Tretí júlový týždeň v kinách opäť privítame tri nové filmy, bude Meky, či film Ako byť dobrou ženou

16.7.2020|Ivet Kollárová|

Od predchádzajúceho týždňa sa nám počet nových filmov nijako nezmenil a my si do kín môžeme ísť pozrieť tri nové snímky, slovenský dokument o spevákovi Mirovi Žbirkovi, film so skvelou Juliette Binoche v hlavnej úlohe a rodinný animák o snoch, ktorý poteší najmä deti.

Režisér Šimon Šafránek natočil dokumentárny film Meky. Film rozpráva o úplnej oddanosti hudbe, o viere vo vlastnú cestu, ktorá bola často iná, než mu všetci odporúčali. O tom, ako sa dajú s eleganciou prekonávať veľké spoločenské revolúcie i životné zvraty.

Čo všetko prežil muž, ktorý napísal piesne Biely kvet, Atlantída, Čo bolí to prebolí, Múr našich lások, 22 dní, Nespáľme to krásne v nás, Denisa, S tebou je kríž, Katka, Prvá, Len s ňou, Možno sa ti zdá a ďalšie? 

Kto je Meky? A aký je? Meno Mira Žbirku, ktorému málokto povie inak ako Meky, poznajú vďaka jeho hitom všetci. Jeho skutočný život však pozná len málokto. Podobá sa skvelej piesni, má strhujúci príbeh, tempo, emócie aj prekvapenia. Energický filmový portrét Meky predstavuje populárneho speváka otvorene, úprimne, z tesnej blízkosti, v nečakaných súvislostiach a s humorom.

Od tvorcov Kim Hagen Jensen a Tonni Zinck prichádza do kín animovaný film Minna a továreň na sny (Drømmebyggerne). Skúste si predstaviť nočné snívanie ako svet nekonečných filmových štúdií, v ktorom má každý z nás vlastný filmový štáb a režiséra svojich snov. Akási obdoba hollywoodskej továrne na sny. Presne tento svet objaví dvanásťročná Minna, keď sa v spánku zhodou náhod dostane do snového zákulisia. V prvej chvíli je ohúrená, no postupne sa na mieste, kde sa rodia sny, začína cítiť ako doma. Potajomky sleduje pracovníkov továrne pri ich práci a zisťuje, že aj ona sama odtiaľto môže ovplyvniť sny iných ľudí, zasiahnuť do ich scenára. Tam pridať trošku vtipu, tu zase niečo strašidelné – ideálne do snov nevlastnej sestry, ktorá Minne poriadne lezie na nervy. Tento úžasný objav sľubuje obrovskú zábavu. Zahrávať sa s ľudskými snami sa však nevypláca…

Minna je inteligentná mladá slečna, ktorá si veľmi nepotrpí na svoj vzhľad, vystačí si s jedným starým svetrom, tlačidlovým telefónom a radšej ako na internete trávi čas hraním šachu či varením. Jej pokojný život vo dvojici, teda v trojici s otcom Johnom a škrečkom Viggom Mortensenom naruší príchod otcovej priateľky s dcérou Jenny. Nová nevlastná sestra je totiž pravým opakom Minny – afektovaná blondína, ktorej životom sú sociálne siete a počet lajkov na Instagrame je pre ňu dôležitejší ako výška IQ. Navyše, je veľmi arogantná, egoistická a Minnu v jej vlastnom dome doslova terorizuje. Minna sa teda rozhodne Jenny trochu „osladiť“ život a zoberie sny svojej nevlastnej sestry do vlastných rúk. Režírovanie cudzích snov sa jej však čoskoro vymkne spod kontroly. Minna a továreň na sny nadväzuje na najlepšiu tradíciu inteligentných a emotívnych animákov typu pixarovského V hlave. Vaša predstavivosť je iba začiatok…

Film sa u nás premieta v slovenskom znení, v ktorom budeme počuť: Natáliu Košovú, Dušana Cinkotu, Martina Mňahončáka, Biancu Buckovú, Renátu Rundovú, Juraja Predmerského, Dušana Szabó, Dagmar Sanitrovú, Jána Grešša, Zuzanu Kyzeková, či Miroslava Trnavského.

Francúzska komédia Ako byť dobrou ženou (La bonne épouse) je vtipným, satirickým pohľadom na večný príbeh o hľadaní rovnosti žien a mužov, ktorú natočil režisér Martin Provost. Príbeh filmu sa odohráva na sklonku 60. rokov minulého storočia v pokojnom francúzskom pohraničnom mestečku. Pauletta a jej manžel Robert s pomocou výstrednej Gilberte (Yolande Moreau) a prísnej mníšky Marie-Thérèse tu už veľa rokov prevádzkujú špeciálnu súkromnú školu pre dospievajúce dievčatá. Cieľom výučby je vychovať z dievčat dokonalé manželky pripravené vo všetkých smeroch oddane slúžiť svojím drahým manželom. Po Robertovom náhlom odchode z tohto sveta však Paulette mimo iného zistí, že škola stojí na pokraji bankrotu a tak musí trošku nečakane prevziať zodpovednosť za jej udržanie.

Paulette, ktorá vždy bola presne v duchu ich školy svojmu mužovi vzornou ženou, sa pri jednaní v banke nečakane stretáva s Andrém, svojou prvou láskou. Vďaka tomuto stretnutiu prekvapivo zažije svoj prvý orgazmus. Nové zážitky, skúsenosti a nečakané dobrodružstvá začínajú oslabovať jej vieru v tradičné rodinné usporiadanie, ku ktorému dievčatá v škole vedú. Navyše začínajú byť trošku iné aj ich študentky. Premýšľajú o osobnej slobode, nezávislosti a dokonca majú aj vlastné názory a ciele. V tejto situácii sa celá škola pripravuje na dôležitú účasť vo veľkej celoštátnej televíznej súťaži zameranej na dokonalé riadenie chodu domácnosti, kvôli ktorej ju čaká cesta do Paríža. Tam práve prepukajú veľké študentské nepokoje, ktoré navždy zmenia celé Francúzsko.

Filmová komédia Ako byť dobrou ženou je vtipným, satirickým pohľadom na univerzálny príbeh o spolužití žien a mužov, o hľadaní vzájomného rešpektu a rovnoprávnosti. V hlavných úlohách Juliette Binoche, Yolande Moreau, Noémie Lvovsky, Edouard Baer, François Berléand, Marie Zabukovec, Anamaria Vartolomei, či Lily Taieb. 

  Foto © Depositphotos/Bonton/Magicbox/CinemArt

Súvisiace články