Udeľovanie filmových cien Oscar 2021 sa posúva o dva mesiaca z februára na apríl 2021

15.6.2020|Ivet Kollárová|
Udeľovanie filmových cien Oscar 2021 sa posúva o dva mesiaca z februára na apríl 2021

To o čom sa už dlhšie hovorilo, sa dnes stalo skutočnosťou. Členovia Akadémie na pondelkovom zasadnutí odsúhlasili presunutie 93. ročníka udeľovania cien Oscar o dva mesiace, z 28. februára na 25. apríl 2021. Rozhodnutie prišlo po stále nestabilnej a nepredvídateľnej situácii okolo vírusu Covid-19, ktorý sa rozšíril a zmenil život po celom svete.

V súvislosti s presunom cien sa rozšírilo aj obdobie, tzv. oscarovská sezóna, počas ktorého sú filmy spôsobilé zaradiť sa do skupiny kandidátov na nomináciu na Oscara. Za normálnych okolností je toto obdobie 12 mesiacov, od 1.1. do 31.12., pre budúci ročník sa toto obdobie posúva až do 28.2.2021. To zvyšuje šance filmom, ktorých dátum kino-premiéry bol z tohto roka presunutý buď na jeho koniec, či na začiatok budúceho roka.

Užší zoznam kandidátov bude zverejnený 9. februára a samotné nominácie budú vyhlásené 15. marca 2021 (jednou z noviniek je fixný počet filmov v kategórii Najlepšia snímka, ktorý Akadémia stanovila na 10). Čo sa týka ceremoniálu, ten by sa mal vysielať naživo z Dolby Theatre v Hollywood & Highland Center a členovia Akadémia vylúčili možnosť udeľovania cien virtuálne.

V histórii cien Oscar sa udeľovanie zo svojho pôvodného termínu presunulo len trikrát – počas záplav v LA v roku 1939, po vražde Dr. Martina Luthera Kinga, Jr. v roku 1968 a po pokuse o vraždu Prezidenta Ronalda Reagana v roku 1981. 

Po rozhodnutí o posunutí udeľovania cien Oscar 2021, môžeme očakávať podobný priebeh aj pri ostatných filmových cenách ako sú Zlaté glóbusy, BAFTA, ceny kritikov, či SAG, DGA, PGA. Toto rozhodnutie môže výrazne ovplyvniť aj priebeh jesenných filmových festivalov (ako sú najmä Benátky, Telluride, Toronto), ktoré už niekoľko rokov štartujú „napínavejšiu“ časť oscarovskej sezóny a prinášajú tých najhorúcejších kandidátov na cenu Akadémie.

Zdroj:  hollywoodreporter.com Foto © Academy of Motion Picture Arts and Sciences

Súvisiace články