Filmový festival Cannes sa tento rok vo svojej klasickej podobe neuskutoční

12.5.2020|Ivet Kollárová|
Filmový festival Cannes sa tento rok vo svojej klasickej podobe neuskutoční

V dnešný deň, 12. mája mal odštartovať 73. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cannes. Jeden z najprestížnejších filmových festivalov, ktorý svojím leskom láka najväčšie hollywoodske hviezdy a prináša najnovšie dlho-očakávané filmy renomovaných tvorcov, ktoré často končia s niekoľkými nomináciami na Oscara sa tento rok vo svojej klasickej podobe neuskutoční. V histórii festivalu Cannes je to len po druhý krát, čo musel byť zrušený (prvý krát ho zastavila Druhá svetová vojna a v roku 1968 musel byť aktuálny ročník prerušený kvôli protestom v Paríži).

Správu potvrdil dlhoročný umelecký riaditeľ MFF Cannes Thierry Fremaux, ktorý zároveň dodal, a ako tak ukľudnil filmovú verejnosť, že začiatkom júna bude zverejnený zoznam filmov, ktoré by sa inak objavili v oficiálnom line-upe festivalu v rámci sekcii Hlavná súťaž, či Iný pohľad, ktoré by sa mali hrať na iných prevažne jesenných festivaloch, s ktorými sa Cannes chystá spolupracovať a jedným z nich je aj stále plánovaný MFF Benátky (oficiálny termín festivalu je od 2. do 12. septembra a o jeho konaní sa má rozhodnúť do konca mája). Ostatné festivaly, ktoré by sa mali spojiť s CannesToronto, Deauville, San Sebastian, New York, Busan, či Lumiére festival súčasného a klasického filmu v Lyone.

Okrem toho má Fremaux a organizátori MFF Cannes v pláne spolupracovať aj s niekoľkými kinami, ktoré by mohli dané filmy za určitých podmienok premietať. Filmy budú mať označenie Cannes 2020 ako výberové filmy 73. ročníka MFF Cannes. Organizátori zrušeného festivalu Cannes tak chcú zaručiť všetkým filmom, ktoré mali možnosť vidieť a ktoré by boli v oficiálnom výbere festivalu, aby dostali možnosť byť premietané aj širšej verejnosti a aby sa dostali do povedomia aj iným filmovým znalcom (kritikom, členom Akadémie,..).

Filmový festival Cannes je zároveň súčasťou pripravovaného projektu, digitálneho filmového festivalu We Are One: A Global Film Festival, ktorý bude zadarmo vysielať Youtube. Festival bude prebiehať od 29. mája do 7. júna a zúčastní sa ho 20 najväčších medzinárodných filmových festivalov, vrátane Berlinale, Benátok, Toronta, BFI Londýna, Karlových Varov, či Sundance. Na tomto digitálnom festivale sa však očakáva projekcia najmä starších snímok z predchádzajúcich ročníkov jednotlivých festivalov. Line-up festivalu by mal byť známy v najbližších dňoch.

Filmový trh, ktorý sa koná v rámci MFF Cannes, známy ako Marché du Film, na ktorom sú predstavované najnovšie pripravované projekty, bude prebiehať virtuálne od 22. do 26. júna. Predsedom tohtoročného MFF Cannes mal byť režisér Spike Lee, ktorého pravdepodobne uvidíme v úlohe predsedu na budúcoročnom 74. ročníku MFF Cannes, čo potvrdil ako samotný Lee, tak aj Thierry Fremaux.

Zdroj:  festival-cannes.com Foto © Festival de Cannes

Súvisiace články