová|

Druhý marcový týždeň mal do slovenských kín priniesť tri nové filmy. No z dôvodu šírenia koronavírusu a následne zavedených opatrení (rušenie kultúrnych, verejných podujatí, zatváranie kín) sa distribučné spoločnosti, český Bioscop a americký Sony Pictures, v zastúpení slovenskými spoločnosťami Continental Film a Itafilm, rozhodli presunúť premiéry svojich filmov na neskoršie, čo výrazne ovplyvní dnešný premiérový deň.

Dnes mala ísť do kín česká komédia od Martina Koppa, 3Bobule a adaptácia komiksu Bloodshot od Dava Wilsona, avšak ich premiéry sa presúvajú na apríl. Podobný osud postihne aj nasledujúce týždne a slovenské filmy Služobníci od režiséra Ivana Ostrochovského, Raj na zemi od Jaroslava Vojteka, FREM od Viery Čakanyovej, či český film Šarlatán od poľskej režisérky Agnieszky Holland, ktorých premiéry sa presúvajú na zatiaľ neurčené dátumy. Presuny sa týkajú aj filmov Tiché miesto: Časť II, ktorého premiéra sa posunula o týždeň na koniec mesiaca marec a Zabudnutý princ, ktorý sa do kín dostane až začiatkom apríla.

Na dnešný premiérový deň nám ostal len slovenský dokument Alchymická pec od tvorcov Jana Daňhelu a Adama Oľhu. Film začína v bode, keď sa končí nakrúcanie posledného celovečerného filmu Jana Švankmajera HMYZ. Otvára sa tak priestor pre svojbytný “parazitný” film, ktorý zachytáva každodenné dianie vo vnútri  filmovej i voľnej tvorby Jana Švankmajera a spoločnosti Athanor, v ktorej výhradne vznikajú Švankmajerove filmové diela a výstavy. Film nie je len Švankmajerovým portrétom, ale filmovými prostriedkami oživuje i pre tvorcu zásadnú a neoddeliteľnú bytosť – zosnulú ženu Evu. Tá, spolu s producentom Jaromírom Kallistom, energeticky završuje alchýmickú triádu “zmesi” ATHANORU. Film nekatalogicky bilancuje ich doterajšie myslenie a tvorbu, nie je a ani nechce byť bilančným dokumentom, ale predovšetkým živým, imaginatívnym a hravým situačným filmom. Ukazuje tiež, že aj svetová kinematografia môže vznikať “na kolene” a že prostredníctvom autentického zážitku magického sveta možno zvíťaziť i nad smrťou.

Ostáva otázne, či a ktoré kiná (otvorené ostalo len Cinema City) budú film premietať..

  Foto © Depositphotos

Súvisiace články