Šesť nových filmov prichádza dnes do kín, bude Mladý Ahmed, Emma, Christo, či Lassie

25.6.2020|Ivet Kollárová|

Posledný júnový týždeň prišiel najrýchlejšie ako mohol a pokým začiatkom mesiaca sme mohli o filmovej nádielke len snívať, jeho koniec sa nám príjemne odvďačil šiestimi novými filmami, ktoré od dnes môžu ponúknuť naše kiná. Medzi tie opätovne otvorené môžeme zaradiť už aj multiplex Cinema City, ktorý spúšťa svoje premietania práve v tento premiérový deň.

A čo nového nás čaká v kinách? Nové Bobule, Emma., Mladý Ahmed a na plátna sa vracia psík Lassie.

Český režisér Martin Kopp natočil tretí diel série o bobuliach s jednoduchým názvom 3Bobule. Honza a Klára sa stali majiteľmi vinárstva a rodičmi roztopašných dvojčiat. Každodenné starosti však dokážu byť občas nesmierne unavujúce, takže v manželstve im to teraz až tak neklape. Navyše prichádza rozhodujúci čas vinárskeho roka – vinobranie. Honza s Klárou majú problémov nad hlavu – popri manželstve riešia krádeže vo viniciach. Klára bojuje s predsudkami okolia, ktoré neverí, že žena môže robiť kvalitné víno a prekročiť tieň svojho otca. Ešteže ten ju všetkým prevádza prostredníctvom vtipných a múdrych rád ako na slovo vzatý vinársky i životný guru. Honza sa po rokoch stretáva s neodolateľným kumpánom Jirkou. Ten sa nadšene hrnie na návštevu, aby pomohol so zbieraním úrody, čomu samozrejme ale vôbec nerozumie. Pritom Honzovi celkom zabudne spomenúť, že zároveň uteká pred dlhmi, ktoré stihol nazbierať, a že svojho pubertálneho syna, ktorý prišiel s ním, tak trocha uniesol. Jirkova prítomnosť dokáže spoľahlivo vniesť do života všetkých okolo vítaný i nevítaný rozruch. S veriteľmi a políciou na krku, za pomoci starých známych susedov Kozderku a Františka začína séria komických omylov a nedorozumení. V hlavných úlohách Karel Roden, Tereza Voříšková, Kryštof Hádek, Miroslav Táborský, Martin Hofmann, Lukáš Langmajer, Václav Postránecký, Marián Roden, Tomáš Mecháček, Michal Isteník, Simon Klacl, Anna Krejčířová, Prokop Zach, Branislav Deák, či Lumíra Přichystalová.

Belgická bratská režisérska dvojica Jean-Pierre a Luc Dardenne prinášajú na plátna kín svoju novú sociálnu drámu, Mladý Ahmed (Le Jeune Ahmed). Belgický tínedžer, ktorý prijal extrémistický výklad Koránu, plánuje sprisahanie, aby zabil svojho učiteľa. Film z dielne majstrov sociálnej drámy s výsostne aktuálnou témou si z MFF Cannes 2019 odniesol cenu za najlepšiu réžiu. V hlavných úlohách Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou, Victoria Bluck, Claire Bodson, Othmane Moumen, Nadège Ouedraogo, Laurent Caron, Ben Hamidou, či Timur Magomedgadzhiev.

Režisérka Autumn de Wilde natočila adaptáciu nesmrteľnej románovej klasiky od spisovateľky Jane Austen s názvom Emma o dievčine, ktorá sa tak dlho zahrávala s citmi druhých ľudí, až kým sama neochorela tou najzáľudnejšou z chorôb, láskou. Emma Woodhouseová je krásna, bystrá, bohatá a na svoju dobu aj pomerne emancipovaná. A navyše má aj jeden zvláštny talent, schopnosť dávať dohromady osoby opačného pohlavia a dopraviť ich až pred oltár. Aspoň si to o sebe začne myslieť, najmä keď sa jej vďaka niekoľkým drobným intrigánskym ťahom podarí vydať svoju vychovávateľku za bohatého vdovca.

Jej ďalším projektom sa stane plánované spojenie mladučkej a naivnej Harriet s miestnym farárom. Aj napriek tomu, že Emmin otec dcéru varuje, aby sa nezahrávala a priateľ z detstva George Knightley sa jej snaží vysvetliť, že láske sa rozkazovať nedá, dohadzovačka Emma tlačí Harriet do svadby s kňazom silou zarputilého Amora. Všetko sa žiaľ skončí nezdarom, katastrofou, potokmi preliatych sĺz a citovým uragánom, v epicentre ktorého sa ocitne práve Emma, ktorej tento neúspech rozmetá všetky životné istoty. Až potom konečne pochopí, že svojho vyvoleného si musí nájsť každý sám, a že hľadanie toho pravého nemusí byť paradoxne to najťažšie, pretože svoju lásku môžete mať celý život priamo pred očami, len nesmiete byť slepí.

„Keď chcete nakrútiť dobrú romantickú komédiu, lepší pôvodný materiál ako sú romány Jane Austenovej nájdete len ťažko“ hovorí producent Tim Bevan z spoločnosti Working Title, ktorá má na tento žáner patent (Štyri svadby a jeden pohreb, Notting Hill, Láska nebeská). „Emmu mám obzvlášť rád, lebo hlavná hrdinka v nej prejde úžasnou premenou. Na začiatku je mladá a naivná, pritom však absolútne sebaistá a vôbec sa nebojí robiť jednu chybu za druhou. Potom dospeje, precitne a zmúdrie a náhle je sebavedomie preč. Myslím, že takéto skúsenosti zažíva aj veľa mladých dievčat 21. storočia“ dodáva producent. Vo filme si zahrali Tanya Reynolds, Anya Taylor-Joy, Gemma Whelan, Josh O'Connor, Bill Nighy, Johnny Flynn, Mia Goth, Callum Turner, Miranda Hart, či Rupert Graves. 

Od dnes v kinách aj film Lassie sa vracia (Lassie: Eine Abenteuerliche Reise) od nemeckého režiséra Hanno Olderdissena. Lassie, najslávnejší pes filmovej histórie, prichádza opäť na plátna kín. A spolu s ňou sa vracia aj úžasný príbeh o nerozlučnom priateľstve chlapca a jeho dlhosrstej kólie. Dvanásťročný Florián a jeho verná psia kamarátka Lassie sú proti svojej vôli rozdelení a Lassie sa dostáva až na druhý koniec krajiny. Z nového domova však utečie a vydáva sa na neuveriteľne odvážnu, strastiplnú, ale aj zábavnú cestu späť.

Florián a jeho pes Lassie sú známa dvojka po celom okolí. Nerozluční priatelia si nenechajú ujsť žiadne spoločné huncútstvo a užívajú si idylický život na vidieku. Keď ale Floriánov otec príde o prácu, rodina sa musí presťahovať do malého bytu, kam majú psy prísny zákaz. Verdikt je neúprosný – Lassie musí z domu preč. Ujme sa jej sympatický gróf a vezme ju na panstvo k Severnému moru na opačný koniec krajiny ako darček pre svoju vnučku. Na prvý pohľad by tu Lassie nemalo nič chýbať. Jej vernosť však nemá hraníc, takže len čo sa naskytne príležitosť, utečie a rozbehne sa naspäť domov za Floriánom. Vyráža na neuveriteľné psie dobrodružstvo, na ohromujúcu cestu cez celú krajinu, na cestu plnú prekážok, dobrých ľudí aj ľudí so zlými úmyslami. Hoci je od svojho kamaráta vzdialená niekoľko stovák kilometrov, Lassie nedokáže nič zastaviť. Pre všetkých má jasný odkaz: „Vraciam sa domov.“

Najnovšie spracovanie vychádza z pôvodnej poviedky Erica Knighta, ktorá stála na úplnom počiatku dnes už kultového fenoménu Lassie. Text s názvom Lassie sa vracia vyšiel v roku 1940 a ihneď si získal obrovskú popularitu. Rovnako ako prvé filmové spracovanie z roku 1943, v ktorom jednu z detských rolí stvárnila neskoršia hviezda filmového neba Elizabeth Taylor. Nesmrteľná postava Lassie sa vo filmoch, seriáloch či komiksoch v rozličných obmenách pravidelne vracia a v aktuálnom spracovaní pôvodného príbehu predvedie opäť nové kúsky. Lassie tak potvrdzuje, že žánre so psím hrdinom sú medzi divákmi už celé desaťročia nesmierne obľúbené a milujú ich všetky generácie filmových fanúšikov. V hlavných úlohách Sebastian Bezzel, Anna Maria Mühe, Nico Marischka, Bella Bading, Matthias Habich, Johann von Bülow, Sina Bianca Hentschel, Jana Pallaske, Justus von Dohnányi, či Christoph Letkowski. Film sa u nás premieta so slovenským dabingom.

Od slovenského režiséra Dominika Jursa uvidíme v kinách dokumentárny film Zlatá zem. Na pozadí zdanlivo nenápadnej kauzy boja obyvateľov troch malých obcí na východe Slovenska s veľkou americkou ropnou spoločnosťou sledujeme, ako sa hlas jednotlivca mení zo smiešneho kriku na zásadný životný postoj. Zem je plná bohatstiev, každý však vidí hodnotu v niečom inom. Pre obyvateľov je pokladom prosté súžitie so zemou, pre investorov sa nachádza desiatky metrov pod ňou. Občanov spája túžba chrániť svoje útočisko, podnikatelia chcú ťažiť ropu. Ako dopadne tento súboj a kto z neho čo vyťaží?

O ďalší, veľmi zaujímavý dokument sa postaral bulharský režisér Andrej Paounov s názvom Christo: Chôdza po vode (Christo – Walking On Water). Jedinečný, absolútne otvorený pohľad do tvorivej dielne muža, ktorého pôsobivé konceptuálne inštalácie menili tvár ikonických miest po celom svete. Christo je legendou konceptuálneho umenia, muž, pre ktorého nebol žiaden nápad nerealizovateľný a žiadne dimenzie príliš megalomanské. Slávne svetové monumenty zahalil a umožnil nám uvidieť ich v inom kontexte. Všetky tieto inštalácie realizoval so Jean-Claude, svojou umeleckou partnerkou a manželkou. Jej smrť v roku 2009 bola pre Christa tak bolestivou, že sa rozhodol prerušiť svoju umeleckú činnosť. Nákladný projekt Plávajúce móla bol v roku 2016 jeho neľahkým návratom späť. Dokument Andreja Paunova je pohľadom za kulisy tejto legendy, biografickým portrétom i zábavnou poklonou mužovi, ktorého tvrdohlavosť nerešpektuje žiadne hranice.

  Foto © ContinentalFilm/FilmEurope/CinemArt/Bonton/Filmtopia

Súvisiace články