Filmový kvíz: pandemické a apokalyptické filmy

7.4.2020|Marko Aust|

Veríme, že pandémiu koronavírusu, ktorá teraz sužuje celý svet, sa podarí čoskoro zvládnuť. Téma pandémie vírusu sa vyskytla i v rade mnohých apokalyptických snímkach a tiež v tomto ďalšom filmovom kvíze, v ktorom si môžete preveriť svoje filmové znalosti.

Otázka č.1
Film Virus (1999) nás zavedie na pacifický oceán, kde posádka lode narazí na opustenú ruskú výzkumnú ľod. Objavia tam prezivšiu vedkyňu a dozvedia sa, že mimozemská civilizácia využíva ľudí na neutralizovanie vírusu. Ktorá z herečiek sa objavila vo filme?
Michelle Pfeiffer
Jamie Lee Curtis
Meryl Streep
Sharon Stone
Otázka č.2
V snímke Nákaza (2011) sledujeme rýchle šírenie smrtiaceho vírusu, ktorý chorých ľudí zabíja v priebehu niekoľko dní. Dochádza k mobilizácii výzkumných pracovníkov, ktorí sa snažia rozlúšiť kód tohoto nebezpečného patogénu. Kto túto snímku režíroval?
Ridley Scott
Steven Soderbergh
Robert Zemeckis
Roland Emmerich
Otázka č.3
Vo filme Smrtiaca epidémia od režiséra Wolfganga Petersena skupina lekárov pátra po bacilonosiči, aby získali od neho sérum proti nákaze. Ich snahu však sabotujú vysokí vojenskí činitelia, ktorí chcú túto biologickú zbraň utajiť. Z ktorého roku je snímka?
1995
1998
2001
2004
Otázka č.4
Snímka Som legenda (2007) zobrazuje vedca Nevillea, ktorý je z neznámeho dôvodu imunní voči nebezpečného vírusu. I on nedokázal zabrániť šíreniu vírusu, a zostal sám v troskách mesta, možno je posledným žijúcim človekom na plánete. Ktoré mesto to bolo?
New York
Chicago
Los Angeles
Houston
Otázka č.5
Hlavná postava snímky 12 opíc (1995) James Cole žije v podzemí. Po vyčínaní vírusu pred 30 rokmi prežilo len 1 percento ľudí. Do minulosti vysielajú väznov, aby odhalili zdroj nákazy a vedci mohli vyvinúť protilátku. Ktorý herec sa v snímke neobjavil?
Brad Pitt
Bruce Willis
Christopher Plummer
Al Pacino
Otázka č.6
Epidémia vírusu sa nevyhla ani v príbehu snímky Svetová vojna Z (2013). Nakazení ľudia sa prejavujú zvýšenou agresivitou a napadajú hlavne nenakazených. Preto musí Gerry expert na krízové situácie nájsť zdroj nákazy. Kto si zahral hlavnú úlohu Gerryho?
Sean Connery
Tom Hanks
Bruce Willis
Brad Pitt
Otázka č.7
TV miniséria Poslední boj (1994) podľa adaptácie románu Svedectvo zobrazuje dvojicu Stua (Gary Sinise) a Frannie (Molly Ringwald), ktorí sú imunní voči smrteľnému vírusu. Musia čeliť nepriateľom, ktorí chcú tragédiu zneužiť. Od ktorého autora je román?
John Carpenter
Dan Brown
Stephen King
Guillermo del Toro
 
  Foto © Depositphotos/Pixabay

Súvisiace články

Filmový kvíz: herec Sean Connery

Filmový kvíz: herec Sean Connery

Nedávno odišla do hereckého neba slávna herecká osobnosť Sean Connery. Herec sa preslávil hlavne v úlohe agenta Jej veličenstva...
Filmový kvíz: Trezorové filmy

Filmový kvíz: Trezorové filmy

Slovensko i Česko si nedávno pripomenuli významné 30. výročie nežnej revolúcie, skončil sa komunistický režim. V tomto režime vládla...