Čo všetko zrušil koronavírus v Hollywoode a u nás

13.3.2020|Ivet Kollárová|

Začalo to nenápadne v decembri v čínskom meste Wu-chan, odkiaľ sa postupne do celého sveta rozšíril nový, neznámy vírus, ktorý robí neplechu po celom svete. Krajiny prijímajú striktné opatrenia, vyhlasujú mimoriadne až núdzové situácie, zakazujú kultúrne, verejné podujatia, rušia sa športové akcie a vo väčšine krajín to vyzerá ako z apokalyptických sci-fi filmov, kedy po panikáriacich ľuďoch ostávajú prázdne regály a vyľudnené ulice pripomínajú mestá duchov. Na odľahčenie, situácia veľmi výrazne pripomína film Stevena Soderbergha, Nákaza, ktorý sa stala neoficiálnym „maskotom“ koronavírusu (film sa stal najsťahovanejším a najpozeranejším filmom za posledné mesiace).

Všetku srandu samozrejme bokom. Situácia je vážna a je aj na ľuďoch, ich správaní a dodržiavaní nariadení a zákazov, ako dlho sa bude s koronavírusom bojovať. Takže buďme zodpovední, ohľaduplní voči sebe navzájom, nezatajujme dovolenky v rizikových krajinách, dodržujme hygienu, ktorá je na prvom mieste (ale to snáď vždy) a spoločne to zvládneme. 

V momentálnej situácii je na svete koronavírusom ovplyvnená asi každá oblasť života. Nevyhol sa mu ani zvyčajne bohatý filmový svet a Hollywood, ktorý z hrozby pred šírením vírusu ruší, či posúva významné filmové podujatia, festivaly, filmové premiéry, či natáčanie nových projektov. 

Na ktoré filmy si počkáme o niečo dlhšie?


Šarlatán

Rušenie premiér filmov zasiahlo najmä mesiac marec a všetky plánované filmy, ktoré mali prísť do kín, či už u nás, či inde vo svete. Trochu dlhšie si tak budeme musieť počkať na filmy:

Mulan – film mal ísť do kín 26. marca, no štúdia Disney sa rozhodli presunúť premiéru ako v USA, tak aj inde vo svete. Nový dátum zatiaľ nestanovili. Film stihol mať špeciálne uvedenie v L.A., no európske uvedenie s červeným kobercom v Londýne už museli zrušiť.

Tiché miesto: Časť II – štúdia Paramount pôvodne presunuli premiéru filmu na koniec apríla (pôvodný termín bol 19. marec), no podľa najnovších informácii bude dátum stanovený operatívne podľa vývoja situácie s koronavírusom.

Zabudnutý princ – francúzsky film sa z marcovej premiéry posúva na začiatok apríla.

Emma – filmová adaptácia diela od spisovateľky Jane Austen sa v slovenských kinách tak skoro neobjaví (mala sa koncom marca), premiéra je odložená na neurčito.

Zrušené/presunuté české a slovenské filmy: 
Služobníci
(nový termín 12. november 2020)
3Bobule (nový termín 23.4.2020)
A filmy Raj na zemi, FREM a Šarlatán, ktoré zatiaľ nemajú stanovené nové dátumy premiér.

Ďalšie zrušené premiéry filmov:
No Time to Die
(Nie je čas zomrieť) – štúdia MGM vyhlásili ako prvé presun premiéry jedného z najočakávanejších filmov roka, z pôvodne plánovaného dátumu zo začiatku apríla 2020 na november 2020 (konkrétne na Slovensku 25.11.).

Fast and Furious 9 – štúdia Universal presúvajú premiéru filmu až o rok na začiatok apríla 2021 (pôvodný svk termín bol 21. mája).

New Mutants – štúdia 20th Century Studios presunuli premiéru zo začiatku apríla na neurčito.

Peter Rabbit 2: The Runaway (Králik Peter na úteku) – Sony premiéru presunulo na začiatok augusta (pôvodne mal ísť film do kín v apríli).

La Vérité (Pravda) – francúzsko-japonský film od režiséra Hirokazu Koreedu štúdii IFC Film presunulo premiéru z marca na leto 2020 (u nás mal prísť film do kín 2. apríla a rovnako sa nevyhne presunutiu).

Šírenie koronavírusu stoplo aj niekoľko produkcii filmov, či seriálov:

Mission: Impossible 78 – natáčanie filmov, ktoré sa majú natáčať viac menej simultánne, bolo poznačené asi najviac. Siedma časť sa mala takmer celá natáčať v Taliansku so začiatkom 24.2. v Benátkach, odkiaľ sa mala produkcia presunúť do Ríma. Natáčanie ešte ani poriadne nezačalo, keď v Taliansku prepukol vírus a štáb a niektorí herci mohli ísť domov (resp. museli a že to aj včas stihli). Premiéra 7 časti, ktorá je naplánovaná na 22. júla 2021, ohrozená zatiaľ nie je (nútenú pauzu malo aj natáčanie šestky, kvôli Cruisovej zlomenej nohe a ako všetko zvládli na čas :)).

Disney+ seriál The Falcon and the The Winter Soldier – natáčať sa malo začiatkom marca na jeden týždeň v Prahe, štáb a herci boli producentmi povolaní do Atlanty.

Marvelovský film Shang-Chi – prerušil natáčanie z dôvodu izolácie režiséra filmu Destina Daniela Crettona, ktorý čaká na výsledky vyšetrenia na koronavírus. Film sa natáčal v Austrálii a v tejto chvíli nie je jasné, či toto prerušenie ovplyvní dátum premiéry filmu, ktorý je naplánovaný na február 2021.

Prerušené boli aj natáčania seriálov Stranger Things (Netflix) Russian Doll (Netflix), Riverdale (Warner Bros. TV), Mladý Sheldon (Warner Bros. TV), Morning Show (Apple TV+), Chirurgovia (ABC), Grace and Frankie (Netflix), Carnival Row (2. séria sa mala natáčať v Budapešti) (Amazon Prime Video), The Flash (CW), The Good Fight (CBS), Lucifer, Batwoman (Warner Bros. TV) a mnohých iných.

Zatiaľ nepomenovaný životopis o Elvisovi Presleym – prerušenie natáčania filmu prišlo po tom, čo sa u herca Toma Hanksa a jeho manželky potvrdilo nakazenie koronavírusom. Film sa natáčal v Austrálii, kde je dvojica liečená v miestnej nemocnici v meste Golden Coast v štáte Queensland.

Official Competition – film s Penelope CruzAntoniom Banderasom sa natáčal v Madride. Natáčanie prerušili z dôvodu uzavretia madridských škôl a zavedenia striktnejších opatrení, ako aj ochrany hercov a štábu (ako aj ich rodín), ktorí boli poslaní domov.

The Nightingale – štúdia Sony prerušili natáčanie filmu, v ktorom si zahrajú sestry DakotaElle Fanning. Film sa natáčal v Budapešti.

Nightmare Alley – novinka režiséra Guillerma del Tora dostala od štúdii Disney rovnako stopku v natáčaní.

Ďalšie zrušené natáčania filmov: The Batman, Jurský svet 3Red Notice, Disney filmy The Little MermaidPeter Pan & WendyShrunk, či Home Alone, The Last Duel a veľa iných.

Mission: Impossible - Fallout

Zrušené, presunuté festivaly:

SXSW – multižánrový festival v Austine – zrušené
CinemaCon – filmová konvencia organizovaná každoročne v Las Vegas – zrušené
WonderCon – organizuje CinemaCon v Anaheime, Kalifornia – zrušené 
Tribeca – filmový festival konajúci sa v New Yorku v apríli – presunuté 

Ohrozený je aj Medzinárodný filmový festival Cannes, ktorý sa má konať 12. – 23. mája. Prezident festivalu Pierre Lescure a umelecký riaditeľ Thierry Frémaux potvrdili, že ak sa situácia s koronavírusom zhorší, festival zrušia. Oficiálny line-up festivalu by mal byť zverejnený 16. apríla.

V našich končinách sa zrušili, či presunuli:

Febiofest – zrušený v pôvodnom termíne 11. – 17.3. – presunutý na nový termín 30.9. – 4.10.2020
Visegrad Film Forum – zrušený v termíne 10. – 14.3.
Créme de la Créme – prehliadka francúzskeho filmu zrušená v pôvodnom termíne 25. – 31.3. (organizátori hľadajú nový termín).

Zrušených akcii, premiér filmov, či prerušených natáčaní je omnoho viac a v nadchádzajúcich dňoch ich môže pribúdať. Nejasné sú aj naše štvrtkové filmové premiéry minimálne v mesiaci marec. Pár filmov má stále potvrdené svoje premiéry, no s nastavenými opatreniami nie je vylúčené aj ich zrušenie.

My dúfame, že sa všetko čoskoro skončí a život sa dostane späť do svojho normálu. A opäť sa otvoria kiná, kde budeme môcť trochu zrelaxovať, užiť si a zabudnúť na terajšiu šialenú realitu. 

Dovtedy si dávajte na seba pozor.

Zdroj:  indiewire.com Foto © Depositphotos/Paramount/IFCFilm/MarleneFilmProduction

Súvisiace články