Jack Nicholson: majster démonickej mimiky

4.11.2020|Marko Aust|

Jack Nicholson sa narodil 22. apríla 1937 v Neptune v americkom New Jersey ako John Joseph Nicholson. Jeho rodinné koreňe boli dlhý čas obostreté tajomstvom. Matkou bola Juna Frances Nicholson, ktorá vystupovala ako tanečnica. Že bola jeho matkou, sa dozvedel až oveľa neskôr, dovtedy ju mal za svoju staršiu sestru. Otcom bol údajne Donald Furcillo americký šoumen s talianskými koreňmi, objavili sa i hlasy, že biologickým otcom mohol byť i Junin manažér Eddie King. V detstve ho vychovali starí rodičia, ktorí ho vydávali za svojho syna, s nimi vyrastal v rodnom meste Neptune.

Navštevoval strednú školu Manasquan High School, v ktorej ho v roku 1954 zvolili za "klauna triedy", kedže preukázal svoj komediálny talent. Tu sa začínajú zárodky jeho predurčenia na hereckú dráhu.

Ešte v tom istom roku začala jeho kariéra v Hollywoode, keď vo svojich sedemnástych rokoch navštívil svoju sestru, ktorá tam pracovala v animátorskej spoločnosti MGM Cartoon Studio pre slávnu dvojicu animátorov Williama Hannu a Josepha Berbera. V spoločnosti mu chceli dať prácu animátora, avšak ju odmietol s tým, že sa chce stať hercom. 

Začal sa pripravovať na herectvo v skupine Player Ring Theater, v roku 1958 debutoval v nízkorozpočtovom filme The Cry Baby Kiiler. V ďalších rokoch často spolupracoval s filmovým producentom Rogerom Cormanom, výsledkom čoho bolo účinkovanie v snímkach The Little Shop of Horrors (1960), The Raven (1963), The Terror (1963) a Masaker na deň sv.Valentína (1967). Ďalej spolupracoval s režisérom Monte Hellmanom, zahral si v jeho filmoch Jazda v búrke (1966) a The Shooting (1966)

Rok 1969 sa stal pre Jacka Nicholsona prielomovým v jeho hereckej kariére. V snímke Bezstarostná jazda (1969) si zahral právnika so slávnymi hercami Petrom Fondom a Denisom Hopperom, ktorý ju zároveň režíroval. Za úlohu svojrázneho právnika Georga Hansona bol nominovaný na Oscara za najlepší herecký výkon vo vedlajšej úlohe. K tejto snímke sme zverejnili obsiahly retro článok Bezstarostná jazda.

Po úspechu snímky Bezstarostná jazda dostal svoju prvú hlavnú úlohu vo filme Malé životné etudy (1970) od režiséra Boba Rafelsona. Naviazal spoluprácu i s režisérom Mikeom Nicholsom, zahral si v snímkach Telesné vzťahy (1970) a Fortune (1974). Okrem hrania si vyskúšal aj režírovanie v komédii Šoféruj, povedal (1971), ktorá však nebola kritikou priaznive prijatá. Ďalším úspešným míľnikom bolo účinkovanie v trileri Čínska štvrť (1974) od Romana Polanského, kde opäť získal už v poradí štvrtú nomináciu na Oscara za vedľajšiu úlohu súkromného detektíva.

Svojho prvého Oscara získal za hlavnú úlohu v snímke Prelet nad kukučím hniezdom (1975), ktorú režíroval nemenej slávny československý rodák Miloš Forman. Zahral si v nej problematického násilného pacienta McMurphyho v psychiatrickej liečebni. Táto úloha ho preslávila a z Jacka Nicholsona sa stala filmová herecká hviezda prvej kategórie. Viac o tejto snímke píšeme v retro článku Prelet nad kukučím hniezdom.

Nasledovali ďalšie snímky ako Povolanie: Reportér (1975), Zastavenie na Missouri (1976), Posledný magnát (1976) či Utečieme na juh (1978), kde sa opäť chopil aj réžie, avšak snímka skončila prepadákom. O dva roky neskôr si zahral spisovateľa Jacka Torrancea, ktorý nastúpil ako správca hotela v mimosezónej dobe v hororovom thrileri Osvietenie (1980), natočenej podľa knižnej predlohy od slávneho autora Stephena Kinga. Snímku režíroval významný režísér Stanley Kubrick, ktorý bol známy svojím perfekcionizmom.

V snímke Červení (1981) si vyslúžil za vedľajšiu úlohu nomináciu na Oscara. O dva roky sa mu ďalšiu nomináciu v rovnakej kategórii podarilo premeniť a vyhrať už druhého Oskara v komédii Cena za nežnosť (1983). Ďalej sa objavil v gangsterovke od režiséra Johna Hustona Česť rodiny Prizziovcov (1985). Nasledovalo účinkovanie v kasovom trháku Čarodejnice z Eastwicku (1987), kde si zahral po boku slávnych herečiek Michelle Pfeiffer, Cher a Susan Sarandon. V komiksovej adaptácii Batman (1989) si zahral záporáka Jokera, kde vynikla jeho povestná démonická mimika.

V ďalšej dekáde sa tiež nemohol sťažovať na nedostatok úloh. Začneme s nepríliš úspešnom pokračovaní Čínskej štvrte s názvom Dvaja Jakeovia (1990), úloha vojenského generála v snímke Pár správnych chlapov (1990) mu priniesla ďalšiu nomináciu na Oscara. Spoluprácu s Michelle Pfeiffer si zopakoval vo filme Vlk (1994). V sci-fi komédii Mars útočí! (1996) vystupoval v dvojúlohe prezidenta a majiteľa kasína. V dráme Tak dobre, ako sa len dá (1997) získal za hlavnú úlohu spisovateľa gýčových románov už tretieho Oscara.

V roku 2001 sa objavil v kriminálnej dráme Prísaha, kde vystupuje v úlohe detektíva, ktorý je v práci posledný deň pred dôchodkom, avšak má ešte pred sebou nečakane nový prípad vraždy osemročného dievčatka. Komediálna roadmovie Schmidtov príbeh (2002) opisuje príbeh muža, ktorý stráca zmysel života a vydáva sa na cestu naprieč Amerikou. Za hlavnú úlohu bol nominovaný na Oscara. Spolu s herečkou Diane Keaton si zahral v romantickej komédii Lepšie neskoro ako nikdy (2003). V ďalšiej komédii Kurz sebaovládania (2004) vystupoval v úlohe psychiatra Buddyho Rydera, ktorý vedie kurzy sebaovládania.

Nasledoval spoločný projekt s režisérom Martinom Scorseseom, v kriminálnom thrileri Skrytá identita (2006) si zahral mafiánskeho bossa Costella po boku Leonarda DiCapria, Matt Damona, Marka Wahlberga, Martina Sheena a ďalších. Medzi posledné snímky patrí dráma Kým si po nás príde (2007), kde si spolu s Morganom Freemanom zahrali dvojicu stárnucich mužov s ťažkou chorobou, ktorí si spíšu zoznam prianí, ktoré chcú stihnúť po správe, že im ostáva sotva rok života. Medzi jeho posledné snímky patria komédia z hudobného prostredia I'm Still Here (2010) a romantická komédia Prvý alebo druhý (2010)

Burlivák Jack Nicholson mal povesť sukničkára. Má päť detí, najstaršia dcéra Jennifer Nicholson sa narodila v roku 1963 z manželstva so Sandrou Knight. Manželstvo, ktoré bolo jeho prvým a posledným v roku 1968 skončilo rozvodom. Syn Caleb James Goddard sa narodil v roku 1970 zo vzťahu s herečkou Susan Anspach. Potom začal randiť s dánskou modelkou Winnie Hollman, a v roku 1981 sa im narodila dcéra Honey Hollman. Najdlhšie mu vydržal vzťah s herečkou Anjelicou Huson, s prestávkami od roku 1973 vydržal až 17 rokov. Vzťah sa v roku 1990 rozpadol, keď vyšlo najavo, že štvrté dieťa dcéru Lorraine Nicholson očakáva s herečkou Rebeccou Broussard. Tá mu potom o dva roky neskôr porodila ešte syna Raya Nicholsona. V roku 1999 nejaký čas randil s herečkou Larou Flynn Boyle, známej z účinkovania v seriáli Twin Peaks.

Počas svojej kariéry získal až trikrát Oscara, sedemkrát Zlatý glóbus, je trojnásobným držiteľom ceny BAFTA a má aj dokonca cenu Grammy. Následne po roku 2010 sa herec odobral v tichosti do ústrania, podľa nemenovaného zdroja z Hollywoodu sa mu údajne zhoršila pamäť a nebol už schopný si zapamätať scenár.

Jack Nicholson je dlhoročným vášnivým fanúšikom basketbalového mužstva LA Lakers, chodí pravidelné na ich zápasy a povzbuduje hráčov. Dokonca až tak, že sa mu museli tvorcovia pri nakrúcaní filmov prispôsobiť a upraviť nakrúcacie dny, aby herec nevynechal ich basketbalové zápasy.

  Foto © Depositphotos

Súvisiace články