V dnešný premiérový deň prichádza do kín päť nových snímok a ťahákom je film Tenet

27.8.2020|Ivet Kollárová|

Dočkali sme sa. Posledný augustový týždeň, po troch odkladoch a strachu, že sa do kín možno ani nedostane, si od dnes môžeme pozrieť akčný sci-fi film režiséra Christophera Nolana, Tenet alebo ako sa mu v posledných dňoch hovorí záchranca kín a kinokultúry ako takej (výrazne oslabenej kvôli..mm veď viete). Avšak je to skutočne tak? Podarilo sa Nolanovi nemožné? Po prvotných recenziách film polarizuje filmových kritikov. Jednoznačne ho treba vidieť, avšak či aj jednoznačne pochopiť je otázne.

A od dnes do nedele prebieha v Žiline Medzinárodný festival animovaného filmu s názvom Fest Anča.

Pozrime sa postupne na všetky nové filmy v našich kinách. Poľská režisérka Malgorzata Szumowska natočila svoj prvý anglicky hovoriaci film s názvom Ďalšie Jahniatko (L’Autre Agneau). Film je temný hororový príbeh dievčaťa Selah, ktoré sa narodilo do alternatívne žijúcej náboženskej komunity známej ako „Stádo“. Toto čisto ženské „Stádo“, tvorené ženami a dievčatami v rozličnom veku, žije izolovane v poľnohospodárskej osade a je vedené jediným mužom. Svojho vodcu prezývajú „Pastierom“ a každá z dievčat je buď jeho milenkou, alebo dcérou. Násťročná Selah je absolútne oddaná stúpenkyňa sekty, paralelne voči tomu sa však spriatelí so Sarah, ženou, ktorá, pre svoju skepsu voči Pastierovmu učeniu, bola vylúčená z komunity. Prichádza deň, keď je Selah poctená možnosťou zúčastniť sa posvätného rituálu „rodenia jahniatok“. Tento zážitok ju navždy zmení. Okrem toho sa od tej doby ukazujú zvláštne vízie spochybňujúce, všetko, čo ju a jej sestry Pastier učí... v hlavných úlohách Raffey Cassidy, Michiel Huisman, Mallory Adams, Kelly Campbell, Eve Connolly, Isabelle Connolly, Ailbhe Cowley, či Denise Gough.

Režisérska dvojica Tony Bancroft a Scott Christian Sava (so spolurežisérom Jaimem Maestrom) natočili milú animovanú rozprávku pre deťúrence, Chrumkáči (Animal Crackers). Čarovné dobrodružstvo v každom kúsku. Owen Huntington má sympatickú manželku a roztomilú dcérku, no veľmi si ich neužije, keďže musí celé dni ochutnávať sušienky pre psy v svokrovej továrni. Všetko sa ale zmení, keď Owen jedného dňa zdedí cirkus po svojom stratenom strýkovi. To, čo pôvodne vyzeralo ako skvelá správa, sa však čoskoro stane prekliatím. Cirkus je na mizine, zvieratá sú preč. A väčšina cirkusantov je príliš stará na to, aby mohla vystupovať. Je to katastrofa…

A vtedy do Owenovho života vstupujú opäť sušienky. No nie hocijaké – sú to zázračné sušienky strýka Buffala Boba. Keksíky v tvare najrôznejších zvierat umožnia svojmu majiteľovi stať sa ktorýmkoľvek tvorom v škatuli. Predstavte si to – zjete sušienkového medveďa a puf…! Stanete sa medveďom. Schrúmete leva… … a zrazu je z vás skutočný lev. Owen môže v zvieracej koži predviesť veľkolepé predstavenie a pritiahnuť ľudí späť do cirkusu. Vidieť vystupovať artistov na dôchodku netúži nikto, spievajúca žirafa je však už iná pesnička – tá môže cirkusu priniesť pekné peniaze. Alebo taký hroch hrajúci na klavíri. Prípadne lev, ktorý recituje Shakespeara!

Nebude to však také ľahké. Owen má totiž ešte druhého strýka, bezcharakterného Horatia P. Huntingtona, majiteľa najväčšej siete cirkusov na svete. A ten sa nezastaví pred ničím, aby získal škatuľu čarovných sušienok pre seba. Skvelá animovaná komédia pre celú rodinu od režiséra disneyovky Mulan v sebe spája nápaditý príbeh, humor, kvalitnú animáciu a chytľavé piesne. V slovenskom znení Gabriela Škrabáková, Tomáš Horváth, Ivan Tuli Vojtek, Jozef Vajda, Dušan Jamrich, Bibiana Ondrejková a ďalší. V anglickom origináli môžeme počuť Emily Blunt, Juhna Krasinskeho, Dannyho DeVita, Iana McKellena, či Sylvestra Stalloneho.

Dnes do oficiálnej kinodistribúcie prichádza krásny no drsný dokument Krajina medu (Honeyland), ktorý natočila dvojica Tamara Kotevska a Ljubomir Stefanov. Keď do Krajiny medu vtrhne rodina kočovníkov a poruší jej základné pravidlo, posledná chovateľka divokých včiel v Európe musí zachrániť včely a obnoviť prírodnú rovnováhu.

Celovečerný debut dokumentaristov Ljubomira Stefanova a Tamary Kotevskej charakterizuje epická šírka, aj keď vznikol z dôverného vzťahu medzi filmármi a témou. Ide o prekvapivo humorný, i keď drsný i nežný portrét krehkej rovnováhy medzi ľudstvom a prírodou, o pohľad na rýchlo miznúci spôsob života a nezabudnuteľné svedectvo o vytrvalosti jednej ženy. Fim bol nominovaný na Oscara (v kategóriách najlepší dokument a zahraničný film) a z festivalu Sundance si priviezol až tri ceny (najlepší dokument, zvláštna cena poroty za kameru, cena za mimoriadny prínos).

Poznáme ho z akčných thrillerov, no v komédii od režiséra Jamesa D´Arcyho, Láska v Toskánsku (Made in Italy) sa nám herec Liam Neeson predstaví v trochu inom svetle. Slnko, víno, špagety. Romantická komédia s vôňou Toskánska, v ktorej sa Liam Neeson ako londýnsky umelec vracia spolu s dospelým synom do Talianska, aby predali svoj niekdajší rodinný dom. Čakajú tu na nich prekvapivo náročné opravy starej kamennej vily, veľa slnka, vína, pravé špagety a jedna krásna Talianka –sympatická majiteľka miestnej reštaurácie. V pohodovom letnom filme Láska v Toskánsku sa Liam Neeson stretáva pred kamerou so svojím synom Micheálom Richardsonom. Otec a syn na plátne aj v živote.

Londýnsky umelec Robert a jeho syn Jack pred rokmi prišli o ženu a matku. Navzájom sa odcudzili, teraz sa však spoločne vracajú do svojho starého rodinného domu v Toskánsku, ktorý potrebujú narýchlo predať. S usadlosťou sú spojené ich šťastné aj nešťastné spomienky, ktoré vybledli a spustli rovnako ako dom. Namiesto idylickej vidieckej vily, ktorú si pamätajú, nájdu takmer ruinu s pretekajúcou strechou, kusmi omietky opadávajúcimi zo stien a so spráchnivenými okenicami i dverami vypadávajúcimi z pántov. Nezostáva im nič iné, len sa tu neplánovane zabývať a pustiť sa do opráv. Prirodzená nešikovnosť ich prinúti vyhľadať pomoc u miestnych rázovitých murárov a Jack v mestečku narazí (a to doslova) na Natalie, šarmantnú majiteľku malej reštaurácie. Ako rekonštrukcia pokračuje, otec a syn krok za krokom opravujú aj svoj ochladnutý vzťah, ktorý po matkinej smrti schátral rovnako ako ich vidiecka usadlosť. Pôvabné Toskánsko s úzkymi cestičkami medzi zelenými pahorkami, miestni ľudia, talianska pohoda, slnko a nesmelý začiatok romantického vzťahu Jacka a Natalie fungujú ako najlepšia rodinná terapia.

Režisér James d’Arcy je známy predovšetkým ako herec (Atlas mrakov, Dunkirk, Avengers: Endgame) a scenár k filmu Láska v Toskánsku napísal s tým, že v ňom bude hrať Jacka. Namiesto toho však dostal príležitosť snímku režírovať a sám tak na plátne zhmotniť svoju víziu slnkom zaliateho príbehu plného humoru aj silných emócií.

Liama Neesona a Micheála Richardsona spája viac než len to, že vo filme hrajú príbuzných. Otec a syn sú aj v skutočnosti a rovnako ako filmové postavy, aj oni stratili manželku a matku. Micheál si svoje pôvodné priezvisko Neeson zmenil až predvlani ako poctu svojej matke, herečke Natashi Richardson, ktorá pred jedenástimi rokmi tragicky zahynula po páde na lyžiach. Micheál mal vtedy trinásť rokov a so smrťou svojej matky sa nemohol dlho vyrovnať. Nevynechal jediný večierok a smútok sa snažil zapíjať alkoholom. Film Láska v Toskánsku sa tak pre Liama Neesona a jeho syna stal príležitosťou, ako sa s rodinnou tragédiou po dlhých rokoch vyrovnať. Okrem spomínanej dvojice si vo filme zahrali aj Valeria Bilello, Lindsay Duncan, Marco Quaglia, Gian Marco Tavani, či Helena Antonio.

záver na a No, Christopher Nolan a jeho Tenet. A keďže niekedy je najlepšie o filme vedieť čo najmenej: akčný veľkofilm, v ktorom hlavnú úlohu hrá medzinárodná špionáž, cestovanie v čase a evolúcia, je podľa všetkého o mužovi, ktorý sa snaží zabrániť tretej svetovej vojne prostredníctvom cestovania v čase a znovuzrodenia. V hlavných úlohách John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Aaron Taylor-Johnson, Kenneth Branagh, Michael Caine, Clémence Poésy, Dimple Kapadia, Himesh Patel, Martin Donovan, Andrew Howard, Anthony Molinari, Denzil Smith, Marcel Sabat, či Kenneth Wolf Andersen Haugen.

  Foto © FilmEurope/Bonton/Filmtopia/ContinentalFilm

Súvisiace články