Cannes 2020 oznámil svoj lineup, novinky by predstavili Wes Anderson, Steve McQueen, či Naomi Kawase

7.6.2020|Ivet Kollárová|
Cannes 2020 oznámil svoj lineup, novinky by predstavili Wes Anderson, Steve McQueen, či Naomi Kawase

Jeden z najprestížnejších medzinárodných filmových festivalov – Cannes tento rok svoje brány neotvoril. Po prvý krát v jeho 73. ročnej histórii bol kompletne zrušený, napriek tomu, že sa uvažovalo aj nad jeho neskorším termínom. Ten klasický, májový (festival sa mal konať od 12. do 23. mája) zrušil šíriaci sa vírus, ktorý tento rok naštrbil plány celého sveta.

Napriek tomu sa organizátori MFF Cannes, na čele s prezidentom Pierre Lescurom a umeleckým riaditeľom Thierry Fremauxom rozhodli zverejniť kompletný oficiálny program 73. ročníka a všetky jeho vybrané filmy dostanú označenie Cannes 2020 („nálepka“, ktorú dostávajú filmy súťažiace na festivale), ktoré sa síce nebudú premietať na slnečnej promenáde Croisette, ale stanú sa súčasťou lineup-u ostávajúcich jesenných festivalov, ako Benátky, Toronto, San Sebastian, či Telluride. Toto označenie budú môcť filmy použiť pri ich ďalšom napredovaní, promo kampaniach, či pri konkrétnych uvedení do kín.

Samotný Fremaux sa vyjadril k ťažkej situácii, ktorej čelí festival a všetkým tým úžasným filmom, ktoré sa prihlásili na festival (a ktoré mal možnosť vidieť), že by nebolo fér, keby ich MFF Cannes nevyzdvihol a nepropagoval ako „svoje“ a neukázal ich svetu pod svojou značkou. V samotnom Francúzsku by sa jednotlivé snímky mali dostávať postupne do kín a byť k vzhliadnutiu pre ľudí ako aj pre kritikov, či filmových expertov.

Svet tak o svoje Cannes 2020 filmy nepríde, čo je výborná správa aj pre u nás sa konajúcu prehliadku Be2Can, ktorá bude mať z čoho vyberať. Oficiálny program obsahuje 56 filmov a tentokrát nie je rozdelený do klasických sekcii – Súťaž, Istý pohľad, mimo súťaž, Midnight Screening, či špeciálne uvedenie. Filmy nebudú súťažiť o Zlatú palmu a tohtoročný predseda Medzinárodnej poroty Spike Lee bol pozvaný predsedať porote na budúcoročnom, 74. ročníku

S pohľadom na ponúknutý lineup je jasné, že sme opäť raz mohli byť svedkom výnimočného festivalu s množstvom výborných talentov a stálic s poriadnou dávkou hollywoodskeho jasu a artovej geniality. Na promenádu Croisette by sa so svojou dlho-očakávanou novinkou The French Dispatch vrátil Wes Anderson s jeho all-time-once-again hviezdnym obsadením s tými najlepšími z Hollywoodu. Film je poctou žurnalistom a odohráva sa v 20. storočí vo fiktívnom francúzskom mestečku, kde zároveň ožívajú príbehy publikované v magazíne The French Dispatch.

Vo filme žiaria Timothée Chalamet, Tilda Swinton, Bill Murray, Owen Wilson, Adrien Brody, Léa Seydoux, Willem Dafoe, Elisabeth Moss, Saoirsa Ronan, Christoph Waltz, Benicio del Toro, Jason Schwartzman, Frances McDormand, Jeffrey Wright a mnohí ďalší. Film by mal mať oficiálnu premiéru v októbri. Ďalším stálym účastníkom MFF Cannes, ktorý by sa vrátil by bol aj francúzsky auter François Ozon s novinkou Été 85 (Leto 85). Film o nezvyčajných letných prázdninách a 16-ročnom mladíkovi Alexisovi, ktorý sníva o smrti. Vo filme hrajú Valeria Bruni Tedeschi, Melvi Poupaud, či Isabelle Nanty.

Na svoju premiéru na MFF Cannes sa tešila aj japonská režisérka Naomi Kawase s drámou Asa ga Kuru (True Mothers) o žene, ktorú neočakávane kontaktuje biologická matka jej adoptovaného dieťaťa. Francúzska režisérka Maïwenn natočila a zahrala si vo svojej novinke, rodinnej dráme ADN (DNA), v ktorej si zahrali aj Louis Garrel, Marine Vacth, či Fanny Ardant. Kawase a Maïwenn sú dve režisérky z 13, ktoré majú tento rok svoj film v rámci oficiálneho programu. Čo sa tohto napredovania týka, Cannes stále ťahá za kratší koniec (dúfajme v zlepšenie pre budúci rok).

Ďalším dôležitým menom v lineup-e Cannes 2020 je dánsky režisér Thomas Vinterberg, ktorý natočil „opileckú“ dramédiu Druk (Chľast) s výborným Madsom Mikkelsenom v hlavnej úlohe. Toto je zároveň prvý oznámený film z „tohtoročného“ MFF Cannes, ktorý do našich kín v rámci prehliadky Be2Can prinesie distribučná spoločnosť Film Europe. Film sleduje jeden experiment štyroch unavených stredoškolských učiteľov, ktorí testujú teóriu o miernej intoxikácii v krvi už počas nášho narodenia. Ich cieľom je udržať určitú mieru alkoholu v krvi počas pracovného dňa. Veď pár kvapiek alkoholu predsa nemôže nikomu uškodiť.. 

Na MFF Cannes 2020 sa chystal aj britský režisér Steve McQueen a to s dvoma filmami/epizódami z veľmi zaujímavého projektu antologickej série Small Axe, ktorý sa zameriava na životy indickej komunity v Západnom Londýne v rokoch medzi 1969 a 1982. Filmy s názvami Lover’s RockMangrove sú súčasťou dramatickej limitovanej série, ktorá je natočená podľa skutočných udalostí. McQueen venoval celý seriál na počesť zavraždeného Afro-Američana Georga Floyda a adresoval udalosti, ktoré sa momentálne dejú v USA.

Svoj režijný debut v Cannes si mal odkrútiť aj herec Viggo Mortensen s novým filmom Falling, v ktorom si rovnako aj zahral. Film sleduje konzervatívneho otca, ktorý sa sťahuje zo svojej farmy a odchádza žiť so svojím homosexuálnym synom a jeho rodinou do Los Angeles. Vo filme si zahrali aj Laura Linney, Sverrir Gudnason, či Lance Henriksen. So svojím druhým režisérskym počinom sa mal v Cannes predstaviť aj anglický režisér Francis Lee, ktorý natočil dobovú romantickú drámu, inšpirovanú skutočným životom paleontologičky Mary Anning, Ammonite. Kate WinsletSaoirsa Ronan si zahrali „lovkyňu“ fosílii a mladú ženu, ktorá bola poslaná k moru na zotavenie, medzi ktorými sa vyvinie intenzívny vzťah, ktorý navždy zmení ich životy. Okrem nich si v snímke zahrali aj Fiona Shaw, Gemma Jones, či Alec Secareanu.

Svoju premiéru na MFF Cannes 2020 si mal odkrútiť aj animovaný film štúdii Disney/Pixar s názvom Soul (Duša) od režiséra Peta Doctera. Premiéru filmu štúdia napokon presunuli na november. Juhokórejský režisér Sang-ho Yean mal predstaviť pokračovanie k zombie hororu z roku 2016 Vlak do Pusanu s názvom Peninsula. Rovnako svoju premiéru mala mať prvá počítačovo animovaná 3D snímka štúdii Ghibli, Aya to majo (Earwig and the Witch) od režiséra Gorô Miyazakiho, syna zakladateľa štúdii GhibliHayao Miyazakiho.

Označenie Cannes 2020 dostala aj dráma Last Words od režiséra Jonathana Nossitera, ktorá sa odohráva v roku 2085 a sleduje mladého muža, jedného z preživších spomedzi starších, ktorý sa vydáva na dlhú cestu v snahe nájsť ďalších preživších. Vo filme si zahrali Valeria Golino, Charlotte Rampling, Stellan Skarsgard, Nick Nolte, či Alba Rohrwacher

Napriek impozantnému oficiálnemu programu Cannes 2020 ostalo niekoľko veľkých titulov, ktoré sa rozhodli buď počkať celý rok a byť vo výbere Cannes festivalu 2021, prípadne sa rozhodli byť v programe niektorého z nadchádzajúcich jesenných festivalov. Sú to holandský režisér Paul Verhoeven a jeho dobová lesbická dráma zo 17. storočia Benedetta, francúzsky režisér Bruno Dumont s dramédiou Par un demi-clair matin (On a Half-Clear Morning) s Léa Seydoux v hlavnej úlohe, či thajský režisér Apichatpong Weerasethakul s jeho prvým filmom natáčaným mimo rodnej krajiny MemoriaTildou Swinton v hlavnej úlohe.

Na MFF Cannes 2021 si počkajú aj izraelský režisér Nadav Lapid s novinkou Ahed’s Knee, francúzska režisérka Mia Hansen-Love so svojím prvým anglicky hovoriacim filmom Bergman IslandMiou WasikowskouTimom Rothom, britská režisérka Joanna Hogg s druhým filmom v sérii Souvenir s názvom The Souvenir: Part IITildou Swinton v hlavnej úlohe, či dlho-očakávaný muzikál od režiséra Leosa Caraxa s názvom AnnetteAdamom DriveromMarion Cotillard v hlavných úlohách, tu je však šanca, že by sa mohol objaviť v programe MFF Benátky.

Tohtoročný oficiálny lineup 73. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Cannes síce nie je rozdelený do klasických sekcii, avšak filmy sú rozdelené do určitých sekcii, ktoré vzdávajú hold jednotlivým tvorcom, či už stáliciam v Cannes, nováčikom, prvým, dokumentárnym, či animovaným filmom.

Tu je prehľad všetkých filmov vo výbere Cannes 2020:

VERNÍ (THE FAITHFUL)

THE FRENCH DISPATCH – Wes Anderson (USA)
ÉTÉ 85 (LETO 85) – François Ozon (Francúzsko)
ASA GA KURU (True Mothers) – Naomi Kawase (Japonsko)
LOVERS ROCK – Steve McQueen (UK)
MANGROVE – Steve McQueen (UK)
DRUK (Chľast) – Thomas Vinterberg (Dánsko)
ADN (DNA) – Maïwenn (Alžírsko/Francúzsko)
LAST WORDS – Jonathan Nossiter (USA)
HEAVEN: TO THE LAND OF HAPPINESS – IM Sang-Soo (Kórea)
EL OLVIDO QUE SEREMOS (Forgotten We’ll Be) – Fernando Trueba (Španielsko)
PENINSULA – YEON Sang-Ho (Kórea)
IN THE DUSK (At dusk) – Sharunas Bartas (Litva)
DES HOMMES (Home Front) – Lucas  Belvaux (Belgicko)
THE REAL THING – Kôji Fukada (Japonsko)

NOVÉ MIESTA (NEW VENUES)

PASSION SIMPLE – Danielle Arbid – (Libanon)
A GOOD MAN – Marie Castille Mention-Schaar (Francúzsko)
LES CHOSES QU'ON DIT, LES CHOSES QU'ON FAIT (Veci, ktoré hovoríš, veci ktoré robíš) – Emmanuel Mouret (Francúzsko)
SOUAD – Ayten Amin (Egypt)
LIMBO – Ben Sharrock (UK)
ROUGE (Červená zem) – Farid Bentoumi (Francúzsko)
SWEAT – Magnus Von Horn (Poľsko)
TEDDY – Ludovic a Zoran Boukherma (Francúzsko)
FEBRUARY (Február) – Kamen Kalev (Bulharsko)
AMMONITE – Francis Lee (UK)
UN MÉDECIN DE NUIT (Nočný doktor) – Elie Wajeman (Francúzsko)
ENFANT TERRIBLE – Oskar Roehler (Nemecko)
NADIA, BUTTERFLY – Pascal Plante (Kanada)
HERE WE ARE – Nir Bergman (Izrael)

A SKETCHES FILM

SEPTET: THE STORY OF HONG KONG by Ann Hui, Johnnie TO, Tsui Hark, Sammo Hung, Yuen Woo-Ping and Patrick Tam (Hong Kong)

PRVÉ FILMY (THE FIRST MOVIES)

FALLING – Viggo Mortensen (USA)
PLEASURE – Ninja Thyberg (Švédsko)
SLALOM – Charlène Favier (Francúzsko)
CASA DE ANTIGUIDADES (Memory House) – Joao Paulo Miranda Maria (Brazília)
BROKEN KEYS (False note) – Jimmy Keyrouz (Libanon)
IBRAHIM – Samir Guesmi (Francúzsko)
BEGINNING (In the beginning) – Déa Kulumbegashvili (Gruzínsko)
GAGARINE – Fanny Liatard a Jérémy Trouilh (Francúzsko)
16 PRINTEMPS – Suzanne Lindon (Francúzsko)
VAURIEN – Peter Dourountzis (Francúzsko)
GARÇON CHIFFON – Nicolas Maury (Francúzsko)
SI LE VENT TOMBE (Should the Wind Fall ) – Nora Martirosyan (Arménsko)
JOHN AND THE HOLE – Pascual Sisto (USA)
YE MA FEN ZONG (Striding into the Wind ) – Shujun WEI (Čína)
THE DEATH OF CINEMA AND MY FATHER TOO – Dani Rosenberg (Izrael)

3 DOKUMENTY (3 DOCUMENTARIES)

ON THE ROUTE FOR THE BILLION (The Billion Road) – Dieudo Hamadi (Demokratická Republika Kongo)
THE TRUFFLE HUNTERS – Michael Dweck a Gregory Kershaw (USA) 
9 DAYS AT RAQQA – Xavier de Lauzanne (Francúzsko)

5 KOMÉDII (5 COMEDIES)

ANTOINETTE IN THE CÉVÈNNES – Caroline Vignal (Francúzsko)
LES DEUX ALFRED – Bruno Podalydès (Francúzsko)
UN TRIOMPHE (The Big Hit) – Emmanuel Courcol (Francúzsko)
L’ORIGINE DU MONDE (The Origin of the World) – Laurent Lafitte (Francúzsko)
LE DISCOURS (The Speech) – Laurent Tirard (Francúzsko)

4 ANIMOVANÉ FILMY (4 ANIMATED MOVIES)

AYA TO MAJO (Earwig and the Witch) – Gorô Miyazaki (Japonsko)
FLEE – Jonas Poher Rasmussen (Dánsko)
JOSEP – Aurel (Francúzsko)
SOUL – Pete Docter (USA)

Zdroj:  festival-cannes.com Foto © Festival de Cannes

Súvisiace články