Do kín mieria filmy La Gomera, Kalifornský sen a Takmer dokonalé tajomstvá

18.6.2020|Ivet Kollárová|

V dnešný premiérový deň nie len, že privítame v našich kinách tri nové filmy, ale tešiť sa môžeme z ďalších otvorených kín, medzi nimi aj multiplex Cinemax, či bratislavské Kino Mladosť. Okrem noviniek sa pomaly rozbiehajú aj filmové prehliadky. Od včera prebieha na Slovensku filmová prehliadka Cinevitaj, ktorú pravidelne prináša festival talianskej kultúry Dolce Vitaj. A v bratislavskom Kine Lumiére začal v pondelok letný projekt Európske filmy za euro, ktorý prinesie tridsať výnimočných filmov ocenených na medzinárodných filmových festivaloch, ktoré sú rovnako obľúbené aj u divákov.

Jedna menej potešujúca správa je zrušenie filmového festivalu Art Film Fest (konať sa mal od 19. do 27. júna), ktorého 28. ročník sa presúva na rok 2021.

Späť do našich kín. Corneliu Porumboiu sa radí medzi novú vlnu rumunských režisérov a do našich kín prináša snímku s nezvyčajnými zvukovými efektami, La Gomera.  Skorumpovaný policajt z Bukurešti sa zamiluje do Gildy a tá ho požiada, aby dostal z väzenia drogového priekupníka (a v skutočnosti jej priateľa) Zsolta. Pre úspech akcie je potrebné, aby sa naučil jazyk el silbo, tvorený pískaním. Musí preto odísť na La Gomeru – jeden z Kanárskych ostrovov a domov tohto jazyka. Plán je jednoduchý – naučiť sa el silbo, oslobodiť Zsolta a získať 30 miliónov. V hlavných úlohách Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazar, Agustí Villaronga, Sabin Tambrea, István Teglas, Cristóbal Pinto, či Antonio Buíl. 

Videli sme taliansku aj francúzsku verziu tohto filmu. Režisér Bora Dagtekin nám predstaví nemeckú verziu komédie Takmer dokonalé tajomstvá (Das Perfekte Geheimnis). Režisér a scenárista bláznivých komédií zo série Fakjú pán profesor a ich tri hlavné tváre vrátane predstaviteľa samotného profesora sa znovu stretli pred kamerou a natočili spolu ďalšiu skvelú  a mega úspešnú komédiu Takmer dokonalé tajomstvá. Na spoločnej večeri sa zíde niekoľko párov a po pár pohárikoch sa rozhodnú, že svoje telefóny položia na stôl a podelia sa s ostatnými o všetky správy, odkazy aj telefonáty v ten večer. Esemesky sa prečítajú, hovory budú nahlas. Veď o nič nejde, bude zábava. Lenže práve naši múdri mobilní „kamoši“ o nás vedia úplne všetko, poznajú naše tajomstvá, druhé životy, drobné a väčšie lži, milenky aj milencov. Po chvíľke nevinnej zábavy začnú chodiť správy, ktoré by ste so svojimi partnermi či priateľmi radšej nezdieľali. Rozbehne sa séria šialených situácií a trapasov, z ktorých bude čoskoro všetkým pri stole nepríjemne horúco. Odídu domov partnerské dvojice v takom zložení, v akom prišli?

Upozornenie: Túto hru so svojimi priateľmi neskúšajte bez dozoru skúseného terapeuta. Režisér a scenárista Bora Dagtekin pobavil komédiami Fakjú pán profesor stotisíce divákov a v Takmer dokonalých tajomstvách ukazuje nielen svoj talent na komediálne gagy a pointy, ale aj schopnosť vytvárať dynamické, britké dialógy. Hviezdy zo série Fakjú… Elyas M´Barek, Jella Haase a Karoline Herfurth zase dospeli z bláznivých, uletených postáv do náročnejších rolí s viacerými odtieňmi humoru. Spoločnosť im vo filme Takmer dokonalé tajomstvá bude robiť Florian David Fitz, ktorého môžu diváci poznať z úspešných komédií 100 vecí a Najkrajší deň. Komédia Takmer dokonalé tajomstvá vznikla podľa talianskeho originálu Úplní cudzinci a pôvodný nápad osviežila vlastnou energiou. Okrem vyššie spomínaných hercov si vo filme zahrali aj Frederick Lau, Wotan Wilke Möhring, Jessica Schwarz, či Katja Riemann.  

Na záver aj jeden hollywoodsky film. Režisérka Nisha Ganatra natočila romantickú hudobnú drámu Kalifornský sen (The High Note). Maggie sa túži stať úspešnou hudobnou producentkou. Ako osobná asistentka popovej ikony Grace Davisovej by teoreticky mala byť ideálne pripravená, lenže prakticky to takto jednoducho nefunguje. Maggie je v Traceinom živote ten najposlednejší poskok, ktorý nosí kávu, oblečenie z čistiarne a je dvadsaťštyri hodín denne je pripravená  plniť  tie najbláznivejšie nápady svojej šéfky. Ak má nejaký ten umelecký nápad, Traceiin producent Jack ho zakaždým pohŕdavo zamietne. A dobrý nápad by sa pritom hodil, pretože doteraz úspešný hudobný kolotoč sa práve začína trochu zadrhávať. Trace vie, že pokiaľ nechce aby jej ušiel vlak, mala by prísť s niečím novým, ale vôbec netuší, čo by to malo byť. Nedocenená Maggie objaví mladého pouličného muzikanta Davida, rozhodne sa mu pomôcť s kariérou a sebe tak splniť svoj životný sen. Lenže dve tak náročné profesie nejde vykonávať zároveň, ďalšie komplikácie prináša aj to, že sa Maggie do svojho “klienta” zamiluje. Niektoré sny sa prežiť dajú, z niektorých sa ale človek musí včas zobudiť.

“Myslím si, že príbeh mladej ženy, ktorá stavila všetko na jednu kartu, aby mohla robiť vysnívanú prácu, tu už dlho nebol, naposledy snáď Podnikavé dievča a Diabol nosí Pradu“, hovorí režisérka Nisha Gantara. “Obe moje hrdinky sú úplným protipólom tohto procesu. Jedna sa do šoubiznisu snaží za každú cenu dostať a druhá sa v ňom chce zubami nechtami udržať, “dodáva. V hlavných úlohách Dakota Johnson, Tracee Ellis Ross, Kelvin Harrison Jr., June Diane Raphael, Bill Pullman, Ice Cube, Eddie Izzard, Deniz Akdeniz, Zoe Chao, Ben Lewis, Richard Allan Jones, či Sandra Rosko. 

  Foto © Depositphotos/ASFK/CinemArt/Bonton

Súvisiace články